Style

Ghid de plăceri aristocrate, la îndemâna oricui

03 apr 2014 620 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

În urmă cu câteva zeci de ani o bijuterie high class  era judecată după numărul de pietre preţioase şi după cât de complicată este lucrătura ei, iar o haină purtată de nobili era cu atât mai apreciată cu cât croiul era mai ieşit din comun şi materialul mai greu. Astăzi, într-o lume grăbită şi alertă, luxul, chiar şi acela din familile cu sânge albastru, este asociat lucrurilor simple. Iar dacă o vânătoare de vulpi sau un wekend în castelul familiei par fructul interzis pentru un om de rând, există alte plăceri (urmaţi paşii de mai jos) pe care oricine le poate încerca pentru a se simţi „royal“, măcar pentru o zi. 

 

„Poartă o bijuterie statement, urbană, dar exclusivistă“

Jean Dinh Van, unul dintre cei mai cunoscuţi bijutieri din Franţa, a realizat de-a lungul celor peste 60 de ani de carieră colecţii actuale, moderne, însă high class, lăsându-se inspirat atât de arta chinezească veche, cât şi de lumea actuală şi de viaţa de zi cu zi. Astfel, artistul a reuşit să îmbine noul şi vechiul şi să creeze bijuterii personale, deloc formale, simple, cu linii drepte, cu tăieturi clare, din aur cu diamante. Colecţiile lui Jean Dinh Van sunt dominate de forme geometrice, inelele devin pătrate, iar pandativele sunt de fapt cuburi străpunse de cercuri sparte. Brăţările perfect finisate, fie circulare, fie şnur, sunt decorate cu pietre preţioase sau au sisteme de închidere inedite, ce amintesc de încuietoarea unei uşi. Cerceii sunt de fapt nişte cătuşe stilizate, iar pandantivele pot fi oricând lame de ras sau, de ce nu, scene stilizate din Kamasutra. Bijuteriile designerului francez, care şi-a început cariera acum mai bine de şase decenii lucrând pentru Cartier, sunt acum prezente şi în magazinul Kultho din Băneasa Shopping City. Jean Dinh Van s-a făcut remarcat după ce a creat pentru Pierre Cardin inelului pătrat cu două perle, expus acum în Muzeul de Arte Decorative din Paris.

 

„Upgradează-ţi garderoba, adaugă culori“

Noua colecţie Canali păstrează liniile clasice care au consacrat casa în istoria sa de circa opt decenii, însă pentru acest sezon „savoir-fair-ul“ italian este îmbinat cu nuanţe noi, intense, care dau colecţiei un aer tineresc, libertin.

Sacoul are o croială clasică, tăieturile sunt drepte şi simple, însă culorile terne au fost înlocuite cu un galben-muştar, cu imprimeuri cadrilate sau cu dungi. La fel, pantalonii în tonuri pastelate sunt asortaţi cu geci de piele sau cu espadrile în dungi şi cu cămăşi imprimate. Mai mult, sacourile cu revere largi sunt completate de tricouri polo din bumbac. Astfel, colectia Canali pentru primavară-vară 2014 reinventează stilul vestimentar clasic, ce nu se demodează niciodată, cu ajutorul culorilor contemporane, al texturilor noi şi al imprimeurilor geometrice caracteristice bărbatului modern.

De asemenea, casa a dorit o colecţie care să se potrivească unui bărbat călător, care reuşeşte să se bucure de cele mai mari şi moderne metropole la fel cum se bucură de natură şi de minunile lumii. Costumele din in şi mătase, sacourile deconstruite precum jacheta Kei şi tricotajele din mătase şi caşmir  sunt potrivite pentru orice destinaţie, urbană sau mai sălbatică.

Realizată în Italia, în centrele de producţie ale casei, cea mai nouă colecţie Canali poate fi cumpărată din buticul de pe Calea Dorobanţilor, nr. 196 din Capitală.

 

 „Încearcă un sport „plebeu“, şi familiei regale îi place“

Echitaţia şi jocurile de polo sunt prin tradiţie sporturi aristocratice, însă în ultima perioadă au câş­tigat tot mai mult teren rugby-ul, hockey-ul şi atletismul, spor­turi popu­lare şi „plebeice“, care însă au urcat în „rang“ după ce capete încoronate precum Catherine, ducesă de Cam­bridge (Kate Middleton), şi prin­ţul William s-au declarat fani.

De altfel, în familia lui Kate Middleton rugby-ul este „responsabil“ atât pentru reuniunile de duminică după-amiaza, cât şi de „meciurile“ dintre membrii familiei, fiecare cu echipa sa favorită, scrie Vanity Fair. Mai mult, şi prinţul William are o legătură apropiată cu rugby-ul, el devenind în februarie 2007 vice royal patron al Welsh Rugby Union. Prinţul continuă să joace şi polo în scopuri caritabile, însă se declară fanul sporturilor cu balonul oval şi rotund, respectiv, rugby-ul şi sportul rege, fotbalul.

 

"Poartă monoclu, şi rapperii o fac"

Monoclul era asociat în secolele al XIX-lea şi al XX-lea cu aristocraţii care îl asortau cu un joben şi cu o haină până peste genunchi.

Astăzi, acest accesoriu revine în prim-plan, fără a-şi pierde însă din aerul boem, şi poate fi văzut în cafenele urbane din Berlin şi în restaurantele de lux din New York.

Monoclul este astfel purtat de rapperi, de oameni de business şi de noua generaţie de aristocraţi, respectiv tinerii care îşi asortează costumele din tweed realizate la comandă cu bocancii cu aer prăfuit. „Monoclul este purtat pe de-o parte în mod ironic, pe de altă parte însă, acest accesoriu artizanal este redescoperit şi readus în prim-plan“, spune Martin Ray­mond, un trend forecaster britanic citat de The New York Times.

Purtat de aceia care au vrut dintotdeauna să se remarce, monoclul devine astfel un accesoriu must-have pentru noua generaţie de aristocraţi, pentru aceia care nu au sprijinul istoriei, ci al prezentului.