Mediafax.biz Exclusiv

Ministerul Economiei: Dacă preţul este sub aşteptări, oferta Petrom poate fi amânată

Ministerul Economiei: Dacă preţul este sub aşteptări, oferta Petrom poate fi amânată

Autor: Andrei Chirileasa

11.04.2011, 20:03 20

Ministerul Economiei afirmă că în cazul în carepreţul de vânzare a pachetului de 9,84% din Petrom pe Bursă nucorespunde aşteptărilor, oferta poate fi amânată, într-un răspunsoficial adresat Ziarului Financiar.

"Având în vedere interesulmanifestat în piaţă privind cotarea acţiunilor Petrom, suntemconvinşi de finalizarea cu succes a acestei oferte publicesecundare.

În cazul în care preţul rezultatnu corespunde aşteptărilor vânzătorului, există posibilitatea caprocesul de derulare a ofertei publice secundare să fie amânat pânăcând piaţa va demonstra că este oportună derularea cu succes aacestei oferte." În răspuns se mai arată că din comisia care vadecide preţul de vânzare al Petrom fac parte, pe lângă ministruleconomiei Ion Ariton, ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu şişeful OPSPI Victor Cazana, şi Andreea Paul Vass, consilier economical premierului, şi Karoly Borbely, secretar de stat în MinisterulEconomiei.

Despre cei doi nu se ştia pânăacum că vor fi membri ai acestei comisii.

Andreea Paul Vass, 32 de ani,este unul dintre tinerii economişti care s-au afirmat în ultimiiani prin activitatea pe care o au în cadrul Guvernului. Ea estedoctor în economie internaţională şi lector universitar în cadrulASE. Este unul dintre puţinii membri tineri ai comunităţ iiacademice care s-au implicat în studii privind mersul economieireale.

Unul dintre principalele proiectepe care le-a susţinut în Guvern este iniţiativa privind sprijinireatinerilor întreprin zători care îşi deschid o afacere printr-unajutor nerambursabil în valoare de până la 10.000 de euro.Ea este consilier personalal premierului din 2009, iar anterior a fost consilier aleuroparlamentarului Theodor Stolojan, precum şi al preşedinteluiTraian Băsescu. Este căsătorită cu brokerul Cristian Paul, fratelelui Dan Paul, preşedintele Asocia ţiei Brokerilor.

Karoly Borbely, 34 de ani, este unul dintrereprezentanţii UDMR în Guvern.

El a fost ministru al comunicaţiilor înperioada 2007-2008.

Oferta de vânzare pe Bursă a pachetului de9,84% din OMV Petrom (SNP) este unul dintre principalele subiectede pe agenda de lucru a Guvernului, fiind cea mai importantă"privatizare" după vânzarea BCR, în 2005.

Subiectul, care ţine de câteva luni prima pagină a ziarelor,este urmărit cu mare atenţie de investitorii străini,instituţionali sau strategici, dar şi de investitorii locali de peBursă, iar cel mai important element al tranzacţiei este preţul lacare se vor vinde acţiunile.

Ministerul Economiei, care deţine pachetulde acţiuni la Petrom, a anunţat că principalul obiectiv estemaximizarea preţului obţinut din vânzarea acţiunilor, însă primulindiciu privind ţinta Guvernului în această tranzacţie a fostoferit de primul-ministru Emil Boc, care a declarat că din vânzareacelor 9,84% din acţiuni statul va obţine un preţ mai mare decât celobţinut de Năstase pentru vânzarea întregului Petrom în2004.

Statul a încasat atunci de la grupulaustriac OMV 669 mil. euro pentru un pachet de 33% din Petrom,evaluând întreg Petromul la 2 mld. euro. Austriecii şi-au crescutapoi participaţia la 51% printr-o majorare de capital de circa 830mil. euro.

Pachetul pe care statul vrea să-l vândă esteevaluat în prezent pe Bursă la circa 600 mil. euro.

Surse din Guvern afirmă însă că aşteptărilesunt mai mari, vorbind chiar de "o surpriză" în ceea ce priveştepreţul.

Presiunea pe Guvern este ridicată, având învedere atenţia opiniei publice faţă de Petrom în contextulscumpirii puternice a carburanţilor în ultimii doi ani, pe fondulcreşterii preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale.În 2004, când Petrom afost privatizată, preţul barilului era de circa 30 de dolari, iarrecent a depăşit 120 de dolari.

Ministerul Economiei a selectatsăptămâna trecută consorţiul condus de banca de investiţiiRenaissance Capital pentru a intermedia oferta de vânzare a Petrom.Câştigarea de către ruşi a licitaţiei, la care au participat şicele mai cunoscute bănci de investiţii de pe Wall Street (GoldmanSachs şi Morgan Stanley), a fost o surpriză de proporţii pentrupiaţă.

Consorţiul care va intermediaoferta, din care fac parte şi firmele de brokeraj locale BTSecurities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital, va avea un rolesenţial în stabilirea preţului la care vor fi vândute acţiunile.Cea mai importantă etapă premergătoare ofertei este procesul debook-building (formare a preţului) în care intermediarii vorcontacta investitorii potenţiali, "fără a se limita la investitoriiindividuali şi instituţionali", pentru a evalua interesul acestorapentru ofertă. În urma acestui proces, intermediarii vor centralizacererile preliminare de cumpărare ale investitorilor potenţiali şipreţurile pe care aceştia sunt dispuşi să le plătească, din care varezulta propunerea de preţ cu care consorţiul va merge în faţacomisiei care coordonează vânzarea pachetului deacţiuni.

Membrii comisiei nu au dorit săcomenteze modalitatea de vânzare a pachetului şi nici nu au doritsă spună dacă există un preţ minim care va fi cerutconsorţiului.

"Avem un consultant selectat înurma licitaţ iei, care are condiţii foarte clare stabilite încaietul de sarcini, care ne va propune un preţ.

Guvernul va aproba şi strategia de vânzareşi preţul. Dacă nu suntem mulţumiţi, vom vedea ce facem încontinuare. Deocamdată nu ne gândim la asta", a declarat KarolyBorbely.

Andreea Paul nu a dorit să facăniciun comentariulegat de activitateacomisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24