Afaceri de la Zero. Rareş Abraham a creat acum şase ani 23 Film, o companie independentă de producţie de film. „Finanţările internaţionale pot dezvolta industriile creative“

Autor: Alexandra Matei 17.09.2021

„Una dintre direcţiile 23 Film este educaţia alternativă în zona industriilor creative, prin care noi scriem aplicaţii, obţinem finanţare şi dezvoltăm proiecte“.

Rareş Abraham a dat actoria pe producţia de film, o pasiune pe care şi-a descoperit-o în urmă cu şase ani când a pus bazele companiei independente de producţie de film 23 Film în Cluj-Napoca, după o primă investiţie de 20.000 de euro, bani obţinuţi prin programul Start-Up Nation, care au asigurat un minim de aparatură.

Iniţial, proiectele sale – cum ar fi clipuri, materiale promoţionale sau filme de prezentare – erau destinate zonei corporate, între timp, după o altă investiţie de 50.000 de euro în aparatură, a trecut în zona de producţie de film, iar astăzi, focusul afacerii lui este pe educaţia în zona industriilor creative.

„23 Film este un proiect început acum 6 ani, în 2015 la Cluj- Napoca, iar de atunci lucrurile au evoluat. Mi-am dorit să produc film, mi-am descoperit această pasiune care, în momentul de faţă, este net superioară pasiunii mele iniţiale pentru actorie. Am văzut că există o pistă pe care pot să merg şi anume, zona de educaţie alternativă. Am găsit finanţări şi acum suntem în plin proces de desfăşurare a unui bootcamp, unde vom avea un training destinat tinerilor profesionişti de film pentru a-i obişnui cu ceea ce înseamnă  filmul adevărat. Una dintre direcţiile 23 Film este educaţia alternativă în zona industriilor creative, prin care noi scriem aplicaţii, obţinem finanţare şi dezvoltăm proiecte“, a povestit Rareş Abraham, fondatorul 23 Film.

În cadrul acestui bootcamp vor participa 18 tineri profesionişti din industria producţiei de film, care vor fi ghidaţi de cinci traineri. Participanţii sunt împărţiţi în cinci grupe: producţie, actorie, postproducţie şi regie-scenaristică, iar la final vor face un film de scurtmetraj şi vor avea la dispoziţie toate cele necesare pentru realizarea lui. Antreprenorul susţine că bugetele pentru realizarea unui film depind de tipul poveştii, de mărimea echipei şi de nevoile specifice acelei producţii.

Spre exemplu, el menţionează că la începutul acestui an a făcut un film de lungmetraj, „Vineri3“, pentru care a avut un buget total de 57.000 de euro. „E un film care spune poveşti despre oamenii care locuiesc în Cluj. Este o propunere nouă la nivelul cinemaului românesc, în sensul că toate poveştile se întâmplă în Capitală sau în apropierea ei“, a adăugat Rareş Abraham.

În businessul său, tehnologia este un element esenţial, începând de la aparate sau softuri, până la internet. Compania are un parteneriat cu Vodafone în zona de internet, care oferă suportul logistic pentru funcţionarea acesteia.

Printre proiectele lui Rareş Abraham se numără un festival de muzică, unde a fost director creativ, câteva filme de modă care au rulat în festivaluri de modă din străinătate, un scurtmetraj şi două filme deja terminate în calitate de co-producător.

O afacere în zona de producţie de film poate genera venituri diferite, care sunt influenţate mai ales de contextul socioeconomic. Anul trecut, spre exemplu, 23 Film nu a generat nimic, iar anul acesta, spune fondatorul companiei, se vede o revenire pe un trend ascendent.

„În industria asta poţi să nu câştigi nimic, sau poţi să ajungi la o cifră de afaceri anuală de până la 200.000 de euro.“

Rareş Abraham crede că 23 Film ar putea să producă mai mult prin servisare. În prezent, compania este în discuţii cu nişte posibili colaboratori străini, pentru a aduce o producţie în România, serviciu ce poate să fie o componentă extrem de importantă în atragerea de venituri.

El mai spune că evoluţia şi creşterea într-o companie de producţie de film trebuie să vină natural, întrucât dacă se sar anumiţi paşi, businessul poate fi afectat în viitor.

Fondatorul 23 Film susţine că România stă destul de rău la în zona de accesare de fonduri pentru cultură şi educaţie. Studiind problema ecosistemelor din industriile creative, el a constatat că nu există o viziune la nivel naţional asupra modului în care ele ar putea aduce plus valoare, astfel că a ajuns să ţintească spre finanţările internaţionale. „Cred că este unica şansă să creez venituri. Nu cred că în 5-10 ani vom avea bugete pentru cultură.“

Rareş Abraham crede că, dincolo de ideea generală că România nu are un context socioeconomic favorabil pentru asigurarea de fonduri pentru cultură şi educaţie, este important să existe proactivitate faţă de lucrurile pe care cineva şi le doreşte. Mai mult, afirmă el, condiţia în dezvoltare este „să îţi doreşti, să găseşti soluţii şi să înţelegi că lucrurile nu se pot face peste noapte“.

Fondatorul 23 Film crede că orice antreprenor trebuie să fie deschis către toate posibilităţile de dezvoltare şi să păstreze o doză de libertate vizavi de viitor şi de direcţiile în care o companie ar trebui să meargă.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.