Travel

Detoxifierea digitală a călătorului

30 mar 2013 534 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Nu vom mai discuta despre avantajele şi dezavantajele tehnologiei, ele sunt deja cunoscute şi (aproape) asumate. Pentru dependenţă însă se caută în continuare soluţii, iar cei din domeniul travel au inventat termenul de „de-tech“ sau detoxifiere tehnologică.

Observând că unii consumatori vor (sau au nevoie) să-şi reducă dependenţa constantă de tehnologie, companii din jurul lumii oferă acum experienţe de deconectare temporară. „În ianuarie, Selfridge a decis să deschidă un fel de silence-room, un spaţiu unde cumpărătorii în tălpile goale şi lipsiţi de telefoane puteau să-şi ia câteva clipe de respiro de la agitaţia de pe Oxford Street. Cam în aceeaşi perioadă, nişte bănci cu un scut anti wi-fi pe un diametru de cinci metri au fost ridicate în centrul Amsterdamului“, scrie The Telegraph.

Iar în Los Angeles, unele restaurante acordă chiar anumite reduceri la nota de plată a clienţilor dacă aceştia sunt de acord să-şi lase telefoanele la intrare. Mai departe, şi ofertele de travel propriu-zise inlcud acum pachete „de-tech“. De exemplu, în Tanzania, în Jongomero safari camp chiar dacă anumiţi turişti au tendinţa de a introduce ilicit smart-phone-uri şi fel şi fel de alte device-uri în incintă, acestea le sunt complet inutile pentru că locaţia nu are niciun fel de conexiune la internet.

Mai aproape, în Turcia, Anca Nichifor, managing director în cadrul Jet Set Planner, o companie care construieşte itinerarul vacanţelor dorite în funcţie de cerinţele clienţilor, recomandă pentru detoxifiere hotelul Hezen Cave Hotel în Cappadocia. „Mi-am petrecut una dintre vacanţe aici şi am fost într-un fel ruptă de tehnologie. Camerele sunt amenajate în foste grote, nu sunt dotate cu televizor, telefon fix, şi nu ai acces la internet decât în partea superioară a hotelului, în spaţiile comune.“

Italia are la rândul ei destule locaţii în care clienţii se pot vindeca măcar pentru o perioadă scurtă de dependenţa de internet, printre ele fiind şi hotelurile Sextantio.

„Am avut clienţi care au fost aici, le-a plăcut foarte mult pentru că au fost deconectaţi pentru câteva zile. Iluminatul în unele camere se face cu făclii şi lumânări, nu există televizor în camere sau acces la internet. Pentru cei care vor să-şi petreacă luna de miere, complet rupţi de lume şi  tehnologie, le recomand Hotel Hana din Mauwi, Hawaii“, mai spune Anca Nichifor.

Şi călătorii prin România pot găsi liniştea de dinaintea tehnologiei la Safari Village Enisala din Delta Dunării, de exemplu, unde nu există decât un singur televizor în zona de masă şi unde se pot face activităţi ca pescuitul sau plimbări pe canalele întortocheate ale Dunării.

O alternativă de „deconectare“, în ţară,  sunt conacele boiereşti care şi-au păstrat aerul (neîntinat de unde wi fi) de altădată.

În Transilvania, la aproximativ 25 de kilometri de Sibiu, stă ascuns de ochii lumii  conacul Apafi, din satul Mălâncrav, unde deconectarea de nebunia urbană e garantată pentru că aici nu există semnal la mobil.

Minutele consumate vorbind la telefon pot fi însă generos folosite în drumeţii ghidate sau răsfoitul cărţilor bune din bibliotecă. Tot în Transilvania se află şi castelul Kalkony, ridicat încă din 1252. Dacă pe atunci nu erau internet, televizor şi cu atât mai puţin smart phone-uri, nici azi nu au pătruns astfel de ciudăţenii pe domeniul ocrotit de tehnologii.

Problema este că oricât de bine ar suna, ruperea de orice înseamnă tehnologie este aproape imposibil de realizat pe termen lung.

„Avem câţiva clienţi care îşi iau 1-2 vacanţe scurte pe an, „pentru dormit“ sau „resuscitare“. Fără telefon, fără acces la email. Cu toate acestea, cei mai mulţi nu rezistă „deconectaţi“ mai mult de două trei zile şi chiar ne solicită camere cu wifi care să funcţioneze impecabil“, mai spune reprezentanta Jet Set Planner.

Cei care fac însă un efort de detoxifiere pe termen mai lung de o săptămână optează de obicei pentru locaţii precum paradisuri tropicale, unde se poate face scuba diving şi alte sporturi,  resorturi din Mongolia situate la sute de km de primul oraş , sau tabere  de yoga în India.

Oricum, fie că vorbim de „de-tech“ de weekend sau de o lună, dependenţa de internet nu se vindecă uşor dar soluţii există, nu e nevoie decât de un search pe Google.