Şomajul a scăzut în aprilie la 5,4%. Avem sub 500.000 de şomeri, spune ANOFM cu două săptămâni întârziere

Autor: Adelina Mihai 25.05.2011

Rata şomajului a scăzut la finele lunii aprilie la 5,41%, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimele 26 de luni, având în vedere că în februarie 2009 şomajul era de 5,3%. În prezent, în România există aproape 493.500 de şomeri, întrucât peste 46.000 de şomeri au ieşit din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în perioada martie- aprilie 2011.

Astfel, rata şomajului la finele lunii aprilie a fost mai mică cu 0,51 % decat cea din luna martie şi cu 2,66% decât în aprilie 2010.

Ce spunea premierul Boc la începutul lunii

Premierul Emil Boc, care a preluat în luna aprilie şi funcţia de ministru interimar al Muncii, a anunţat încă de pe 9 mai că rata şomajului a ajuns în luna aprilie la 5,41%, "fiind la nivelul lunii ianuarie 2007". De regulă, ANOFM anunţă rata şomajului în jurul datei de 10 a fiecărei luni, însă în această lună comunicatul a fost transmis abia astăzi, cu peste 2 săptămâni de întârziere.

ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România

Mai bine de jumătate din şomerii înregistraţi la ANOFM (aproape 300.000) nu primesc indemnizaţie de şomaj, dar aceştia vin în fiecare lună să-şi vizeze carnetele de şomaj, pentru a fi în continuare în evidenţele instituţiei. Refuzul acestora de a se prezenta la ANOFM pentru viză înseamnă ieşirea lor din statisticile oficiale.

De ce scade rata şomajului, iar numărul salariaţilor nu creşte

În România există două rate ale şomajului: rata şomajului înregistrat şi rata şomajului BIM. Rata şomajului înregistrat este calculată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) ca raport dintre numărul mediu de şomeri înregistraţi (care trec lunar pe la agenţiile de ocupare ca să-şi vizeze carnetele de şomaj) şi populaţia activă (9,76 mil. persoane). Rata şomajului BIM, calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii, reprezintă raportul dintre numărul mediu de şomeri în sens BIM (persoane cu vârsta de peste 15 ani care îndeplinesc simultan condiţii precum: nu au un loc de muncă, îşi caută de lucru de cel puţin patru săptămâni sau vor să lucreze, deşi fac parte din populaţia inactivă, cum sunt studenţii sau pensionarii) şi populaţia activă. Rata şomajului BIM este efectuată trimestrial de către Institutul Naţional de Statistică, pe baza unei anchete în circa 30.000 de gospodării, în timp ce rata şomajului înregistrat este calculată lunar de către ANOFM, pe baza declaraţiilor persoanelor care se înscriu la agenţiile de ocupare.

570.000 de şomeri au ieşit din statistici în 2010. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei

De altfel, faptul că analiştii spun că rata şomajului înregistrat nu reflectă situaţia economică reală este confirmat şi de statistici oficiale: datele ANOFM arată că în primele 11 luni ale anului trecut, 570.000 de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă la agenţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evidenţele oficiale, pentru că nu-şi mai vizează carnetele de şomaj. Repre­zentanţii ANOFM au spus totuşi că principalul motiv pentru care scade rata şomajului îl reprezintă noile angajări făcute de companii.