Cum se văd fondurile mutuale româneşti în Europa

Autor: Roxana Pricop 22.11.2010

Fondurile mutuale din România au fost în trimestrul al treilea mai atractive (ca vânzări nete) decât cele din Franţa, care au înregistrat ieşiri de capital, dar sunt încă în urma Poloniei.



O analiză a renumitei publicaţii Financial Times poziţionează industria locală a fondurilor mutuale în prima jumătate a clasamentului european după sumele atrase de la investitori în trimestrul al treilea, care ia în calcul peste 30 de state din Europa.

În trimestru al treilea, investitorii europeni au fost destul de pesimişti faţă de evoluţia economiei şi au preferat fie să îşi adăpostească banii în fonduri mutuale fără risc fie şi-au lichidiat investiţiile. Datele furnizate de compania Lipper, parte din gigantul Thomson Reuters, şi analizate de publicaţia Financial Times confirmă faptul că statele a căror economie a fost "în corzi" în ultimele trei luni au fost cele care au raportat şi cele mai consistente retrageri de bani din fondurile mutuale. Grecia, ţările nordice, Franţa şi Spania au înregistrat retrageri semnificative de bani din fonduri mutuale.

La extrema opusă, printre primii zece performeri după volumul de intrări nete atrase în trimestrul al treilea se situează fondurile din Cehia (569,5 mil. euro) şi Polonia (369,1 mil. euro). Aceste statistici iau în calcul doar plasamentele făcute pe termen lung de timp, excluzând astfel sumele atrase de fondurile monetare, care sunt considerate plasamente pe termen scurt. Industria românească de fonduri a reuşit să atragă 49,7 mil.euro de la investitori în trimestrul al treilea. Deşi volumele atrase sunt vizibil mai mici decât cele din Polonia şi Cehia, fondurile româneşti reuşesc performanţa de a menţine ritmul de creştere neîntrerupt în ultimele patru trimestre.

Dacă pe plan local fondurile monetare au fost printre cele mai bine vândute tipuri de fonduri, la nivel european statisticile arată că investitorii au preferat fondurile de obligaţiuni şi cele specializate în plasamente mixte. Pe primul într-un clasament al celor mai bine vândute fonduri nou lansate se situează un fond de obligaţiuni al grupului britanic HSBC care a atras peste 720 mil. euro de la investitori în ultimul trimestru.

Deşi deţin cea mai ridicată pondere în industria europană de investiţii, fondurile de acţiuni continuă să fie ocolite de investitori, în principal din cauza perspectivelor destul de sumbre privind contextul economic european. Mai mult, situaţia Irlandei îi îndeamnă pe investitori şi la mai multă prudenţă, fapt ce ar putea afecta şi apetitul investitorilor pentru plasamentele în titluri de stat.

"Recentele veşti privind situaţia Irlandei nu ajută deloc revenirea. În acest moment, obligaţiunile emise de guvernele statelor europene nu sunt tocmai în capul listei de cumpărături pentru investitori", a spus Mauro Baratta, director general la Lipper, citat de Financial Times.