După Afaceri

Când nu trasează noi planuri pentru dezvoltarea companiei pe care o conduce - producătorul de vopsele Policolor, Irina Măndoiu îşi împarte timpul între liniştea şi rutina prietenoasă a weekendurilor petrecute acasă, în curte, şi călătoriile în afara ţării. Unde s-ar întoarce de nenumărate ori? Ne povesteşte chiar ea

21 iul 2023 333 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Experienţa Irinei Măndoiu în coordonarea vânzărilor, în distribuţie, operaţiuni şi strategie comercială numără peste 20 de ani. În septembrie 2020, ea a preluat rolul de CEO al companiei producătoare de lacuri şi vopsele Policolor-Orgachim, după ce, anterior, fusese director comercial al Lactalis România, cel mai mare grup din industria lactatelor de pe plan local, care controlează companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Lactate Harghita şi Rarăul. La Albalact, a lucrat timp de 15 ani, pe diferite poziţii - national KA & trade marketing manager, sales director, director comercial şi deputy general manager.

Când nu trasează noi planuri pentru dezvoltarea companiei pe care o conduce acum, Irina îşi împarte timpul între liniştea şi rutina prietenoasă a weekendurilor petrecute acasă, în curte, alături de prieteni şi de cei trei căţei, şi călătoriile în afara ţării. Unde s-ar întoarce de nenumărate ori? Ne povesteşte chiar ea.

„Pentru că în timpul săptămânii dorm destul de puţin şi sunt foarte activă, aştept cu nerăbdare lentoarea şi libertatea care vin odată cu weekendul. Încetinesc ritmul şi aloc mai mult timp pentru mine şi plăcerile mele. Fiind adepta planificărilor, îmi organizez din timp zilele libere, pentru că anticiparea lucrurilor plăcute îmi creează o stare de linişte şi confort.

Fiecare sâmbătă începe negreşit cu mic dejunul preferat – ouă Benedict şi cafea cu lapte, savurate pe terasa casei mele, sub razele soarelui de dimineaţă. Dacă în timpul săptămânii mă dedic activităţilor profesionale, în weekend aloc mai mult timp celor trei căţei, parte integrantă a familiei, pe care îi plimb, îi duc la veterinar sau la concursuri canine.

De la cafeaua de dimineaţă savurată în linişte şi pe îndelete nu mă abat niciodată. Dar viaţa e foarte frumoasă şi în afara rutinei. De aceea, păstrez uneori pentru weekend câte un element nou, surpriză, şi o activitate total diferită, care să mă surprindă chiar şi pe mine. Restaurantul unde luăm masa uneori şi care ne place este Piccolo Mondo, iar Margarita înseamnă întotdeauna weekend.

Pentru că iubesc mâncarea bună şi savuroasă, începând cu pandemia, rutina mea de weekend s-a schimbat. M-am transformat dintr-o persoană extrem de activă în afara casei (mers la restaurant, film, teatru) într-o gazdă dedicată, pasionată de gătit şi de experimentat reţete noi şi prânzuri tematice, inspirate din vacanţele mele. Sunt mereu curioasă să descopăr tradiţia culinară din ţările în care călătoresc şi să încerc cât mai multe preparate locale, pentru ca apoi să le reproduc la mine în bucătărie pe cele care mi-au rămas în suflet.

Vara, weekendurile sunt preponderent în jurul grădinii şi în aer liber, iarna – la gura şemineului, cu o carte bună sau cu prietenii de suflet la o degustare de vin, organizată chiar de soţul meu, un veritabil cunoscător, şi nu doar din punctul de vedere al varietăţii sau al calităţii diferitelor soiuri, ci şi din cel al asocierii cu mâncărurile. Tot iarna, reiau o mai veche pasiune, cea a construcţiei de puzzle-uri uriaşe, de peste 4.000 de piese, cu landscape-uri celebre.

În afară de vacanţele principale de peste an, îmi planific şi câteva weekenduri prelungite, iar Italia este destinaţia preferată oricând pentru aceste escapade. Oriunde în Italia, am călătorit în toate provinciile şi este ţara mea de suflet, fără exagerare. Nu am găsit încă nimic care să nu-mi facă plăcere acolo: de la mâncare şi vin până la oameni prietenoşi şi sate pitoreşti. Oriunde merg, merg cu toată inima, dar Italia este mereu o idee bună. Cel mai memorabil weekend a fost unul petrecut în zona Bresciei, împreună cu nişte prieteni pasionaţi de maşini de epocă. Nimic nu poate fi mai relaxant decât să conduci un Triumph din 1966 sub soarele regiunii Emiglia Romana, înconjurat fiind de lacuri, castele, podgorii şi livezi de măslini.

De asemenea, în fiecare an îmi planific o vacanţă în SUA şi acolo cel puţin un weekend îl petrec în New York. Nu degeaba este denumit «The City». New York este oraşul care îţi oferă tot: spectacole, muzee, parcuri, străzi aglomerate, street food şi fine dining – sandviciurile din New York sunt cele mai gustoase, iar cele mai surprinzătoare combinaţii aici le-am găsit, ca să nu mai spun de hot-dog, care e un must în New York.

Recent, am descoperit Iordania într-un late-weekend. O noapte am petrecut-o în deşertul Wadi Rum, sub cerul liber, atât de înstelat încât aveai impresia că poţi atinge stelele cu mâna. A fost o experienţă de neuitat şi de neegalat, pe care o recomand oricui, măcar o dată în viaţă.

De multe ori îmi aleg destinaţiile de vacanţă şi în funcţie de prietenii cu care călătoresc. Dar am câteva criterii peste care nu trec niciodată: îmi place să merg în locuri sigure, curate, cosmopolite şi cu mâncare bună. Şi, aşa cum spune un proverb chinezesc, nimeni nu realizează cât de frumos e să călătoreşti, până nu ajunge acasă şi îşi odihneşte capul pe perna veche şi familiară.

Cele mai multe dintre weekendurile din această vară mă vor găsi în curtea casei mele, deoarece nu agreez aglomeraţia urbană şi de pe şosele, iar acasă mi-am creat în timp tot confortul de care am nevoie pentru a mă relaxa pe deplin şi a-mi primi prietenii.“