Viaţa în Slimlandia, la 70 de miliarde de dolari. Cel mai bogat om din lume are un ceas banal dar o colecţie de artă cât un muzeu. Vedeţi aici cum trăieşte

Autor: Gabriel Razi 20.02.2011

Este cel mai bogat om din lume, are o avere de 70 de miliarde de dolari după ultimele calcule, dar îşi conduce singur maşina, un Mercedes 4X4, şi locuieşte într-o casă cu şase dormitoare, scrie The Telegraph.

Miliardarul mexican Carlos Slim îşi poate permite orice produs de lux, dar preferă să poarte un costum Brioni, un ceas simplu cu curea de piele şi pantofi cum poartă mulţi alţi oameni de afaceri din Mexic. Singurele concesii pe care Slim le face luxului sunt pasiunea pentru artă, are o colecţie evaluată la peste 700 mil. dolari, şi pentru trabucurile cubaneze.


Casa părintească: muzeul tinereţii


Imperiul lui Slim se întinde în toată America Latină, însă afacerile şi viaţa miliardarului gravitează în jurul cartierului Lomas de Chapultepec din Mexico City. La cinci kilometri de biroul său se află casa în care a copilărit, un conac cu două etaje construit cu influenţe gotice. Casa nu este locuită de 20 de ani, însă face parte în continuare din viaţa lui Slim. Anul trecut, atunci când Carlos Slim Domit, fiul cel mare al miliardarului s-a căsatorit, familia s-a strâns în casa părintească pentru pozele de nuntă.

"Casa părinţilor mei este foarte frumoasă, este plină de lucruri pe care le conservăm. Este o operă de artă, face din mine", spune Slim. Casa reprezintă un adevărat muzeu al tinereţii miliardarului, pereţii sunt plini de poze de familie dominate de un autoportet pictat în ulei de tatăl său.

Cel mai bogat om din lume a pus ochii pe o companie poloneză


Mexicul este pe cale să devină "Slimlandia"


Carlos Slim l-a detronat pe Bill Gates din topul celor mai bogaţi oameni din lume cu ajutorul afacerilor sale din domeniul telecomunicaţiilor derulate prin compania America Movil.

Cu toate că cea mai mare parte a averii sale provine din afacerile realizate în sectorul telecom, imperiul de afaceri al lui Slim se întinde în sectorul bancar, retail, minerit, construcţii, restaurante, tipografii şi companii de asigurări.

Criticii săi spun că a pus bazele unor adevărate monopoluri cu ajutorul cărora elimină competiţia şi împinge în sus preţurile şi că a beneficiat din plin de privatizările ieftine ale companiilor de stat din Mexic cu ajutorul relaţiilor sale strânse cu mediul politic. De celalaltă parte, suporterii săi spun că este un om de afaceri de modă veche care ţinteşte cu precădere companii subevaluate.

Imperiul său este atât de vast încât mexicanii de rând au ajuns să se trezească în cearceafuri cumpărate de la un magazin al lui Slim, îşi cumpără pâine dintr-o băcănie deţinută de Slim, vorbesc la un telefon mobil al companiei lui Slim, fumează tigări produse de una dintre companiile controlate de Slim şi cinează într-un restaurant al mogului mexican. Nu este surprinzător că tot mai mulţi au pus Mexicului eticheta "Slimlandia".

Cum trăiesc cei mai zgârciţi miliardari

Marea pasiune a lui Carlos Slim este arta


Pasiunea lui Carlos Slim pentru artă se vede încă de la intrarea în clădirea de unde îşi conduce afacerile, în al cărei lobby tronează o copie din bronz a sclupturii Pieta a lui Michelangelo. Opera de artă, care îl înfăţişează pe Isus în braţele mamei sale după crucificare, este completată de zecile de picturi de Van Gogh, Renoir şi El Greco care "tapetează" holurile clădirii.

Slim este pasionat şi de scluputurile francezului Auguste Rodin având 380 dintre lucrările acestuia, cel mai mare număr de lucrări ale lui Rodin dintr-o colecţie privată din lume.

Miliardarul mexican intenţionează să deschidă la sfârşitul lui februarie un muzeu care să găzduiască 66.000 de opere de artă, în mare parte europene şi mexicane. Muzeul, care va expune opere ale lui Van Gogh, Matisse, da Vinci, Rivera şi Renoir, va găzdui şi cea mai mare colecţie de monezi pre-hispanice şi din perioadă colonială cât şi un număr mare de documente istorice, vizitatorii putând să citească scrisori semnate de Cristofor Columb sau Hernan Cortes.