Bridgewater, fondul de hedging al celebrului investitor Ray Dalio, devine cel mai mare short seller al acţiunilor europene. Compania pune la bătaie 5,7 miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 17.06.2022

Fondul de investiţii de tip hedge Bridgewater Associates, fondat de miliardarul american Ray Dalio, mizează cel puţin 5,7 miliarde de dolari că acţiunile europene îşi vor continua trendul descendent de anul acesta, compania devenind recent cel mai mare short seller (vânzător în lipsă) din regiune, potrivit Bloomberg.

Suma include o poziţie de 1 miliard de dolari împotriva producătorului de semiconductori ASML Holding şi 752 de milioane de dolari plasaţi împotriva acţiunilor gigantului petrolier francez TotalEnergies.

Per total, Bridgewater are 18 poziţii de tip short în Europa, însă numărul ar putea fi mai mare, scrie Bloomberg, având în vedere că firmele de investiţii nu sunt obligate să îşi dezvăluie poziţiile mici. Totodată, poziţiile ar putea face parte dintr-o strategie generală de hedging în cadrul firmei, având în vedere că ţelul Bridgewater nu constă în mod clar în profiturile obţinute pe fondul scăderilor suferite de acţiuni.

În 2020, Bridgewater a încercat să vândă în lipsă acţiuni de 14 miliarde de dolari, după ce şi-a construit o poziţie short de 22 de miliarde în 2018.

În actualul mediu al pieţei, definit printr-un nivel alarmant al inflaţiei, Dalio le-a recomandat investitorilor să stea cât mai departe de cash, însă a avertizat, de asemenea, că perspectivele acţiunilor sunt din ce în ce mai slabe. El crede în acest sens că „activele cu randament real” reprezintă cel mai bun tip de investiţie.

Într-un interviu de joi pentru ziarul italian La Repubblica, Dalio a explicat că se uită la active care oferă protecţie în faţa inflaţiei şi evită produsele tip credit şi ţările care ar putea fi lovite de turbulenţele geopolitice.