Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile BRD şi TLV au câştigat 15% în două săptămâni

Acţiunile BRD şi TLV au câştigat 15% în două săptămâni

Autor: Andrei Chirileasa

16.01.2011, 23:50 24

Apropierea listării Fondului Proprietatea a crescut interesulinvestitorilor străini pentru Bursa de la Bucureşti, majoritateaacţiunilor lichide înregistrând creşteri semnificative în primeledouă săptămâni ale anului, pe fondul unor achiziţii mari.

Indicele BET al celor mai importante zece companii româneşti depe Bursă a câştigat de la începutul anului 9,3%, în condiţiile încare anul trecut a închis cu o creştere de 12,3%. Cele mai căutateacţiuni au fost titlurile băncilor, BRD şi Banca Transilvania (TLV)acestea înregistrând câştiguri de 15% după ce anul trecut au închispe minus.

"În momentul în care apar semnale ale relansării economice,sectoarele ciclice devin interesante pentru investitori şi pot aveaperformanţe mai bune decât restul pieţei, iar primul vizat estesectorul bancar", explică Andrei Rădulescu, analist la firma debrokeraj Target Capital din Cluj.

În cazul BRD, creşterea a venit pe fondul unor tranzacţii mari,rulajul depăşind 54 mil. lei (12,7 mil. euro), adică o mediezilnică de peste 1 mil. euro. În ultima săptămână s-au realizatnouă deal-uri (tranzacţii negociate, derulate pe piaţa DEALS) cuacţiuni BRD, în valoare de peste 30 mil. lei. Asta după ce lafinele anului trecut, SIF Muntenia (SIF4) a vândut pachete deacţiuni BRD de peste 60 mil. lei.

Cumpărătorii sunt fonduri străine de investiţii, potrivit unorbrokeri din piaţă, în timp ce vânzătorii sunt preponderentinvestitori locali. Şi la Petrom (SNP), cea mai mare companielocală, se observă un interes în creştere din partea fondurilorstrăine, acţiunile câştigând 8,7% în primele două săptămâni, pefondul unor tranzacţii mari. În cazul Petrom, spun brokerii, atâtla cumpărare, cât şi la vânzare se află fonduri străine.

Creşteri semnificative, de peste 10%, au mai înregistratacţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cele aletransportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL). Încazul BVB, care a atins noi maxime istorice, creşterea estesusţinută de aşteptările investitorilor privind o activitate mairidicată pe Bursă odată cu listarea Fondului Proprietatea. LaTranselectrica, avansul a fost determinat de majorarea începând dela 1 ianuarie a tarifelor de transport al energiei electrice.

Pe termen mediu, însă, evoluţia generală a Bursei de laBucureşti depinde în principal de ce se va întâmpla după listareaFondului Proprietatea şi de apariţia unor semnale mai clare alerevenirii economice. Dacă scenariile privind intrarea unor sumemari de bani în piaţă odată cu listarea FP se adeveresc, piaţaşi-ar putea continua trendul pozitiv. În caz contrar, ar puteaînregistra o corecţie.

Şi anul trecut Bursa a început în forţă, după primele douăsăptămâni, creşterea indicelui BET fiind de 11,5%. Rally-ul s-aterminat în aprilie, când piaţa a suferit corecţii importante, dupăcare a intrat într-o perioadă de stagnare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO