Business Internaţional

Cum trăiesc cei mai zgârciţi miliardari

Cum trăiesc cei mai zgârciţi miliardari

Autor: Andreea Mioara Neferu

06.09.2010, 23:59 1610

Cei mai bogaţi oameni din lume pot servi drept exemple pentrutoţi cei care, dintr-un motiv sau altul, preferă să trăiască în luxchiar dacă nu-şi pot permite, alegând să acumuleze datorii masivepentru a-şi satisface diverse capricii. Chiar dacă îşi permit sălocuiască în cele mai exclusiviste vile, o parte dintre miliardarialeg case simple, scrie site-ul Yahoo! Finance. De exemplu, WarrenBuffett, ocupantul locului al treilea în topul miliardarilorîntocmit de revista americană Forbes, locuieşte şi acum în casa cucinci dormitoare din Omaha, pe care a achiziţionat-o în anul 1957pentru 31.500 de dolari. Similar, Carlos Slim Helu, cel mai bogatom de pe planetă, cu o avere de 53,5 mld. dolari, a locuit timp de40 de ani în aceeaşi casă.

Nici când vine vorba de maşini unii miliardari nu sunt foartepretenţioşi. Jim Walton, unul dintre proprietarii lanţului demagazine Wal-Mart, conduce şi acum un pick-up vechi de 15 ani, întimp ce Ingvar Kamprad, fondatorul lanţului de magazine de mobilăIkea, are un Volvo de mai bine de un deceniu pe care nu se sfieştesă-l conducă ori de câte ori are nevoie. Nici miliardarul indianAzim Premji nu dă dovadă de snobism atunci când vine vorba dedeplasările cu maşina, alegând să conducă o Toyota Corolla. Alţimiliardari, printre care John Caudwell, David Cheriton sau ChuckFeeney, preferă mersul pe jos, cu bicicleta sau chiar transportulîn comun atunci când au treabă în oraş.
Ar putea fi o surpriză pentru mulţi dintre noi, însă Carlos Slim,cel mai bogat om din lume, nu deţine niciun iaht şi nici măcar unavion. Mulţi alţi miliardari au ales de asemenea să se lipsească deaceste bunuri de lux. Warren Buffett e unul dintre ei, el susţinândcă "majoritatea «jucăriilor» sunt o durere de cap în plus".
La capitolul haine de designer, o parte dintre miliardari spun deasemenea "pas".

David Cheriton, profesorul de la Universitatea Stanford care aprimit o participaţie consistentă în cadrul Google, poartă încontinuare un simplu tricou şi blugi. Ingvar Kamprad evită săpoarte costume, în timp ce John Caudwell, considerat un mogul altelefoniei mobile, îşi cumpără haine destul de ieftine, evitându-lepe cele considerate "de firmă".
Poate că pentru mulţi aceste gesturi venite din partea celor maibogaţi oameni din lume sunt o dovadă de zgârcenie, însă chiaratitudinea lor mai reţinută în ceea ce priveşte cheltuielile maipuţin necesare i-a ajutat pe aceştia să acumuleze averiuriaşe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO