Acţiunile ruseşti vor reveni la tranzacţionare pe bursa din Moscova după o pauză record. Ce condiţii se impun

Autor: Eduard Ivanovici 23.03.2022

Bursa din Moscova va relua tranzacţionarea mai multor valori mobiliare, punând astfel capăt celei mai lungi pauze din istoria pieţei de capital din Rusia, al cărei scop a constat în protejarea investitorilor locali de impactul generat de sancţiunile statelor vestice, conform Bloomberg.

De mâine, între orele 09:50 şi 14:00, bursa moscovită va permite tranzacţionarea a 33 de acţiuni ruseşti (din 50 de companii incluse în indicele de referinţă MOEX), incluzând aici giganţii Gazprom PJSC şi Sberbank PJSC, reiese dintr-o declaraţie a Băncii Rusiei.

Autorităţile de reglementare au anunţat interzicerea operaţiunilor de vânzăre în lipsă (short selling), adăugând că investitorii străini nu vor putea renunţa la expunerea pe care o deţin pe titlurile ruseşti.

Procesele de trading din Moscova au fost oprite pe 28 februarie ca urmare a efectelor generate de războiul ruso-ucrainean.

Deşi vânzările în lipsă vor fi interzise, traderii şi strategii din Rusia se pregătesc deja de selloff, subliniind în acest sens măsurile adoptate de ţările occidentale, care au dus deja la prăbuşiri de 88% şi 97% pe Gazprom, respectiv Sberbank de la începutul anului, conform datelor Yahoo Finance. Sancţiunile au constant, printre altele, în reducerea nivelului de acces la rezerve valutare şi excluderea mai multor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

În ziua invaziei, indicele MOEX al bursei din Moscova s-a prăbuşit cu 45%, cel mai mare declin din istorie. Mai mult, rubla este acum unul dintre cei mai slabi performeri de anul acesta, cu toată că moneda naţională a înregistrat creşteri în ultima săptămână, „alimentată” de negocierile dintre Rusia şi Ucraina.

Oferind o perspectivă valoroasă cu privire la ziua redeschiderii, capitalizarea cumulată a companiilor europene cu expunere pe Rusia a scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari de când au început să fie resimţite riscurile conflictului armat.

Certificatele globale de depozit (GDR-uri) ale companiilor din Rusia s-au prăbuşit cu peste 95% înainte de a fi suspendate de la tranzacţionare, iar furnizori internaţionali de indici bursieri au renunţat la majoritatea acţiunilor ruseşti.

Aşadar, pentru a-şi proteja economia şi pieţele, Banca Rusia le-a interzis brokerilor să vândă valori mobiliare deţinute de străini pe bursa din Moscova.

Deţinerile de acţiuni ruseşti ale investitorilor străini ajungeau la 86 de miliarde de dolari la sfârşitul lui 2021.

„De vreme ce investitorii din ţări «neprietenoase» sunt în impas, este posibil ca efectele negative să fie mai puţin severe”, spune Luis Saenz, şeful diviziei de distribuţie internaţională din cadrul companiei ruseşti de investiţii Sinara.

Pe lista companiilor care vor reveni de mâine la tranzacţionare se mai numără holdingul TCS Group, platforma de e-commerce Ozon Holdings şi Yandex, „Google-ul” rusesc.