Style

Românul care participă la turneul de poker cu cea mai mare miză: “Eşti nebun? Un milion de dolari?”

07 iul 2012 1302 afişări de Ioana Nita
Din aceeaşi categorie
Românul care participă la turneul de poker cu cea mai mare miză: “Eşti nebun? Un milion de dolari?”

Acum căteva luni, Noah Schwartz, un jucător profesionist de poker în vârstă de 28 ani, a cerut finanţare din partea mai multor investitori şi a reuşit să strângă 900.000 dolari. El se numără printre cei câţiva norocoşi care a obţinut sponsorizare pentru a putea participa la turneul cu cea mai mare miză din toate timpurile: un milion de dolari. La acest mare turneu va participa şi canadianul cu origini române Daniel Negreanu, care a câştigat de două ori titlul de campion mondial la poker şi de patru ori brăţările World Series Of Poker (WSOP), scrie The Wall Street Journal.

Marele turneu de poker numit "The Big One for One Drop" va avea loc mâine în Las Vegas şi va reuni cel puţin 24 de jucători profesionişti de poker şi 22 de amatori care vor paria pe câte un milion dolari fiecare, câştigătorul putând obţine potul cel mare de peste 18 milioane dolari.

Pentru participarea la acest turneu, Schwartz, care a studiat la Universitatea Internaţională din Florida, a reuşit să convingă peste 12 investitori să îl sponsorizeze. Pentru a obţine fondurile, el a înregistrat o companie numită "One Drop Investments" în Florida. Jucătorul va oferi investitorilor săi o proporţie din câştigurile sale. Având în vedere că potul cel mare poate ajunge la 18,3 milioane dolari, managerii fondurilor speculative, mogulii din domeniul imobiliar şi oamenii de afaceri pot obţine un randament bun din investiţia lor. În general, investitorii renunţă între 25-60% din câştiguri în favoarea jucătorului.

"Multe persoane depind de mine acum", a afirmat Schwartz.

Ideea unui turneu de poker cu o miză de un million de dolari a mai fost discutată, însă nu a fost pusă în practică. Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil şi organizatorul One Drop, i-a propus ideea acestui turneu în decembrie 2010 lui Mitch Garber, CEO-ul companiei Caesars Entertainment care se ocupă de turneele de poker World Series of Poker.

"Eşti nebun? Un milion de dolari?", a spus Daniel Negreanu, unul dintre jucătorii de top care a obţinut bani de la trei investitori pentru a participa la acest eveniment. Cei trei investitori i-au oferit în total 750.000 dolari şi vor revendica 67% din câştigul lui Negreanu. Până în prezent, Negreanu a câştigat 16,2 milioane dolari din turneele de poker.

În ultimii ani, unele site-uri de poker au încercat să le găsească jucătorilor susţinători financiari, iar fondurile de investiţii şi-au plasat fondurile în jucători, aşa cum un fond mutual investeşte în acţiuni. "Pentru noi nu este un pariu", a spus Al Wasserberger, co-fondator al Arial Venturesm un fond care investeşte în poker. El a afirmat că fondul este profitabil şi că secretul constă în a investi în mai mulţi jucători şi în mai multe turnee. Fondul său de investiţii nu va sprijini niciun jucător de la turneul One Drop pentru că miza este prea mare pentru un singur eveniment.

Mike Sexton, un veteran cunoscut al pokerului şi un comentator la televiziune, a spus că un om de afaceri din Las Vegas s-a oferit să îi dea întreaga sumă de un million dolari necesară pentru participarea la turneul One Drop. Investitorul a fost de acord să revendice doar jumătate din câştigul jucătorului. "Sunt foarte norocos să mă aflu în această situaţie", a afirmat Sexton.

Acest turneu vine după ce în SUA, industria pokerului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Din cauza recesiunii economice multe dintre site-urile de poker s-au închis, iar anul trecut, Departamentul de Justiţie a decis ca trei dintre principalele site-uri de poker din SUA să îşi înceteze activitatea. Împreună, cele trei site-uri aveau o cotă de piaţă de 90% din industria pokerului online. Potrivit H2 Gambling Capital, anul acesta pariurile din pokerul online american se vor reduce cu 83%, la 3,5 miliarde dolari, faţă de 20,2 miliarde dolari în 2010.