Eveniment

Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri

Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri
18.07.2010, 23:15 9779

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, care se aplică din data de15 iulie, a stârnit foarte multe reacţii din partea proprietarilorde case. În următoarele şase luni peste opt milioane de proprietaride locuinţe trebuie să încheie o asigurare care costă 10 sau 20 deeuro pe an, în funcţie de materialele din care sunt construitelocuinţele respective. Dacă aveţi întrebări referitoare laasigurarea obligatorie, trimiteţi-le pe e-mail la adresazf24@zf.ro. Timp de o săptămână, Ziarul Financiar va publica înfiecare zi 10 întrebări şi răspunsuri despre asigurarea obligatoriea locuinţelor.
1. Sunt proprietar de locuinţă. Ce trebuie săfac?
Proprietarii de locuinţe trebuie să încheie asigurarea obligatorieîn maximum 6 luni de la aplicarea legii, adică până la data de 15ianuarie 2011, în caz contrar fiind sancţionaţi de primărie cu oamendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Cei care au deja oasigurare facultativă trebuie să încheie poliţa obligatorie înmaximum 5 zile de la expirarea celei facultative.
2.Unde poate fi încheiată asigurareaobligatorie?
Poliţa de asigurare obligatorie pentru locuinţă poate fi încheiatăîn orice agenţie a celor 13 asigurători membri ai PAID sau de laagenţii acestora. În zonele rurale unde asigurătorii nu au punctede lucru aceştia vor trimite agenţi care să vândă poliţe.
3. Ce acte sunt necesare pentru încheiereapoliţei?
Potrivit preşedintelui PAID, Marius Bulugea, proprietarii potîncheia această poliţă doar cu buletinul.
4. Asigurătorii au oferte standard?
Cei 13 asigurători care fac parte din Pool-ul de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor (PAID) - Groupama, Astra, Uniqa, Generali,Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC,Certasig, City şi Platinum - au oferte standard, preţul asigurăriifiind acelaşi, de 10 sau 20 de euro pe an. Totuşi, unii asigurătoriar putea vinde acest produs "la pachet" cu alte asigurări, lapreţuri mai mici.
5. Pe ce mizează companiile de asigurări?
Firmele de asigurări au intrat în PAID pentru a avea acces la obază uriaşă de clienţi: proprietarii celor peste 8,3 milioane delocuinţe din România. Asigurătorii mizează pe cross-selling, adi­căpe posibilitatea de a le vinde clienţilor - oda­tă stabilită orelaţie cu aceştia - şi alte tipuri de asigurări, pe lângă ceaobligatorie.
6.Cât câştigă asigurătorul din aceastăasigurare?
Companiile de asigurări membre ale PAID câştigă un comision de 10%din prima plătită de client, adică 1 euro în cazul poliţelor de 10euro pe an şi 2 euro în cazul celor de 20 de euro pe an. Primelecolectate de cele 13 firme de asigurări sunt transferate ulteriorla PAID, companiile rămânând cu comisionul.
7. Va fi aceeaşi mobilizare de forţe de vânzare ca în cazulpensiilor private?
Perspectiva încasării de comisioane prin vânzarea unei poliţeobligatorii şi foarte simplu de explicat clientului ar putea atragela fel de mulţi agenţi ca în campania de lansare a fondurilor depensii private de la sfârşitul lui 2007, adică 200.000-300.000 depersoane. Deja pe internet şi pe e-mail circulă anunţuri cu titluri"Atenţie întreprinzători! O şansă de câştig oferită de stat!" princare se încearcă atragerea de agenţi care să vândă poliţeobligatorii. Având în vedere un comision de 2 euro pe poliţă, unagent poate câştiga aproape 1.000 de euro dacă asigurăapartamentele din şase blocuri (cu patru apartamente pe etaj, nouăetaje şi două scări).
8. Ce locuinţe nu pot fi asigurate?
Singurele locuinţe care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu"bulină roşie", riscul ca acestea să se prăbuşească la primulcutremur mai puternic fiind semnificativ. În rest, pot fi asiguratetoate locuinţele care au fost construite în baza unor autorizaţiieliberate de autorităţile locale, înclusiv cele din zone în careinundaţiile au devenit deja o certitudine aproape în fiecarean.
9. Cât costă o asigurare facultativă pentrulocuinţă?
Asigurarea obligatorie nu acoperă nici pe departe valoarea reală alocuinţei, sumele asigurate fiind foarte mici, de 10.000 sau 20.000de euro pe an, în funcţie de tipul casei. De asemenea, prin aceastăpoliţă nu se asigură bunurile din casă. O asigurare facultativăpentru o locuinţă de 50.000 de euro, situată în Bucureşti şiconstruită în 1980, costă între 50 şi 100 de euro pe an.
10. Cum este cotaţia la asigurările obligatorii faţă decele facultative?
Asigurarea obligatorie este încheiată la o cotaţie (raportul dintreprima anuală şi suma asigurată) de 0,1%. În cazul poliţelorfacultative, cotaţiile practicate de asigurători sunt de 0,1%-0,2%,dar acestea acoperă mult mai multe riscuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO