Travel

Impresii de călătorie: La Sovata, unde face Nicu-armata

17 sep 2010 3503 afişări de Adrian Voicu
Din aceeaşi categorie

Opţiunea pentru petrecerea concediului într-o staţiune românească include o bună doză de risc şi presupune de multe ori adevărate întoarceri în timp, în decoruri prăfuite şi dezolante.

Aveam să aflu că acesta nu este neapărat şi cazul staţiunii balneare Sovata, situată în apropiere de Târgu Mureş şi apreciată în primul rând pentru virtuţile lacului heliotermal Ursu.

Deşi destul de lung, drumul de la Bucureşti la Sovata a fost impecabil. Am ales ruta Bucureşti-Ploieşti-Braşov-Sighişoara-Bălăuşeri-Sovata.

Am descoperit staţiunea cocoţată între coline şi păduri încă verzi, cu străzi proaspăt reabilitate din fonduri europene, cu vile şi pensiuni înşirate de-o parte şi de alta a drumului principal - strada Trandafirilor. La orice oră am trecut pe acolo, am întâlnit localnicii cu cartoane în mână, chiar şi noaptea târziu, oferind cazare celor interesaţi în trei limbi - română, maghiară şi germană.

Pentru că nu am crezut că Sovata este o staţiune prea căutată, nu am făcut rezervare din timp şi am avut surpriza să constatăm că cele 3 hoteluri consacrate ale locului - Aluniş, Făget şi Brădet - nu mai au camere libere. La fel s-a întâmplat şi cu cele mai importante vile. Am găsit însă fără probleme o pensiune cochetă, pe un vârf de deal, la 10 minute pe jos de ştrand şi, după ce am avut ocazia să vedem şi o cameră în hotelul Făget, am ajuns la concluzia că am ales bine.

Doar în hotelul Aluniş o parte din camere au fost renovate, în rest, ele arată de parcă ar fi încremenit în timp undeva acum câteva decenii. Mobilierul o fi puţin mai şubred şi aşternuturile mai uzate sau, după cum îl lăuda recepţionera, "mobilier în stil vechi". Tabloul este completat de un televizor vechi, cu o telecomandă nefuncţională, pereţi cenuşii şi o atmosferă în care nu puteai să te simţi decât stingher.

Din fericire, posibilităţile de cazare sunt generoase chiar şi în plin sezon şi fiecare turist îşi poate găsi ceva pe plac, oricare ar fi pretenţiile şi gusturile lui.

La Danubius Health Spa Resort, singurul hotel de patru stele din Sovata, costul unei camere este de aproximativ 100 de euro pe noapte. Hotelul aparţine grupului Danubius Hotels, care deţine şi un centru de tratament şi hotelurile de două stele Făget şi Brădet.

În schimb, în Sovata nu există problema parcării maşinii. Peste tot sunt amenajate parcări şi plăteşti chiar dacă îţi laşi maşina în parcarea hotelului în care eşti cazat. 1,5 lei/oră, 6 lei/6 ore sau 12 lei/zi.

La capitolul mâncare, din nou, posibilităţile sunt nenumărate. Am testat o terasă şi două restaurante. Mâncarea gustoasă, preţurile acceptabile, servirea discutabilă pe alocuri. Oamenii locului în general nu sunt prea sociabili, nici măcar cei care intră în contact direct cu clienţii. Am întâlnit recepţionere aproape acre şi laconice, ospătari aproape muţi şi invizibili când trebuia să cerem nota de plată, vânzători care nu ştiau limba română. De altfel, 90% din populaţie este de origine maghiară. Aşa ne putem explica de ce mulţi dintre cei cu care am intrat în contact vorbeau prost sau ezitant româneşte.

Staţiunea este liniştită, perfectă pentru relaxare şi regenerare din toate punctele de vedere. Este îngrijită, plină de culoare, de flori şi verdeaţă. Chiar dacă sunt construcţii vechi, aproape toate vilele sunt renovate, păstrând arhitectura iniţială şi armonizându-se perfect cu peisajul. Există, în spiritul veşnicei tranziţii care ne este specifică, şi clădiri ruinate, cu geamuri sparte şi pereţi scorojiţi.

Hotelurile au piscine cu apă dulce sau cu apă sărată, din lacul Ursu. Intrarea este gratuită pentru cei cazaţi în hotel sau 40 lei/zi. La ştrandul Lacul Ursu intrarea costă 20 lei sau 15 lei după ora 16, ştrandul fiind deschis între orele 10-18, cu pauză pentru liniştirea apelor între 13 şi 15. Biletul asigură o singură intrare în ştrand, dacă doreşti să ieşi la prânz, cumperi la revenire un nou bilet.

Lacul Ursu are o adâncime de circa 18 m. Apa de la suprafaţă provine de la râurile care se varsă în lac şi are o temperatură mai scăzută. La 1 metru adâncime se înregistrează o temperatură de 30-40 de grade Celsius, iar la peste 1,5 metri temperatura poate avea şi 40-60 grade, aceste temperaturi fiind în funcţie de anotimp. Este plăcută senzaţia de răcoare la nivelul bustului şi de fierbinţeală la picioare. Şi mai plăcut este că, datorită salinităţii ridicate, apa te ţine la suprafaţă chiar dacă nu ştii să înoţi.

În pădurile din jurul complexului de lacuri sărate s-au amenajat locuri de promenadă, piste de jogging şi s-au aşezat din loc în loc bănci pe care poţi să îţi tragi sufletul.
Nu există în staţiune prea multe atracţii turistice - muntele de sare, 2 biserici pitoreşti, una ortodoxă, din lemn, alta romano-catolică - dar Sovata poate fi un punct de plecare spre diverse destinaţii: oraşul Târgu Mureş, lacul Roşu şi Cheile Bicazului, lacul Sfânta Ana, salina de la Praid.