O mică “revoluţie” în instanţele de judecată: noul cod de procedură civilă intră în vigoare de la 1 septembrie

Autor: Cristi Moga 08.05.2012

Deputaţii au votat astăzi legea pentru punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, cu o întârziere de câteva luni faţă de cele mai recente termene avansate de reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Proiectul a fost susţinut marţi, 8 mai, în plenul Camerei Deputaţilor de către recent instalatul ministru al justiţiei, Titus Corlăţean, fiind adoptat cu 240 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi o abţinere, potrivit datelor transmise de Ministerul Justiţiei.

“Prin noul Cod de procedură civilă se creează cadrul de valorificare pe calea justiţiei a noilor norme de drept material, recent intrate în vigoare, stabilindu-se organele, formele şi mijloacele procedurale necesare aplicării acestora”, spun reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Ziarul Financiar a dezbătut în urmă cu o lună alături de mai mulţi specialişti principalele modificări aduse de noul Cod de procedură civilă care va scoate din uz un cod care data de peste 150 de ani, din perioada lui Cuza. 

“Legea de punere în aplicare asigură compatibilizarea legislaţiei speciale actuale cu dispoziţiile noului Cod de procedură civilă, realizând inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrării sale în vigoare şi propunând modificările necesare”, mai spun reprezentanţii Ministerului Justiţiei.