Travel

Pe urmele Caterinei de Medici

01 dec 2010 288 afişări de Anca Negoita
Din aceeaşi categorie

Dacă nu l-aţi citit pe Balzac până acum şi mai ales dacă l-aţi citit, trebuie să vizitaţi Valea Loarei, cea cu sute de castele, cetăţi, turnuri şi fantome ale celor ce-au fost Caterina de Medici, Francisc I, Ludovic al XII-lea, Diane de Poitiers.

"Atunci când am hotărât să mer­­gem în Fran­ţa în va­canţa de vară nu a fost deloc greu să sta­bilim reperele acestei călătorii. Trebuia să sărbătorim cei 7 ani ai fiului nostru la Disneyland Paris, dar înainte de asta voiam să vedem Valea Loarei. Să ne încărcăm de energiile pozitive emanate de aceste simboluri ale regalităţii, să călcăm pe urmele Caterinei de Medici", povesteşte Mo­nica Aluas, country sales manager Asbis România.

Aşa că "m-am suit în avion la Bucureşti hotă­râtă să fac din această că­lătorie cea mai valo­roasă vacanţă din punct de vedere sentimental de până acum. În prima noapte la Paris aproape că nu am dormit de emoţie. Dar a meritat pentru că cele cinci zile de pe Valea Loarei, în care am vizitat castel după castel, grădină după grădină şi în care am aflat tot felul de istorii mai mult sau mai puţin cunoscute despre regii şi nobilii Franţei Evului Mediu a fost o binecuvântare pentru minte şi suflet, o dezmierdare pentru simţuri". Fosta ca­pitală a Franţei de pe vremea monarhiei de Valois şi-a căpătat faima de "grădină a regilor" în perioada renascentistă, când toţi regii şi nobilii o preferau în faţa multor alte regiuni la fel de frumoase ale ţării, dar fără acelaşi succes comercial (negoţul de pe râul Loire). Mai întâi au apărut cetăţile. Iar Angers a fost prima, construită special pentru a face faţă celor mai puternice atacuri. Din punct de vedere estetic, acest gen de fortăreţe cenuşii nu era de preferat. Până când ducele de Berry s-a gândit să transforme Angers într-un superb castel gotic. De aici şi până la sutele de castele care au urmat nu a mai fost decât... un pas.

"Valea Loarei (sau Ţara Castelelor) este unul dintre cele mai romantice locuri din Europa. Încă se mai vede amprenta foştilor regi şi nobili francezi. Aici simţi cum pulsează istoria, vezi cu ochii tăi care sunt urmările evenimen­telor despre care ai învăţat la şcoală sau ai citit în romanele lui Alexandre Du­mas", spune Aluas.

O sută de cetăţi şi cinci sute de turnuri

Oscar Wilde spunea despre Loire că este "unul dintre cele mai minunate râuri din lume ce oglindeşte, de la izvoare până la vărsare, o sută de cetăţi şi cinci sute de turnuri". "Ce mi-a rămas în minte din sutele de castele, turnuri şi cetăţi? Frânturi de imagini, parfumuri, nuanţe. Peisaje superbe, drumuri paralele, dealuri, localităţi mici cu bărbaţi care joacă celebrul joc cu bile în parcuri cu paturi de flori multicolore şi păsări cântătoare. Dar şi auto­străzi şi infra­structura Franţei. Nu cred că există colţişor al Văii Loarei unde să nu simţi romantismul istoriei, al poveştilor de dragoste şi al intrigilor din vremurile de demult", spune aceasta. Monica Aluas a vizitat Blois, Orleans, Amboise, micul Chenonceau, Poitiers. Dar nu i-a fost de ajuns. "Cred că aş putea oricând să le revizitez şi sunt convinsă că aş mai descoperi ceva remarcabil, ceva care să merite povestit. Urmele şi umbrele regalităţii Franţei te acompaniază peste tot". Aluas spune că îl simţi pe Francisc I la Amboise, acolo unde l-a invitat pe Leonardo da Vinci să devină pictor, inginer şi arhitect al regelui. Francisc I şi-a ales ca emblemă salamandra însoţită de inscripţia: "Cultiv binele şi distrug răul".

"Un mesaj de care nu scapi pe Valea Loarei. Eşti invadat de inteli­genţa deosebită şi talentul lui Leonardo da Vinci la Chambord, cel mai mare dintre castelele Loarei. Se presupune că Leonardo i-a desenat primele pla­nuri, mai ales schema prin care a deviat cursul râului astfel încât să curgă pe lângă castel", susţine aceasta.

Îl simţi pe Ludovic al XII-lea al Franţei la Blois şi, mai ales, ai şansa să vezi povestea uciderii ducelui de Guise într-un joc fascinant de muzică şi lumini. Apoi, "construit de femei pentru femei, Chenonceau este, în opinia mea, cel mai romantic castel din Franţa", spune Aluas. Prelungirea arcadelor graţioase pe malul râului Cher şi grădinile geometrice construite de cele două femei rivale, Caterina de Medici (soţia regelui Henric al II-lea) şi Diane de Poitiers (amanta aceluiaşi rege), întregesc această bijuterie arhitecturală. Diana a fost prima doamnă a castelului. Ea este cea care a construit arca peste râul Cher cu ajutorul arhitectului ei, Philibert de l'Orme. Dar, după moartea regelui, soţia a pus stăpânire pe Chenonceau, iar Diane a fost trimisă la micul Chaumont. Castelul este plin de colecţii particulare de artă care numără piese semnate de Rigaud sau Rubens, tapiserii din secolele 16 şi 17 şi mobilier renascentist.

Afară, din­colo de Cher, în pădure se află mormântul doamnei Dupin, o pro­prietară a castelului din perioada Revoluţiei Franceze.

La Cheverny te uimeşte micuţul castel, locuit şi acum de aceeaşi familie, urmaşii celor din secolul 17, dar şi încântătoarea plimbare cu barca pe canalele de apă ce îl înconjoară. Iar la Villandry "te hotărăşti să devii grădinar, chiar dacă nu aveai nici cea mai mică înclinaţie spre asta înainte de a ajunge aici", explică managerul Asbis.

Celebra grădină renascentistă este re­cu­noscută pentru faptul că legumele, po­mii fructiferi şi florile sunt dispuse în forme geometrice. Jardin d'Ornement, cu straturile geometrice de flori care sim­bolizează manifestări ale dragostei - flă­cări, fluturi, inimi - punctează din nou ro­mantismul şi reputaţia pe care o are locul în ce priveşte poveştile de amor şi pasiune.

Ţipar fiert în vin roşu

Pentru vizitatori este bine de ştiut că cele mai bune două opţiuni de cazare în cazul în care vizează Valea Loarei sunt oraşele mari, Blois şi Tours. "Atmosfera variază de la o zonă la alta. La Blois se îmbină cel mai bine noul şi modernul cu arhitechtura renascentistă, cu amprenta romantică. Străduţele sale abrupte şi întortocheate, delimitate de construcţii medievale, aleile mici şi curţile ascunse păstrează şi acum atmosfera trecutului glorios al acestui oraş", este de părere Aluas. Tours este principalul oraş al re­giunii. Aici atmosfera este emble­matică pentru o aşezare provincială tipic franceză.

Pe lângă multele obiective culturale şi artistice, oraşul oferă una dintre cele mai frumoase catedrale gotice cu seturi unice de vitralii şi un labirint îngust de străduţe şi alei care duc invariabil la aglomerata Place Plu­mereau.

Se ştie că bucătăria franţuzească este una dintre cele mai rafinate din lume. Cele mai bune mâncăruri din peşte de apă dulce se prepară pe Valea Loarei.

Ţiparul fiert în vin roşu este delicios. La fel şi trufele, picioarele de broască, melcii. Totul în reţete simple, sănătoase. "Gastronomia tradiţională din Valea Loarei este ca şi clima din zona aceea, adică agreabilă, blândă, fără extreme sau excese. Domină sim­plitatea - vânatul, peştele, legumele, fructele, brânzeturile. E nevoie doar de un sos fin pentru a accentua gusturile, iar francezii sunt experţi în a scoate la iveală savoarea", încheie Aluas.

 

Reşedinţele regale şi grădinile lor fac din Valea Loarei destinaţia perfectă pentru o călătorie romantică. Dacă doriţi un loc deosebit de cazare, rezervaţi şi plătiţi online prin intermediul cardului dumneavoastră MasterCard , o cameră la unul dintre faimoasele castele: Chambord, Chenonceau, Amboise, Villandry, Usse, Montrond, Brissac sau Plessis-Bourré. Pasionaţii pot opta ca, timp de o zi, să fie însoţiţi de un ghid care să le prezinte cele mai savuroase vinuri ale regiunii. Turul se încheie cu o cină tradiţională în stil franţuzesc. Ca să beneficiaţi de reduceri, achiziţionaţi un Loire Valley Chateaux Pass, plătind pe internet cu cardul MasterCard, şi veţi putea admira arhitectura deosebită, mobila şi picturile a peste 10 castele. Dacă vreţi să gustaţi din plin romantismul regiunii, rezervaţi o maşină şi cereţi GPS-ului să vă ducă pe drumurile de ţară, nu pe autorute. Cu puţin noroc, puteţi plăti cu cardul chiar şi la fermierii din zonă, care vin cu produse proaspete la târgurile organizate în jurul castelelor, spre deliciul turiştilor!