Style

Jaquet Droz, de la automate la masinaria de scris timpul

02 apr 2009 61 afişări
Din aceeaşi categorie
Jaquet Droz este una dintre marcile resuscitate de Swatch Group sub directia lui Nicholas G. Hayek, alaturi de alte nume precum Breguet sau Léon Hatot.
Jaquet Droz a trait in secolul 18 (s-a nascut in 1721 in oraselul elvetian La Chaux-de-Fonds, care este astazi sediul multor branduri orologere de top), a inventat precursorii robotilor de azi (automatele Scriitorul sau Muzicianul au facut senzatie la curtea lui Ludovic al XVI-lea) si a fost unul dintre pionierii ceasurilor haute horlogerie/haute joaillerie.
Astazi brandul este condus de Manuel Emch, sub directia caruia s-a remarcat prin modelul stindard - La Grande Seconde (inspirat dintr-un ceas din secolul 18), prin liniile pure si prin cadranele din materiale neasteptate - lemn, meteorit, alge uscate etc.
Anul acesta, la Baselworld, Jaquet Droz a reusit sa lanseze dupa aproape 10 ani de cercetare si teste o masinarie conceputa de Manuel Emch si botezata La Machine - Ecrire le Temps - ca aspect, seamana cu un obiect din recuzita unui film despre inventatorii geniali din secolul 19, iar ca performanta functioneaza in felul urmator: se apasa un buton, diversele resorturi si parghii se pun in miscare (toata constructia are 1200 de componente) si, la sfarsitul procesului, rezulta un cartonas pe care este imprimata ora din momentul respectiv (ora si minutul, mai exact). La Machine - Ecrire le Temps va fi realizata in 28 de exemplare.
O alta lansare a brandului la Basel a fost seria Réserve de Marche Céramique in varianta multicolora - care la Jaquet Droz inseamna un strop de culoare (indicatorul rezervei de functionare si secundarul) pe un fundal negru (cadranul si carcasa). Culoarea vine in 5 variante - albastru, verde, galben, roz si alb, dintre care 2 erau deja vandute in a treia zi de salon. Carcasa de 44mm e din ceramica, iar cureaua - din cauciuc.