SUA pe cale să înfurie Pakistanul, după ce un avion teleghidat ucide opt persoane în nordul ţării

Autor: Radu Racu 06.05.2011

SUA riscă să înfurie Pakistanul după ce un atac aerian cu un avion teleghidat a ucis opt presupuşi militanţi afgani, în nordul ţării, la câteva zile după asasinarea lui Osama bin Laden într-o operaţiune secretă puternic criticată de autorităţile de la Islmabad, scrie Financial Times.


Un raid aerian cu un avion teleghidat de tip Predator a ucis opt presupuşi militanţi afgani în Waziristan, o regiune pakistaneză de la graniţa cu Afganistan.


Atacul vine la doar câteva ore după ce lideri militari ai Pakistanului au declarat că nu vor tolera încă o incursiune militară americană, după operaţiunea secretă care a dus la uciderea lui Osama bin Laden.



Ministrul pakistanez de Externe, Salman Bashir, a declarat joi că armata ridicase de la sol două avioane F-16 în momentul în care a aflat că elicoptere străine survolează oraşul Abbottabad, în ziua când a fost ucis bin Laden.


"Erau patru elicoptere care zburau la altitudine foarte joasă şi au fost demarate protocoalele. Au fost ridicate avioane, dar ulterior au fost chemate la bază, după ce Statele Unite au informat comandanţii de rang înalt", a declarat un alt oficial.

Comandoul Navy Seal a putut să se strecoare către ţintă, în linişte, în cadrul misiunii de a-l elimina pe Osama ben Laden, cu ajutorul a două elicoptere ultrasecrete modificate, invizibile pe radar, care nu au mai fost văzute până acum, potrivit unor experţi, citaţi de ABC News,


Armata americană este criticată major în Pakistan, atât de militari cât şi de opinia publică, în special pentru raidurile de acest tip - cu avioane teleghidate de la distanţă care ucid presupuşi militanţi.

Raidul american, care expus acoperirea militară slabă a graniţei cu Afganistanul, a atras o notă oficială din partea armatei pakistaneze, în care se menţionează că "orice violare a suvernităţii Pakistanului va atrage o revizuire a cooperării militare dintre cele două state".

Modelul de avion Predator a fost dezvoltat la începutul anilor '90, în primă fază pentru operaţiuni de recunoaştere. Iniţial, avionul Predator era dotat cu senzori şi camere video, iar ulterior a fost încărcat şi cu muniţie, în special rachete AGM-114 Hellfire. Este la dispoziţia armatei americane şi a CIA iar din 1995 a fost folosit în luptă pe teatre de război din Afganistan , Pakistan, Bosnia, Serbia, Irac, Yemen şi Libya.