Style

Parfumuri „haute-culture“

14 oct 2012 800 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Oare ce aromă aveau serile din Casablanca lui Humphrey Bogart sau cum s-ar traduce prin note de parfum o arie de Mozart? Parfumierii şi-au scos nasurile din esenţele fine şi au deschis cărţile, au urmărit fiecare referinţă olfactivă a scriitorilor, au admirat picturi şi redescoperit personaje-icon pentru arta cinematografică şi au transpus toate acestea în sticle mici cu esenţe tari. Parfumul Honour Woman de la Amouage, casă de parfumuri patronată de însuşi sultanul Omanului, este un tribut adus muzicii, inspirat de opera Madame Butterfly compusă de Giacomo Puccini. Parfumul se deschide cu un buchet de flori albe precum "iubirea necondiţionată". Intră apoi în scenă adieri narcotice de tuberoză prevestind un sfârşit tragic, sacrificiul suprem în numele iubirii iar spre finalul "operei" este apoteotic în note de lăcrămioară.

Flacoanele Amouage, cu capacul inspirat de domul din Oman sunt îmbogăţite la parfumul Honour Woman cu un finisaj ceramic alb ce reflectă inocenţa, detaliile fiind placate cu aur şi accentuate de un cristal Swarovski. Pe ambalaj se regăsesc imagini lirice, aripi albe de fluturi ce narează povestea unei Madame Butterfly fragilă şi ranită.

Parfumierul italian Lorrenzo Villoresi a creat Teint de Neige, un parfum delicat împregnat de bogaţia extractelor naturale de flori preţioase,ce se inspiră din de Franţa secolului al XVII-lea şi de domnia Regelui Soare. Rozul delicat al unui ten pudrat, aluniţa de pe obraz şi galanteriile de salon sunt simboluri ale unei belle epoque de mult apuse, dar pe care parfumierul italian le recompune prin notele de trandafir, iasomie, ylang ylang, vanilie, mosc şi ambră. Parfumul pune în scenă oflactiv seratele din sălile opulente ale palatului Versailles în care Regele Soare, un adevărat patron al artelor, îşi încânta oaspeţii cu invitaţi iluştrii.

Franţa, mai exact umanismul francez, a fost sursa de inspiraţie şi pentru parfumul Líumaniste (for men). Realizat de creatorii celebrelor cognacuri franţuzeşti, Frapin şi Cie, şi inspirat de Francois Rabelais, scriitor umanist al secolului al XVI-lea, parfumul este un statement pentru redescoperirea masculinităţii. Esenţa se deschide cu o aromă foarte ìcolonială", urmată de note definite de gin şi ienupăr, amestecate cu cele de lămâie, tonka, bergamotă şi cimbru, un adevarat elogiu ìproaspăt" adus noţiunilor umaniste de toleranţă, independenţă, libertate, calitate şi egalitate, atât de apreciate de umaniştii francezi.

Parfumierii au încercat să prindă în flacoane şi un strop de epoca victoriană. Atmosfera din romanele lui Henry James l-au inspirat pe Dominique Ropion când a semnat parfumul Portrait of a Lady pentru casa Frederic Malle. Creat pentru a celebra zece ani de existenţă a colecţiei Editions de Parfums, acest parfum s-a născut din dorinţa de a crea o armonie olfactivă. Parfumul combină note de trandafir cu note orientale într-o manieră modernă în care esenţa de paciuli, naturală şi intensă, domină în centrul compoziţiei. Portrait of a Lady este o expresie elegantă şi neobişnuită a celebrului roman şi a eroinei victoriene Isabel Archer, a destinului ei şi a încercării de a găsi libertatea.

Un alt personaj feminin marcant, de data asta aparţinând lui Shakespeare, este şI Ophelia care i-a inspirat de-a lungul secolelor pe numeroşi artişti, dar şI pe designerul de flori James Heeley care a creat un parfum denumit chiar Ophelia.

Prin acorduri de iasomie, ylang ylang şi tuberoză James Heeley evocă doar graţia şi puritatea eroinei lăsând paginilor învechite de vreme să povestească mai departe sfârşitul tragic al Ofeliei. De la creaarea parfumurilor şi selecţia ingredientelor, până la ambalaje, totul este realizat manual de Heeley.

Parfumul Bamboo Harmony by Killian este inspirat din legenda tăietorului de bambus, printre primele texte ale civilizaţiei care-si ima­ginează că Luna ar fi locuită. Eroina legendei, o fată misterioasă pe nume Kaguya-hime, este descoperită într-o tulpină de bambus, plantă- simbol pentru perfecţiunea umană dar şi instrument de scris pe continetul asiatic. Parfumul Bamboo Harmony este asemeni unei caligrafii pe apă cu o tulpină de bambus- curat şi acvatic, graţie notelor proaspete de bergamotă, neroli şi bigarade, combinate armonios cu frunze de smochin şi muşchi de stejar.

Madonna of Almonds al casei Floris este o apă de parfum pentru femei, creată exclusiv pentru lansarea romanului Marinei Fiorato "Madonna of the Almonds", o carte aclamată la nivel internaţional. Romanul este o poveste despre dragoste şi artă, desfăşurată în Toscana secolului al XVI-lea şi este redat de Floris prin note citrice de bergamotă şi lămâie, reprezentative pentru Italia, ce se îmbină cu notele delicate ale florilor de migdal, iasomie şi sâmbure amărui de migdal.

Din parada doam­nelor din literatură şI film, care au inspirat lume aparfumeriei de nişă nu putea lipsi Marilyn Monroe care continuă să fie cap de afiş şi sursă de inspiraţie în lumea parfu­mu­rilor. Casa franceză Nez a Nez i-a de­dicat divei blonde un parfum, numit decât "Immortelle Marilyn". Parfumul surprinde cele două faţete ale personalităţii lui Marilyn: cea de femeie fragilă şi ce ade femme fatale. Cu note de zmeră, nucă, ylang, iris şi mosc, Immortelle Marilyn este provocator asemeni celebrei scene din filmul "The Seven Year Itch" "n care rochia albă a lui Marilyn Monroe este ridicată de o rafală de vânt.

Alături de Monroe, Catherine Deneuve, a inspirat un alt mare ìnas" - Francis Kurkdjian care a realizat pentru actriţă parfumul Lumiere Noir pour Femme . Prin asocierea îndrăzneaţă a două arome distincte: trandafir şi paciuli, parfumul aminteşte de magnetismul celebrei actriţe din filmul Belle de Jour, în care regizorul Luis Bunuel face o interpretare suprarealistă a sexualităţii şi fanteziei feminine.