Style

Fie că-i spunem fitness, jogging, antrenament cu greutăţi, spinning, fitboxing, yoga, pilates, oricum, sportul este mană cerească, aşa că am adunat sfaturi de la cei care sunt promotori ai unora dintre cele mai inedite forme de activitate fizică din România

16 mar 2022 232 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

În dreptul primelor două-trei luni ale anului stă invariabil dorinţa de a modifica ceva, de a o lua de la zero, de a respecta promisiuni niciodată ţinute, de a schimba macazul, cu elanul oricărui început. Că multe dintre ele se pierd pe parcurs şi până în iunie rămân tot pe lista de amintiri, asta e o altă poveste. Cert e că pe buzele şi în mintea tuturor, începutul de an vine cu promisiunea - uneori şi nevoia - de a face sport. Despre asta vrem să vorbim.

Fie că-i spunem fitness, jogging, antrenament cu greutăţi, spinning, fitboxing, yoga, pilates, oricum, sportul este mană cerească, şi asta nu numai în ianuarie, când poate că acul cântarului se plimbă un pic prea mult. Totuşi, acum cu atât mai mult. Tocmai de aceea, la început de an, când sărbătorile încă „atârnă“ greu, am adunat sfaturi de la cei care sunt promotori ai unora dintre cele mai inedite forme de activitate fizică din România.

„După sărbători, recomandăm executarea unui tip de activitate fizică de intensitate mică sau medie, astfel încât corpul să se readapteze la efort după perioada de pauză pe care a avut-o“, spune Andrei Ispas, unul dintre fondatorii Body Tailors Pilates, un concept de pilates pe aparate.

Sportul este eficient după sărbători, ajută atât la creşterea stării de bine, cât şi la pierderea kilogramelor acumulate, adaugă el.

„Cu cât se începe mai repede după o perioadă de pauză, cu atât este mai eficient.“

Antrenamentele Body Tailors Pilates se desfăşoară pe aparatele care poartă numele de reformere. În cele patru studiouri din Bucureşti sunt disponibile 11 tipuri de clase, care se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor, indiferent de vârstă sau de calităţile motorii pe care le au. Fiecare persoană lucrează individual pe un aparat, distanţa între reformere este de minimum doi metri, iar un instructor este aproape de clienţi şi verifică fiecare exerciţiu. La o clasă participă maximum şase persoane. „Cred că prima măsură pe care ar trebui s-o luăm după revelion pentru a scăpa de kilogramele în plus este crearea unui echilibru între alimentaţie, mişcare şi odihnă.“

Nu e totdeauna simplu de ajuns la această treime, iar Andrei Ispas spune că cel mai greu pentru clienţii Body Tailors, după sărbători, este mobilizarea şi revenirea la programul anterior Crăciunului, în cazul celor care făceau mişcare în mod regulat. Metoda dezvoltată chiar de el este, practic, o combinaţie între pilates şi alte exerciţii. În studiourile pe care le-a fondat alături de asociata sa Iulia Simionescu, oamenii vin fie pentru tonifiere, fie pentru a slăbi sau doar pentru cardio ori corectarea posturii. Pentru persoanele mai în vârstă există chiar şi o clasă denumită Golden Age.

„Pilatesul este un sport care poate fi practicat de oricine, la orice vârstă, indiferent dacă a mai făcut sau nu mişcare în trecut. Prin pilates, putem creşte atât sănătatea organismului, cât şi starea lui de bine.“ Este un sport care nu solicită foarte mult organismul, recomandat atât sportivilor amatori, cât şi celor care fac performanţă, adaugă Andrei Ispas.

Despre nevoia de a face lucrurile treptat vorbeşte şi Radu Coţofană, cofondator al Habit30 Fitness şi al Gymbo Sports Center, ambele în Sibiu, două concepte de sală de fitness pe care le-a dezvoltat alături de soţia lui, Casiana. Pasiunea lor pentru fitness a fost o extensie a celei pentru dans, un sport pe care Casiana l-a practicat la nivel de performanţă încă de la vârsta de patru ani.

„Noul an aduce multă motivaţie şi impuls, fiind un moment ideal pentru a seta rezoluţii şi în ceea ce priveşte sportul. Recomandarea noastră este să nu existe schimbări bruşte în stilul de viaţă, deoarece acestea nu ar fi confortabile nici pentru corp, nici pentru minte.“

Nu este obligatoriu ca un tip de mişcare ce funcţionează în cazul cuiva să aibă aceleaşi efecte şi pentru altcineva, aşa că unele persoane aleg să facă mişcare într-un cadru organizat, cum sunt clasele de grup, în vreme ce altele preferă să meargă la sala de fitness şi să lucreze individual sau monitorizate de un antrenor.

„Variante şi alternative există atât indoor, cât şi outdoor şi, mai nou, în perioada pandemiei, s-au dezvoltat şi activităţile sportive online.“

Sportul este eficient oricând, spune Radu Coţofană, nu doar înainte sau după sărbători. Dacă însă începem un program de mişcare după sărbători, este important să nu supraantrenăm corpul, recomandate fiind pauzele între zilele de antrenament şi nedepăşirea limitelor.

„Recomandăm, de asemenea, să se stabilească obiective pentru a fi mai motivaţi, iar această rezoluţie de mişcare pentru noul an să dureze pe întreg parcursul lui, nu doar în ianuarie.“

Pierderea în greutate necesită însă un plan concret, mai ales în ceea ce priveşte alimentaţia. În plus, o abordare sănătoasă presupune timp, iar pentru a ajunge la forma dorită este nevoie de susţinerea obiceiurilor.

„Sportul este un elixir care ajută atât fizic, cât şi psihologic şi emoţional. Pe lângă dorinţa de slăbire, mentalul este foarte important, mai ales că trebuie să facem faţă unor probleme precum anxietatea şi depresia, cauzate de pandemia prin care trecem“, adaugă Radu Coţofană.

Fitboxing este un alt loc în care activitatea fizică îşi găseşte terenul de joacă după sărbători, dar şi în tot restul anului. Cei care au adus acest concept pe piaţa locală - Mariano Castineiro, Răzvan Sin şi Andrei Pîrvulescu - sunt fani ai HIIT (High-Intensity Interval Training), pentru că, spun ei, este cel mai eficient antrenament pentru consumarea caloriilor.

„Fitboxingul urmăreşte aceeaşi reţetă (cu HIIT - n.red.), diferită faţă de alte concepte, deoarece partea de cardio se face la sacul de box. Perioada sărbătorilor este una mai mult sedentară, de aceea noi combinăm exerciţiile de cardio cu cele pentru tonifierea muşchilor. Corpul are nevoie de un «wake-up call» care să ardă ce a depus în urma meselor bogate“, spune Mariano Castineiro.

Cu motivaţia la purtător, primele luni ale anului sunt cea mai bună perioadă pentru a relua activitatea sportivă, spune el. Însă, din păcate, peste 50% din abonamentele făcute în ianuarie la sălile de fitness nu sunt folosite, pentru că nu totul stă în dorinţă, ci şi în voinţă. Sportul începe cu mintea.

Sfaturile lui Mariano sunt ca activitatea aleasă să fie una care vine la pachet şi cu distracţia, alimentaţia să fie ajustată treptat, cantităţile şi combinaţiile nefaste reduse, iar gândirea să fie pozitivă.

În sălile Fitboxing, totul începe cu o încălzire de zece minute, apoi urmează câteva serii în care, timp de două minute, se loveşte sacul de box într-un anumit ritm, după indicaţiile disponibile pe un ecran, iar în alte două minute se fac diferite exerciţii funcţionale, precum abdomene, flotări sau genuflexiuni, sub îndrumarea unui antrenor şi în compania muzicii. La final, sunt cinci minute de pauză şi 1.000 de calorii arse în 47 de minute.

Fitboxingul combină diferite tehnici şi mişcări din box, kickboxing şi muay thai cu aerobic şi cross training. Cu mănuşile de box în mâini, adversarul este un sac de box care nu ripostează. Rezul­tatele fiecărei sesiuni de antrenament sunt înregistrate într-un sistem, astfel că fiecare client îşi poate urmări evoluţia în timp.

„Odată ce fac primele clase de Fitboxing, clienţii noştri se întorc cu plăcere şi atunci putem spune că am reuşit să devenim o comunitate. Fitboxingul presupune o combinaţie de fitness, ritm şi coordonare, care te antrenează şi îţi dă o stare pozitivă. Faptul că pot să-şi vadă scorul după fiecare sesiune şi să-şi depăşească recordurile anterioare este un alt factor motivant.“

Sfatul lui Mariano Castineiro pentru cei care nu găsesc motivaţia de a-şi pune rucsacul în spate şi a lua drumul sălii de sport este să nu o caute, ci s-o lase pe ea să vină către ei. Pentru că, după o primă şedinţă de fitboxing, cu siguranţă va veni, promite el.

Nu este însă obligatorie o activitate fizică extrem de solicitantă pentru ca organismul să revină la normal după sărbători.

„Orice activitate care implică mersul, alergatul, săritul, aruncatul sau ridicatul greutăţilor este indicată. Nu contează aşa de mult ce tip de sport aleg, ci contează să am o intenţie care să-mi seteze nişte obiceiuri corecte şi pe termen lung“, spune Bogdan Petrican, head of coach la The Box Barbell Club, un club sportiv din Cluj-Napoca axat pe exerciţii de forţă, pe care l-a fondat împreună cu Dan Mocan şi Dani Faur.

Sportul trebuie făcut înainte de sărbători, după sărbători, în vacanţă sau în delegaţie. Nu există excepţii. Iar după o perioadă în care repausul, alimentaţia încărcată şi consumul de alcool au fost principalele activităţi, mişcarea este cu atât mai indicată.

Sportul contribuie la pierderea kilogramelor acumulate, deşi alimentaţia este cea care poate face diferenţa. Însă orice soluţie care aduce o schimbare rapidă, pe termen scurt, poate cauza probleme pe termen lung, aşa că este nevoie de o trecere treptată între perioadele dinainte şi de după sărbători. O cantitate mai mică de mâncare, şapte-opt ore de somn pe noapte şi bucuria întregului proces sunt lucruri care contează.

„Faceţi din sport un lucru de care să vă bucuraţi, nu o povară de care nu mai puteţi scăpa sau de care vă folosiţi o perioadă scurtă de timp pentru a vă atinge câteva obiective! Când vom începe să înţelegem că sportul este parte integrantă din viaţa noastră, atunci am rezolvat o mulţime de probleme“, sintetizează Bogdan Petrican.

Sportul din obligaţie sau făcut ca ultimă variantă de salvare pentru un stil de viaţă dezechilibrat nu este fezabil. Rezolvarea stă în sport ca normalitate şi prioritate. Şi abia de aici încep să se scrie rezoluţiile pentru anul nou.