Ministerul Economiei: Dacă preţul este sub aşteptări, oferta Petrom poate fi amânată

Autor: Andrei Chirileasa 11.04.2011
În comisia de vânzare sunt şi Andreea Paul Vass, consilier economic al premierului, şi Karoly Borbely, secretar de stat la MEC.


Ministerul Economiei afirmă că în cazul în care preţul de vânzare a pachetului de 9,84% din Petrom pe Bursă nu corespunde aşteptărilor, oferta poate fi amânată, într-un răspuns oficial adresat Ziarului Financiar.

"Având în vedere interesul manifestat în piaţă privind cotarea acţiunilor Petrom, suntem convinşi de finalizarea cu succes a acestei oferte publice secundare. În cazul în care preţul rezultat nu corespunde aşteptărilor vânzătorului, există posibilitatea ca procesul de derulare a ofertei publice secundare să fie amânat până când piaţa va demonstra că este oportună derularea cu succes a acestei oferte."

În răspuns se mai arată că din comisia care va decide preţul de vânzare al Petrom fac parte, pe lângă ministrul economiei Ion Ariton, ministrul finan­ţelor Gheorghe Ialomiţianu şi şeful OPSPI Victor Cazana, şi Andreea Paul Vass, consilier economic al premierului, şi Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Despre cei doi nu se ştia până acum că vor fi membri ai acestei comisii.

Andreea Paul Vass, 32 de ani, este unul dintre tinerii economişti care s-au afirmat în ultimii ani prin activitatea pe care o au în cadrul Guvernului. Ea este doctor în economie internaţională şi lector universitar în cadrul ASE. Este unul dintre puţinii membri tineri ai comunităţii academice care s-au implicat în studii privind mersul economiei reale. Unul dintre principalele proiecte pe care le-a susţinut în Guvern este iniţiativa privind sprijinirea tinerilor întreprin­zători care îşi deschid o afacere printr-un ajutor nerambursabil în valoare de până la 10.000 de euro. Ea este consilier personal al premierului din 2009, iar anterior a fost consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan, precum şi al preşedintelui Traian Băsescu. Este căsătorită cu brokerul Cristian Paul, fratele lui Dan Paul, preşedintele Asocia­ţiei Brokerilor.

Karoly Borbely, 34 de ani, este unul dintre reprezentanţii UDMR în Guvern. El a fost ministru al comunicaţi­ilor în perioada 2007-2008.

Oferta de vânzare pe Bursă a pachetului de 9,84% din OMV Petrom (SNP) este unul dintre principalele subiecte de pe agenda de lucru a Guvernului, fiind cea mai importantă "privatizare" după vânzarea BCR, în 2005.

Pentru articolul integral urmăriţi secţiunea ZF Exclusiv