Ministerul Sănătăţii susţine cu 4 mil. lei un program de fertilizare in vitro

Autor: Ioana David 29.03.2011

Ministerul Sănătăţii demarează la 1 iunie un program defertilizare in vitro în valoare de 4 mil. lei (aproape 1 mil. euro), prin care decontează serviciile atât la stat cât şi la privat, pentru unităţile care decid să intre în program. Instituţia precizează că spitalele care accesează programul nu pot solcita o coplată suplimentară peste nivelul de 1.500 de euro stabilit.

"În mod cert, programul se va derula în cele 2 centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj -Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze", a declarat Cseke Attila, ministrul sănătăţii.

Potrivit datelor Ministerului în prezent în România există 19 centre în care se pot realiza fertilizări in vitro.

În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în două etape. În prima fază, se va achita procedura în valoare de aproximativ 1200 de euro. În cazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere centrul va primi şi o bonificaţie de 300 de euro.

Principalele criteriile stabilite de Minister pentru accesarea acestui program sunt:

• vârsta femeii între 24-40 de ani (medicii specilişti au ales acest interval de vârtă pentru că rata de succes a intervenţiei este cea mai mare, de 28,2%);
• cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România;
• cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutul de asigurat de cel puţin 24 luni;
• cuplu stabil căsătorit de cel puţin 2 ani;
• nici unul din membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă;
• pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare.