ZF Pharma Summit ‘15. Piaţa farma, lovită de ieftinirea medicamentelor. „Jumătate din farmacii ar putea dispărea într-un an“

Autor: Corina Mirea 23.09.2015

Scăderea preţurilor conduce la dispariţia unor medicamente ieftine, care au devenit nerentabile.



Scăderea administrativă a pre­ţu­rilor la medicamente, creş­te­rea constantă a taxei claw­back şi lipsa de transparenţă a modului în care aceasta este administrată aproape că „aruncă în aer“ piaţa farmaceutică din România.

„Statul nu a făcut nicio economie reală cu reducerea preţului la medi­ca­mente. Sigur, trebuia aplicat ordinul legat de reducerea preţului dat în anul 2009, însă treptat, nu deodată. Dacă ar fi fost vorba despre o scădere anuală de 2%-3% nu ar fi fost un impact aşa mare în business, era un procent care permite adaptare“, a spus Robert Popescu, preşedinte al Asociaţiei Dis­tri­buitorilor şi Retailerilor Farma­ceutici din România, prezent ieri la ZF Pharma Summit ‘15. El a precizat că impactul scăderii preţurilor se vede într-un minus de 17% din veniturile distribuitorilor şi ale farmaciilor şi a estimat că piaţa locală ar putea rămâne fără jumătate din  farmacii în următorul an.


Mai puteţi citi şi:

Starea la zi a sistemului de sănătate. De ce nu ajung la pacienţi cele 6 mld. euro alocate sănătăţii în sistemul public

Sistemul sanitar, ultima redută


„Nu toate produsele vor rezista la pre­ţurile curente. Cheltuiala totală cu medicamentele nu va scădea, iar pen­tru finalul acestui an cred că vom vedea o scădere a pieţei de 2,8%“, a spus Petru Crăciun, directorul general al firmei de cercetare Cegedim.

Pe lângă scăderea preţului medica­men­­telor şi a taxei clawback (care „mă­­nân­că“ 25% din cifra de afaceri a com­pa­niilor din industrie), companiile se con­fruntă şi cu o lipsă de trans­parenţă din partea autorităţilor în ceea ce priveşte calculul taxei clawback. 

„Din 500 de milioane de lei plătite de producătorii de medicamente gene­rice pentru taxe, estimăm că 200 au fost generate de erori de calcul ale CNAS în ceea ce priveşte taxa claw­back.

În prezent, 50% din costul unui medi­cament reprezintă taxe şi im­pozite“, a spus Dragoş Damian, direc­torul general al Terapia (din cadrul SUN PHARMA Company) şi preşedinte al Aso­ciaţiei Producă­torilor de Medi­camente Generice din România.

Mai multe detalii despre eveniment găsiţi aici.