Un fond al lui Mobius a cumpărat acţiuni BRD de 21 mil. dolari

Autor: Roxana Pricop 22.03.2011

Fondul de investiţii Templeton Frontier Markets Fund, cu active de peste un miliard de dolari şi administrat de Mark Mobius, avea investiţii de 21,7 milioane de dolari în acţiuni BRD la 28 februarie, reprezentând 2,06% din activul fondului, potrivit unui raport lunar emis de administratorul Templeton Asset Management.

Fondul nu avea în portofoliu acţiuni BRD la finele anului trecut. În februarie, BERD a vândut 5% din acţiunile BRD pentru circa 107 mil. euro, printre cumpărători fiind fondurile americane Artio Global, dar şi alte fonduri de investiţii.

Acţiunile BRD se află în topul celor mai mari zece deţineri ale fondului de investiţii Frontier Markets, alături de acţiunile companiei petroliere KazMunaiGas, acţionarul majoritar al Rompetrol, şi ale băncilor africane United Bank of Africa şi Zenith Bank.

Fondul a mai deţinut acţiuni la BRD însă valoarea participaţiei nu era mai mare de câteva sute de mii de dolari, aşa cum arată rapoartele anteriaore emise de administrator.

Expunerea totală a fondului pe România era la finele lunii februarie de 4,9% din activul net, adică peste 51 mil. euro. Fondul a mai cumpărat anul trecut acţiuni la cele cinci SIF-uri, dar şi la Bursa de Valori Bucureşti, unde deţine circa 1,2% din capital.

Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea (FP), cel mai mare fond de investiţii local, cu active de 3,82 mld. euro. Şi Fondul Proprietatea a cumpărat în februarie acţiuni la bănci locale şi austriece.