Business Internaţional

Cel mai bogat om din lume a pus ochii pe o companie poloneză

Cel mai bogat om din lume a pus ochii pe o companie poloneză

Autor: Gabriel Razi

17.02.2011, 19:32 88

Mexicanul Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, este interesatsă cumpere Polkomtel, cea mai mare companie de telefonie mobilă dinPolonia, evaluată la 3,7 mld. euro, scrie presa internaţională.

Achiziţia ar fi prima investiţie în Europa a America Movil,compania-fanion a miliardarului mexican, care şi-a concentrat pânăacum investiţiile în domeniul telecomunicaţiilor şi în sectorulenergetic din America Latină. Slim va lua o decizie în privinţaPolkomtel în cursul săptămânii viitoare, conform agenţiei de presăThomson Reuters.

Averea lui Carlos Slim a crescut anul trecut cu 37%, până la 70de miliarde de dolari, conform Bloomberg. America Movil reprezintămai mult de două treimi din totalul averii lui Carlos Slim.

Compania sud-americană vede investiţia în Polkomtel ca pe unpicior de pod către piaţa europeană, după ce pe pieţele din Americade Sud nu au mai fost înregistrate creşteri spectaculoase.

America Movil s-a arătat interesată în ultima perioada de maimulte achiziţii în Europa, printre care şi cea a operatorului detelefonie Telekom Sribija din Serbia.

Proprietarii Polkomtel, printre care se află producătorul decupru KGHM Polska Miedz, furnizorul de energie electrică PGE,rafinăria PKN Orlen şi Vodafone, cotează acţiunile operatorului detelefonie mobilă la 3,7 miliarde de euro.

Polktomtel avea la sfârşitul anului trecut mai mult de 13milioane de clienţi, aproape 4.000 de angajaţi şi o cotă de piaţăde 30% în Polonia. America Movil avea anul trecut aproape 280 demilioane de clienţi, cifră de afaceri de circa 50 de miliarde dedolari, înregistrând un profit net de 7,5 miliarde de dolari.

Reprezentanţii America Movil au declarat recent că se aşteaptăla 17 milioane de noi clienţi în acest an, o creştere de 7,6%, dupăce anul trecut numărul de clienţi a înregistrat un avans de12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO