Afaceri de la zero. Ionuţ Popescu a lăsat Bucureştiul şi domeniul IT pentru centrul de echitaţie Potcoava din Dâmboviţa, care a atras 6.000 de turişti în 2019

Autor: Georgiana Mihalache 20.01.2020

♦ Investiţia în centrul de echitaţie, pensiune, restaurant şi spa a fost de 500.000 de euro, dintre care 200.000 de euro au venit din fonduri europene ♦ Peste 6.000 de turişti au ajuns în 2019 la Potcoava, la 120 km de Bucureşti.



Ionuţ Popescu a decis în 2008 să re­nun­ţe la jobul din IT şi să pornească cen­trul de echitaţie Potcoava după un weekend petrecut la Sighişoara la un astfel de centru. Posibilitatea de a accesa fonduri europene l-a determinat să pu­nă bazele centrului, unde a apărut ulterior şi pensiunea Potcoava, cu 13 camere de caza­re, care aduce în prezent cea mai mare parte din business.

„Potcoava a început cu un vis. În 2008 am fost într-un weekend la un centru de echitaţie care exista deja, lângă Sighişoara – Cross Country Farm, şi m-am „îmbolnăvit“ de cai. A fost excepţional, venind din Bucureşti, lu­cram în IT. La plecare am spus că o să-mi fac şi eu un centru de echitaţie. E multă pasiune şi mai puţin un business“, a spus Ionuţ Popescu.

Încă din 2008 antreprenorul a început să caute terenul de peste două hectare pe care l-a cumpărat un an mai târziu, iar în 2013 a în­ce­put construcţia centrului. În 2015 pensiu­nea şi centrul primeau primii oaspeţi, iar nu­mărul acestora a trecut de 6.000 de persoane în 2019. Centrul de echitaţie Potcoava este în satul Runcu din judeţul Dâmboviţa, la poalele munţilor Leaota şi la 120 km de Bucureşti.

„Am vrut să fie aproape de Bucureşti, la munte, să  fie un munte uşor de parcurs călare şi să fie o zonă nedezvoltată turistic pentru a-mi permite să cumpăr un teren cum îmi trebuia“, a explicat Ionuţ Popescu.

Pentru că businessul nu se putea susţine în primii ani doar din centrul de echitaţie, antreprenorul a dezvoltat şi pensiune cu 13 locuri de cazare, dar şi un restaurant, un spa, unde ajung de obicei familiile cu copii. Un alt segment de clienţi care vin la Potcoava sunt angajaţii companiilor, zona de corporate având potenţial de creştere.

„Un alt segment important pentru noi sunt evenimentele pentru companii, care au început să fie mai mult în timpul săptămânii. Miza mare este să avem oaspeţi în timpul săptămânii. Îmi doresc să crească zona de corporate, pare că este o nevoie. Economia merge pentru că sunt destul de multe companii care ies în afara biroului la diferite evenimente“, a mai povestit Ionuţ Popescu.

Turiştii află de centrul de echitaţie din mediul online, dar şi din recomandări. În cadrul Potcoava sunt 14 cai şi trei ponei, iar turiştii au la dispoziţie diferite variante pentru călărie, pentru cei care descoperă turismul ecvestru, pentru cei care vor să înveţe şi pentru persoanele cu experienţă.

„Am lucrat în IT în mai multe zone şi eu cred că antreprenoriatul a început de când eram angajat pentru că am lucrat multă vreme în vânzări şi începi să înţelegi cum anume arată un business, care sunt principiile“, a mai spus Ionuţ Popescu.

El are 17 angajaţi, una dintre cele mai mari provocări venind din zona de personal din lipsa forţei de muncă specializată.

Şi în partea de echitaţie există provocări, fiind un domeniu în care lipseşte cadrul legislativ.

„Am iniţiat şi înfiinţat Federaţia Română de Turism Ecvestru şi ne străduim să rezolvăm cumva şi aceste lucruri, chiar dacă o să ne ia ceva timp. Sperăm să facem ceva care să definească foarte clar ce înseamnă siguranţa călăreţului, bunăstarea calului astfel încât să aliniem nişte standard de calitate în servicii“, a mai spus Ionuţ Popescu.

Planurile sale pentru Potcoava urmăresc extinderea capacităţii de cazare, de unde vine cea mai mare parte a veniturilor. Pensiunea Potcoava a avut în 2018 afaceri de 1,6 mil. lei, în creştere cu 67%. De asemenea, fondatorul businessului vrea să implementeze o metodologie de învăţare a echitaţiei pentru copii şi spune că nu s-ar întoarce în Capitală.

„Cel mai important lucru pe care l-am învăţat a fost că tot timpul descopăr lucruri noi. Este cel mai frumos lucru pe care l-am făcut eu profesional. Când vine vorba de business este foarte scump să lucrezi cu amator, în orice domeniu, construcţie, consultanţă ai nevoie de cei mai buni, altfel faci lucrurile de trei-patru ori“, a mai spus Ionuţ Popescu.

Antreprenorul crede că turismul şi agrementul ecvestru sunt în dezvoltare accelerată, însă acest lucru înseamnă, de fapt, o revenire la „normalitate“. Din statisticile pe care le are, Ionuţ Popescu spune că în Germania în 2013 erau 4.500 de centre de agreement şi turism ecvestru, mult peste România, unde în prezent sunt circa 120 de astfel de unităţi în prezent, din datele sale.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.