Style

Palatul Principilor din Alba Iulia se degradează din cauza "orgoliilor politice"

25 oct 2011 599 afişări de Mediafax
Din aceeaşi categorie
Palatul Principilor din Alba Iulia se degradează din cauza "orgoliilor politice"

Palatul Principilor Transilvaniei, imobil de patrimoniu din Alba Iulia din secolul al XV-lea şi care a fost folosit ca sediu chiar şi de Mihai Viteazul, riscă să ajungă o ruină dacă nu va fi supus unor lucrări de restaurare, în ultimii ani administrarea clădirii iscând şi dispute politice.

În ultimii ani, majoritatea imobilelor de patrimoniu din zona Cetăţii din Alba Iulia au fost restaurate din fonduri publice sau prin proiecte europene, însă una dintre cele mai importante clădiri, Palatul Principilor, nu a fost restaurată şi se degradează.

Specialiştii în protejarea patrimoniului din cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Alba susţin că imobilul este o capodoperă arhitectonică, însă este şi clădirea istorică în cea mai avansată stare de degradare din interiorul Cetăţii Alba Iulia.

Palatul Principilor Transilvaniei este o clădire istorică din secolul al XV-lea. Palatul este amplasat în zona cetăţii istorice din Alba Iulia. Imobilul a fost construit în primă fază cu rolul de reşedinţă pentru capitulul episcopal (adunarea clericilor catolici din regiune - n.r.), iar din secolul al XVI-lea a devenit reşedinţă princiară. Din 1542 şi până în 1559 aici a locuit regina Isabella, iar apoi principele Sigismund Bathory a supus clădirea unor ample lucrări de reamenajare şi modernizare, primul beneficiar al palatului total modernizat fiind Mihai Viteazul, care pe timpul şederii sale în Transilvania şi-a stabilit sediul în palat.

Palatul a fost aproape complet distrus de incendii şi jafuri, fiind refăcut de principele Gabriel Bethlen, cu ajutorul iobagilor care erau obligaţi să muncească gratuit pentru reconstruirea clădirii. Istoricii spun că palatul nu a ieşit niciodată în evidenţă prin faţadă, însă în interior avea decoraţiuni scumpe, covoare, mobilier, pavimente de mozaic, candelabre de cristal sau vase de faianţă. Clădirea este impresionantă, având peste 16.000 de metri pătraţi şi un teren aferent în suprafaţă de 5,54 de hectare.

Palatul a fost folosit înainte de 1989 de Garnizoana din Alba Iulia ca sediu pentru birouri administrative, dar şi ca loc în care erau organizate spectacole şi diverse întâlniri.

După anul 2000, administraţia din Alba Iulia a început o serie de demersuri pentru a primi în administrare spaţiile din interiorul Cetăţii Vauban din municipiu, printre care şi Palatul Principilor Transilvaniei, însă doar în 2008 Guvernul a aprobat ca palatul să treacă din administrarea Ministerului Apărării în administrarea Prefecturii Alba.

Prefectul de la acea dată, Cosmin Covaciu, a dat imobilul în folosinţă gratuită pe perioadă nedeterminată Universităţii "1 Decembrie 1918".

Singura condiţie pusă de administraţia judeţeană universităţii era să ofere cu titlu gratuit spaţii unor instituţii judeţene care derulează activităţi privind fondurile europene, precum APIA, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi Biroul Regional "SAPARD".

Decizia a stârnit o dispută politică între primarul din Alba Iulia, Mircea Hava (PDL), şi prefectul de Alba de la acea dată, Cosmin Covaciu (PNL), în condiţiile în care se apropiau alegerile locale, iar Covaciu intenţiona să candideze la Primăria Alba Iulia.

Mircea Hava declara atunci că imobilul se distruge din cauza unor "orgolii politice" deoarece în loc să fie cedat Primăriei şi Consiliului Judeţean Alba (cele două instituiţii erau conduse de membri PDL) a fost cedat Prefecturii Alba care l-a dat în folosinţă gratuită Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.

Edilul afirma că atât Prefectura Alba, cât şi Universitatea "1 Decembrie 1918" nu au fondurile necesare pentru a restaura clădirea, instituţia de învăţământ neputând interveni în acest sens deoarece nu este proprietara imobilului.

Primarul municipiului Alba Iulia acuza fostul Guvern PNL că a făcut "o ticăloşenie" prin cedarea Palatului Principilor către Prefectura Alba şi "l-a condamnat la distrugere", apreciind că această cedare a fost făcută pentru ca imobilul să nu ajungă la administraţia locală care este condusă de un primar PDL.

La rândul lor, liderii PNL Alba l-au acuzat la acea dată pe primarul din Alba Iulia că foloseşte acest subiect pentru dispute politice.

În 2009, Palatul Principilor Transilvaniei a fost predat prin Hotărâre de Guvern din proprietatea publică a statului şi din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local. Citiţi mai mult despre Palatul Principilor Transilvaniei pe www.mediafax.ro