Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri (II)

Autor: Angela Placinta 20.07.2010

Ziarul Financiar va răspunde săptămâna aceasta, în fiecare zi, la 10 întrebări primite de la cititori referitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor, valabilă din data de 15 iulie. Fiecare proprietar de locuinţă trebuie să plătească 10 sau 20 de euro pe an pentru această asigurare, în funcţie de materialele din care este construită casa. Trimiteţi întrebările dvs. la adresa zf24@zf.ro.

1. "Am achiziţionat un apartament prin programul Prima casă la care am o asigurare a locuinţei de 57 de euro pe an. Este necesar să îmi fac o altă asigurare sau aceasta va fi asimilată celei obligatorii?"

Da, este necesară asigurarea obligatorie. Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe spune că şi cei care au deja o poliţă de asigurare facultativă trebuie să încheie o asigurare obligatorie. Acest lucru trebuie făcut în maximum 5 zile de la expirarea asigurării facultative. Cei care decid să reînnoiască poliţa facultativă trebuie să îi menţioneze asigurătorului că au şi o poliţă obligatorie, care acoperă o parte din valoarea casei, astfel încât să nu plătească de două ori pentru aceeaşi acoperire. Şi poliţa obligatorie este cesionată în favoarea băncii dacă locuinţa este achiziţionată prin credit ipotecar, la fel ca cea facultativă. Având în vedere faptul că asigurarea obligatorie nu acoperă valoarea reală a casei şi nici toate riscurile cerute de bancă, trebuie să reînnoiţi poliţa facultativă.

2. "De ce trebuie să închei şi o poliţă obligatorie dacă am deja un facultativă care acoperă aceleaşi riscuri: cutremur, alunecare de teren şi inundaţii?"

"Aceasta a fost decizia asigurătorilor în momentul în care a fost elaborată legea asigurărilor obligatorii. Nu vorbesc doar de cei 13 care fac parte din PAID, ci şi de alte companii din piaţa asigurărilor", afirmă Radu Popescu, consilier în cadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emite aceste poliţe. La PAID sunt acţionare 13 companii de asigurări: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum.

3. "Este specificat şi cazul locuinţelor ipotecate ce au o asigurare în favoarea băncii? În momentul de faţă "proprietarul" poate face o altă asigurare, însă sunt bani aruncaţi, întrucât nu va fi despăgubit. Este vreo diferenţă în cazul asigurării obligatorii?"

"Dacă asigurarea este cesionată în favoarea băncii, în cazul producerii unui risc banca îşi opreşte din despăgubire suma necesară acoperirii creditului, iar ce rămâne merge la proprietar. Acest lucru se aplică şi la asigurările facultative, şi la cele obligatorii", spune Radu Mustăţea, directorul general al Astra Asigurări.

4. "Este mai avantajos să contactez un broker de asigurare pentru încheierea poliţei obligatorii (având în vedere că ei lucrează cu toate societăţile de asigurări)?"

Răspunsul este "nu", deoarece ofertele asigurătorilor din PAID sunt standard, toate au acelaşi preţ şi aceeaşi sumă asigurată. Dacă ţineţi să încheiaţi asigurarea la un anumit asigurător care nu are agenţie în localitatea dvs., atunci un broker vă poate ajuta.

5. "Ce face PAID cu banii acumulaţi de la proprietarii de locuinţe?"

Toate primele colectate de la proprietarii de locuinţe ajung la PAID, care din această sumă le plăteşte un comision de 10% asigurătorilor care au vândut poliţele, plăteşte contractul de reasigurare şi îşi acoperă cheltuielile de funcţionare. În acest moment PAID are 10 angajaţi, inclusiv directorul general.

6. "Cine plăteşte despăgubirile în caz de cutremur, alunecare de teren sau inundaţie?"

În cazul producerii unuia din riscurile asigurate prin poliţa obligatorie, trebuie să vă adresaţi agentului care v-a vândut asigurarea. Dosarul de daună va fi întocmit de firma de asigurări care v-a vândut poliţa, apoi transmis la PAID, de la care veţi primi despăgubirea.

7. "Cât de utilă este o asigurare de locuinţă?"

În urmă cu doi ani Marian S. şi-a asigurat locuinţa dintr-o comună din judeţul Argeş. "Am asigurat-o la o valoare mai mică decât cea reală, am plătit cred că 20-30 de euro pe an, inclusiv pentru asigurarea bunurilor. În al doilea an de asigurare mi-a fost spartă casa şi furat un laptop şi mai multe mărunţişuri. Am primit despăgubirea de la asigurător în mai puţin de două săptămâni. Mai mult, chiar dacă laptopul era mai vechi, mi-a fost despăgubită valoarea de nou, pentru că mai aveam factura, adică 2.400 de lei", spune el.

8. "Ce se întâmplă dacă nu închei asigurarea obligatorie de locuinţă?"

Pentru cei care nu încheie această asigurare în termen de şase luni de la aplicarea legii (adică până la 15 ianuarie), legislaţia prevede o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Amenda este aplicată de primăria localităţii respective. Întreaga sumă merge la bugetul primăriei. Au existat discuţii cu privire la faptul că este foarte posibil ca unii primari să nu aplice aceste amenzi, mai ales cei din localităţile mai mici, pentru a nu pierde voturi la următoarele alegeri.

9. "Asigurările obligatorii de locuinţe se plătesc la asigurător (chiar dacă vine la uşă) sau anul următor odată cu impozitul pe locuinţă? Când se emit efectiv poliţele, că dacă te duci la firmele de asigurări azi, nimeni nu ştie nimic?"

Asigurarea obligatorie se plăteşte la asigurător, fie la o agenţie, fie către un agent, în cazul în care vine la locuinţa dvs. Mai mulţi asigurători au început deja să emită poliţele, însă unii mai întârzie, deoarece nu au pus la punct sistemul informatic pentru emiterea asigurărilor obligatorii. Termenul maxim -a stfel încât să nu fiţi amendaţi - este de 6 luni de la începerea aplicării legii, adică până la data de 15 ianuarie 2011.

10. "În ce ţări mai funcţionează asigurarea obligatorie pentru locuinţe?"

Asigurarea obligatorie pentru locuinţe mai funcţionează în Turcia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Elveţia, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, conform reprezentanţilor PAID.

ZF va publica şi mâine 10 întrebări şi răspunsuri referitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Citiţi şi Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări de la cititori si raspunsurile ZF (I)