Style

Producătorii de avioane private se orientează spre miliardarii Indiei. Vedeţi aici topul celor mai vândute avioane

14 feb 2011 108 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Numărul în creştere al miliardarilor din India atrage producătorii de avioane private care încearcă să-şi redreseze afacerile după criza economică, potrivit AFP.

La târgul Aero India 2011, care a avut loc în Bangalore până ieri, au expus companii ca Gulfstream din SUA sau Embraer din Brazilia - ambele producătoare de jeturi private şi aspirante la o bucăţică din piaţa de lux indiană în creştere.

În 2008-2009 piaţa avioanelor private a avut o cădere drastică, preţul avioanelor scăzând cu 30% iar timpul de zbor cu 40%.

În acest timp economia în creştere a Indiei a scos la iveală 17 miliardari "proaspeţi", însumând în momentul de faţă 69 de miliardari conform topului celor mai bogaţi oameni din lume realizat de Forbes. Cel mai bogat om din India Mukesh Ambani, i-a dăruit soţiei sale, de ziua sa, în 2007, un avion Airbus de 60 de milioane de dolari dotat cu cabine pentru entertainment , duşuri şi alte extravaganţe.

Jose Eduardo Costas, vice preşedintele de vânzări pe partea asiatică de la compania Embraer a spus că în urma târgului Aero are deja o listă de comenzi. "Un private jet nu este un Ferrari sau un iaht de lux, este un instrument de business iar piaţa de aici realizează acest lucru", a spus vicepreşedintele.

Compania Gulfstream spune că pe piaţa din India, la sfârşitul anului trecut, existau deja 17 dintre aeronavele sale - în creştere de la doar 5 în 2001.

Conform datelor furnizate de compania de analize JetNet, distribuţia de jeturi private în zona Asia Pacific a crescut de la 7 procente din piaţa mondială, la 12 procente în 2009. Tot Jet Net spune că India are o flotă de 143 de aeronave business, a doua cea mai mare flotă din zonă.

Compania Cessna Aircrafit, din Kansas, a deschis un magazin în Bangalore în urmă cu 4 ani iar experţii spun că este prima pe piaţa jeturilor de business.

"Până în 2025 ne aşteptăm ca India să fie în top 10 al ţărilor cu cei mai mulţi proprietari de avioane private, în afara Statelor Unite", spune vicepreşedintele pe ânzări internaţionale al Cessna.