Avionul invizibil al Chinei ar putea include tehnologie americană de la un model doborât în Serbia - AP

Autor: Radu Racu 23.01.2011

Avionul chinez de luptă J-20 invizibil pentru radar, care atacă superioritatea aeriană a SUA ar putea include tehnologie de la un avion american doborât în Serbia în anul 1999, scrie Associated Press.

Oficiali militari din regiunea Balcanilor au declarat pentru agenţia de presă că modelul chinez ar putea include o parte din tehnologia avionului F117 Nighthawk, devenit legendar pentru că era aproape imposibil de detectat pe radar.

Americanii, îngrijoraţi de super-avionul de luptă al Chinei. "Ştiam că lucrează la un avion invizibil dar nu ştiam că e gata"

În data de 27 martie 1999, în timpul bombardamentelor NATO din războiul pentru Kosovo, o rachetă anti-aeriană a sârbilor a doborât un F117 Nighthawk. A fost pentru prima dată când un exemplar din legendarul model fusese lovit. Experţii de la Pentagon au spus atunci că incidentul a avut loc datorită unei combinaţii de tactică "isteaţă" şi "noroc chior". Rămăşiţele avionului, împrăştiate pe o suprafaţă mare, au fost colectate de fermierii din imprejurimi ca suveniruri.

"La vremea aceea serviciile noastre de informaţii ne-au informat că mai mulţi agenţi chinezi s-au deplasat în zonă cumpărând componentele de la fermieri", spune Davor Domazet-Loso, şeful operaţiunilor de război ale armatei croate din timpul luptelor de la Kosovo. "China a folosit în opinia noastră acele materiale pentru dezvoltarea unor tehnologii anti-radar", afirmă militarul.

Un alt oficial din cadrul armatei Serbiei a confirmat că rămăşiţele avionului au fost adunate de vânători de suveniruri, iar o parte din ele au ajuns în mâinile "ataşaţilor militari externi".

China confirmă primul test aerian al avionului invizibil

Atât reprezentanţii militari ai Chinei cât şi cei ai Pentagonului nu au furnizat comentarii pentru informaţiile publicate de agenţia de presă.

China a anunţat săptămâna trecută că a testat cu succes un avion de luptă invizibil pentru radar, confirmând imaginile apărute pe internet cu o săptămână înainte. Evenimentul s-a produs cu puţin timp înaintea vizitei secretarului american al apărării la Beijing.