Verdictul Curţii pe reducerea salariilor şi a pensiilor, astăzi

Autor: Doina Anghel 24.06.2010

Judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa astăzi în cazul celor cinci sesizări referitoare la legile austerităţii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut toată ziua sesizările PSD şi PNL, precum şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind neconstituţionalitatea măsurilor de reducere a salariilor şi a pensiilor decise de Guvern, însă ieri după-amiază au anunţat că vor amâna decizia. "Va fi o dezbatere lungă şi grea", spunea, în debutul şedinţei judecătorul Zsoltan Valentin Puskas. Opoziţia şi judecătorii Înaltei Curţi au sesizat Curtea Constituţională în cazul legilor de austeritate pentru care Guvernul lui Emil Boc şi-a asumat răspunderea săptămâna trecută în Parlament. Un verdict de neconstituţionalitate, implicit un "da" la sesizările Opoziţiei, ar însemna blocarea acordului stand-by cu FMI de care depinde finanţarea ţării. Dacă pachetul de austeritate, care presupune că salariile bugetarilor vor scădea cu 25% şi pensiile cu 15%, va trece, atunci se va face o economie de aproximativ 10 mld. lei până la finele anului. Ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu a spus ieri că salariile bugetarilor ar putea creşte anul viitor cu 7% în medie pe tot sectorul public, în condiţiile în care vor fi concediaţi 70.000 de angajaţi şi nu se va renunţa la al 13-lea salariu.

"Probabil că discutăm despre câteva zeci de mii de oameni din administraţia locală. De asemenea, discutăm de câteva zeci de mii de oameni din administraţia centrală", spus Vlădescu. El a amintit miecuri seară într-o emisiune TV că autorităţile s-au angajat să reducă numărul angajaţilor din sistemul public de la 1,36 milioane la 1,29 milioane, respectiv cu 70.000 de persoane, cheltuielile salariale aferente acestor angajaţi pentru anul viitor fiind de 39 de miliarde de lei.

Vezi verdictul pe www.zf.ro