Style

Foste inchisori, trezorerii şi palate. Unde îşi petrec bucureştenii, mai nou, nopţile?

10 oct 2011 1677 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Foste inchisori, trezorerii şi palate. Unde îşi petrec bucureştenii, mai nou, nopţile?

La fel ca în marile capitale ale lumii unde petrecerile se ţin în locaţii dintre cele mai neconvenţionale- de la biserici, la teatre vechi şi clădiri părăsite, şi în Bucureşti viaţa de noapte a devenit mai experimentală. De exemplu printre cele mai noi cluburi din capitală se află Malmaison, de pe Calea Plevnei nr 137 A, care a fost pe vremuri închisoare.

Denumirea dată imobilului provine din timpul lui Cuza, când domnitorul numeşte zona astfel după un domeniu favorit al împăratului francez Napoleon al III-lea. Aici, în timpul mareşalului Antonescu, sunt cercetaţi cei bănuiţi de legături cu sovieticii, printre care şi viitorul premier Petru Groza.

Apoi, în perioada regimului communist cazarma Malmaison şi anexele sale sunt transformate în închisoare de tranzit şi centru de anchetă al Securităţii. Locaţia încă mai păstrează în pereţii săi decăzuţi o atmosferă sinistră însă singurele strigăte care se mai aud acum sunt cele ale clubberilor incitaţi de muzică.

Un alt club cu poveste în spate este şi The Vault din Centrul Vechi, deschis în 2009. Locaţia este exact ce spune numele, o fostă trezorerie a unei bănci (Banca Agricolă), transformată în club de noapte unde clienţii îşi lasă în continuare banii doar că fără să primească dobândă.

Din conceptul de trezorerie au mai rămas doar spaţiul de subsol, uşa blindată de la intrare şi câteva aluzii tematice, cum ar fi sloganul "Fun is Value". În rest, clubul este mai cunoscut pentru petrecerile sale tematice. Şi palatele din capitală au fost luate cu asalt de party-urile din Bucureşti.

Palatul Ghika sau Palatul Universul sunt doar două dintre favoritele clubberilor. Dacă Palatul Universul este rezervat acum pentru petreceri underground drum 'n bass şi dubstep, în prima jumătate a secolului XX funcţiona ca sediu modern al ziarului Universul, cel mai mare ziar din România la acea perioadă. Tot aici a funcţionat şi sediul Ligii Antirevizioniste Române.