Pe final de an, investitorii îşi adăpostesc economiile în fonduri în valută

Autor: Roxana Daniela Pricop 11.11.2010

Fondurile monetare denominate în euro şi dolar s-au plasat în topul preferinţelor în luna octombrie, când au atras 75 mil. lei de la investitori, în condiţiile în care intrările nete la nivelul pieţei au fost de 101 mil. lei. Apetitul investitorilor pentru valute se va menţine ridicat în perioada rămasă până la finele anului, din cauza contextului economic dificil.



În octombrie, activele fondurilor mutuale au avansat cu 2,6% până la 5,34 miliarde de lei (1,25 mld. euro) graţie intrărilor nete de peste 100 milioane de lei înregistrate de fondurile monetare şi de fondurile cu plasamente în valută, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Spre deosebire de lunile trecute, fondurile monetare denominate în moneda naţională au pierdut din atractivitate, tot mai mult teren fiind câştigat de fondurile monetare denominate în valute. Astfel că în luna octombrie, fondurile în euro şi dolari au atras 75% din totalul intrărilor nete raportate de industrie. Performeri au fost fondul Raiffeisen Euro Plus, care a înregistrat intrări nete de 47,8 milioane de lei, urmat la scurtă distanţă de un fond monetar denominat în lei administrat tot de Raiffeisen Asset Management, cu intrări nete de 40,3 milioane de lei. Pe locul al treilea în clasamentul celor mai atractive fonduri în funcţie de sumele atrase se situează BRD Euro Fond, cu subscrieri nete de aproape 15 milioane de lei.

"Interesul ridicat al investitorilor pentru fondurile denominate valute este justificat de momentul de incertitudine pe care îl traversează economia, precum şi de instabilitatea politică. Mă aştept ca această tendinţă să continue şi în lunile noiembrie şi decembrie", a spus Mihail Ion , preşedintele societăţii de administrare Raiffeisen Asset Management, cu active nete în gestiune de 1,9 miliarde de lei. Societatea este al doilea mare administrator de fonduri mutuale de piaţa locală. Un semnal al interesului ridicat pentru astfel de fonduri sunt şi lansările de noi produse care în acest an s-au concentrat pe fonduri care investesc în instrumente cu venit fix denominate în euro sau dolar. Cele mai recente au avut loc în luna octombrie când au intrat de pe piaţă fondul deschis de investiţii OTP Euro Bond, administrat de OTP Asset Management, şi fondul închis de investiţii Raiffeisen Dolar Plus.

Pe locul secund în topul preferinţelor s-au situat tradiţionalele fonduri monetare, denominate în moneda naţională, care au raportat intrări nete de aproape 28 milioane de lei, mult sub volumele de la începutul anului. În primele luni din 2010, în condiţiile unui context economic local mult mai stabil, intrările nete lunare raportate de fondurile monetare depăşeau 100 de milioane de lei.

Fondurile de obligaţiuni au atras aproape 4 milioane de lei, în timp ce fondurile de acţiuni raportează "zero" la intrări nete. Din fondurile de plasamente diversificate au ieşit luna trecută 4,6 milioane de lei.

Clasamentul celor mai importanţi jucători din industria fondurilor mutuale a rămas neschimbat în octombrie, însă ecartul dintre primii doi administratori se îngustează tot mai mult.

Astfel, societatea Erste Asset Management este liderul industriei cu active nete în gestiune de 2,3 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 43,2%.

Pe locul secund se situează Raiffeisen Asset Management, cu active nete de 1,9 miliarde de lei şi o cotă de 35,6%. La mare distanţă urmează BRD Asset Management, cu active în portofoliu de jumătate de miliard de lei, potrivit informaţiilor furnizate de AAF.

Deşi nu reuşesc să atragă bani din piaţă, fondurile care investesc în acţiuni au înregistrat cele mai mari randamente în ultimele 12 luni. Astfel, fondul Carpatica Stock a adus investitorilor un randament de 20,8% în intervalul cuprins între octombrie 2009 şi octombrie 2010, fiind performerul ultimilor 12 luni. Napoca, administrat de Globinvest, a câştigat 16,6%, iar Raiffeisen Prosper a raportat un randament de 14,4% în ultimele 12 luni. Cel mai performant fond monetar este Tezaur, administrat de Certinvest, cu un plus de 10,2%.