După Afaceri

Tips & Tricks. Poate vă faceţi bagajele pentru minivacanţă. Noi am întrebat cinci oameni din mediul de afaceri ce nu lipseşte niciodată din bagajul lor de călătorie – fie ea de business sau de plăcere. Ponturile lor ar putea să vă fie de folos

28 apr 2023 360 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile – folosite în mediul de business, dar nu numai – specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfară în ţară şi îi pune pe reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor. Un joc din copilărie numit „Ce încape într-o valiză?“ presupunea să numeşti obiecte care să înceapă cu o literă anume şi să fie de dimensiuni rezonabile, încât să-şi găsească locul într-o geantă de călătorie. De data asta, pe noi ne-a interesat să aflăm ce nu lipseşte niciodată din bagajul de călătorie – fie ea de business sau de plăcere – a cinci oameni din mediul de afaceri. De ce? Pentru că acel obiect de care nu se pot desprinde îi descrie mai bine decât o pot face ei înşişi. Nu ne credeţi? Veţi afla citindu-le răspunsurile.

 

Dana Păun, fondatoarea brandului vestimentar Aer Wear: „Nu-mi lipseşte niciodată din bagajul de călătorie ceva pe care să scriu sau să desenez. Ideal, am cu mine tableta grafică, dar de cele mai multe ori, mai ales în vacanţe, am doar un creion şi câteva foi. Am înţeles acum ceva vreme că inspiraţia vine de cele mai multe ori din afara zonei mele de confort şi de viaţă de zi cu zi şi, cum văd ceva ce vreau să reţin, imediat fac o schiţă. Am încercat să fac fotografii şi mi-am dat seama că acestea rămân în telefon, pe când ceva realizat cu mâna mea rămâne în memorie. Trimit o fotografie cu un desen făcut de curând într-o vacanţă, cu un loc care m-a inspirat. Este doar o schiţă, dar atunci când mă uit la ea, îmi aduc aminte cu exactitate momentul şi ştiu şi de ce am desenat-o. În cazul de faţă, îmi doresc aceeaşi senzaţie de bine şi în curtea concept-store-ului pe care îl voi deschide în curând.“

 

Cosmin Racoltă, cofondatorul cafenelei de specialitate Buimac din Bucureşti: „Am cu mine peste tot – şi a fost motivul pentru care alţi pasionaţi ai cafelei m-au putut recunoaşte drept unul de-al lor prin diverse contexte de călătorie – aeropressul. Este un aparat simplu, pentru preparat cafeaua, compact şi suficient de versatil încât, cu boabele potrivite, să asigure o ceaşcă memorabilă. Ca apogeu, am preparat nativilor cafea din propria lor ţară, cafea pe care o gustau pentru prima oară. O altă scenă memorabilă a fost când am preparat cafeaua la răsărit, pe Dunăre, pe vaporul care avea un aragaz cu un ibric cu apă fierbinte, noi având tot restul.“

 

Denisa Ghizolu, fondatoarea brandului de lumânări parfumate Odyssée Candles: „Mereu plec în bagaj cu o minilumânare parfumată, atât de practică pentru călătorii. Îmi place să aleg parfumul acelei lumânări în funcţie de destinaţie, astfel că optez pentru arome fresh, de citrice, atunci când merg în locuri cu mult soare. În timpul călătoriilor din sezonul rece, mă bucur de arome lemnoase, balsamice. În felul acesta, iau cu mine oriunde aş fi o părticică din senzaţia de acasă şi mă asigur că orice încăpere nouă în care ajung va fi parfumată şi înveselită.“

 

Laurenţiu Bănescu, cofondator al producătorului de bere Zăganu: „Obiectul care nu îmi lipseşte niciodată din călătorii este un carneţel mic, negru, Moleskine, în care îmi notez idei, gânduri din momentele de deconectare de la online (laptop, social media etc). Mi-am dat seama că, în avalanşa de informaţii, telefoane, mailuri cu care suntem bombardaţi zilnic pe toate canalele, putem scăpa idei sau gânduri importante care apar în momentele când mintea e liberă, respectiv în timpul unui zbor sau în timpul relaxării pe plajă ori în city-break-uri. Aşa că îl ţin mereu aproape.”

 

Adrian Pop, director general la ADP green building, companie specializată în acordarea de certificări verzi pentru clădiri: „Nu îmi lipseşte niciodată din bagajul de călătorie laptopul, din nevoia de a păstra o minimă conectare cu colegii şi clienţii, cel puţin pentru situaţiile urgente. Am acest obicei încă din studenţie şi nu ţin minte să se fi întâmplat vreodată să uit laptopul. Îmi rezerv în fiecare zi, chiar şi în vacanţe, una-două ore pentru a discuta cu colegii, a răspunde la e-mailurile importante sau a face câte o şedinţă video cu fundal de vacanţă.“