Afaceri de la zero. Radu Drăgan, terapeut formator, a instruit peste 1.000 de cursanţi în cadrul şcolii de formare Corpore Vital din Braşov, iar anul trecut a deschis şi un centru de recuperare care numără astăzi 15-20 de pacienţi pe zi

Autor: Alexandra Matei 14.02.2022

„Îmi doresc să rămânem un business independent, noi tratăm pacienţi, nu radiografii şi RMN-uri“.

Absolvent de drept, Radu Drăgan nu a profesat niciodată pentru că a decis să se îndrepte către zona de masaj şi kinetoterapie unde se dezvoltă continuu de peste un deceniu. El a preluat, în 2019, şcoala de formare profesională Corpore Vital din Braşov, unde a şi urmat cursurile de maseur acum mai bine de zece ani, iar anul trecut a deschis şi un centru de recuperare sub acelaşi nume.

Investiţia de pornire pentru centrul de formare s-a ridicat la 30.000 de euro, bani care au venit atât din surse proprii, cât şi dintr-un credit bancar. Astăzi, Corpore Vital are circa 15-20 de pacienţi pe zi.

„După liceu, am făcut Facultatea de Drept, m-am specializat în drept penal, dar am preferat să merg pe partea de terapie, mama fiind maseur, astfel că mi-a influenţat puţin decizia. Nu îmi pare rău deloc. Am început în 2009-2010, am făcut primele cursuri de masaj la Corpore Vital. Profesorul Corneliu Cîrstea a creat această şcoală acum 22 de ani. Acum

17 ani a terminat şi mama, acum 11 ani am terminat eu, iar în 2019 am hotărât de comun acord cu profesorul să preiau eu şcoala. Anul trecut, am hotărât să deschidem şi un centru de recuperare, în urma unei investiţii de 30.000 de euro. Clădirea în care ne-am stabilit este primul centru de recuperare particular din Braşov, deschis acum 17 ani. A fost închis circa un an, iar noi am venit, preluând clădirea, renovând-o şi investind în aparatură de recuperare şi cabinete de masaj, kineto-terapie şi reflexoterapie. Acum avem circa 15-20 de pacienţi pe zi“, a spus Radu Drăgan.

De la început, centrul de recuperare a avut rezultate bune, precizează el, întrucât a funcţionat la capacitate aproape maximă, de 80%, din prima săptămână.

Echipa Corpore Vital este formată, în prezent, din patru terapeuţi şi un angajat la recepţie. Terapeuţii lucrează cu diverşi pacienţi cu afecţiuni neurologice sau care au nevoie de recuperare după AVC. În perioada aceasta, mai spune Radu Drăgan, încep să fie multe traumatisme ortopedice, deoarece pacienţii cad pe gheaţă şi au nevoie de recuperare.

Totodată, la centrul de recuperare vin, în ultima vreme, şi foarte mulţi pacienţi tineri. „În ultimul timp, avem mulţi pacienţi între 15-20 de ani, care au început să aibă dureri cervicale, toracale şi de umăr, din cauza posturii în faţa laptopului.“

Un masaj clasic de relaxare neurosedativ poate dura 50 sau 120 de minute, însă sunt şi masaje general extinse, care au o durată de trei ore. Preţurile pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge la 300 de lei.

Radu Drăgan susţine că cei mai mulţi dintre pacienţi ajung la centrul de recuperare doar în momentul în care au o problemă, întrucât prevenţia este destul de scăzută în rândul pacienţilor români. „Din păcate, partea de profilaxie nu este foarte dezvoltată în ţară. Pacienţii vin doar când îi doare ceva. Majoritatea ajung în acut cu dureri puternice şi din păcate nu reuşim să îi ajutăm doar printr-o şedinţă“.

Pe parte de formare, el a instruit, din 2019 şi până astăzi, circa 1.000 de cursanţi. Unii dintre aceştia vin pentru că îşi doresc să înveţe tehnicile de masaj pentru ei şi pentru a îşi ajuta familia sau copiii care practică sporturi de performanţă. Un cursant care urmează pregătirea în cadrul centrului de formare Corpore Vital obţine o certificare în urma unor cursuri de opt săptămâni. Mai mult, explică fondatorul centrului, fiecare modul dintre cele patru acreditate trebuie să aibă efectuate 360 de ore de practică şi teorie şi se finalizează cu un examen.

Radu Drăgan susţine că a început să ţină aceste cursuri de formare şi în afara Braşovului, însă ele se rezumă, în acest caz, la cursuri de weekend, a câte opt ore pe zi. „După un curs de weekend poţi lega un masaj cap-coadă. Înveţi să faci masaj anticelulitic, neuro-sedativ de relaxare şi decontracturant“.

În Braşov, un curs de weekend costă 1.300 de lei, în timp ce în alte judeţe preţul acestuia ajunge la 1.500 de lei.

Salariul unui maseur depinde foarte mult de fiecare persoană în parte şi de capacitatea de lucru. În general, salariul porneşte de la aproximativ 1.600 de lei, însă sunt incluse şi bonusuri, astfel că veniturile unui maseur pot ajunge chiar şi la 4.000 de lei net pe lună.

Încasările centrului de recuperare Corpore Vital sunt în jur de 30.000 de lei pe lună, bani din care se asigură chiria, consumabilele şi salariile angajaţilor. Dezvoltarea businessului se va baza pe consolidarea a ceea ce există deja şi pe achiziţia de aparatură din ce în ce mai nouă, care să permită dezvoltarea pe partea de fizio-terapie şi electro-terapie.

Pentru a face acest pas, susţine Radu Drăgan, ar fi nevoie de investiţii de câteva zeci de mii de euro, întrucât fiecare aparat de generaţie nouă costă minim 10.000 de euro şi poate ajunge chiar la 30.000 de euro, iar într-o clinică de recuperare sunt necesar circa 4-5 aparate esenţiale.

O altă investiţie la care acesta ţine foarte mult este partea de cursuri pentru el şi terapeuţii centrului, prin care să îşi îmbunătăţească cunoştinţele. Fondatorul centrului spune că este esenţial ca un kineto-terapeut să lucreze unu la unu cu pacientul şi să îi urmărească evoluţia de la început până la final. El nu îşi doreşte ca în viitor să fie cooptat de către marii jucători din piaţă, deoarece consideră că s-ar pierde principiile şi modul de lucru dezvoltat în cadrul centrului pe care l-a creat. „Îmi doresc să rămânem un business independent, noi tratăm pacienţi, nu radiografii şi RMN-uri. Dacă m-aş lăsa înghiţit de marii jucători de pe piaţă ar trebui să respect nişte protocoale, nişte timpi de tratament.“


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.