A început cea mai mare licitaţie telecom din istoria României. Echipele operatorilor au ajuns la sediul ANCOM

Autor: Adrian Seceleanu 10.09.2012

Reprezentanţii celor cinci companii care s-au înscris la licitaţia organizată de Autoritatea de reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au ajuns luni dimineaţă la sediul instituţiei pentru a participa cea mai mare licitaţie de spectru radio din istorie, la care vinde licenţe în mai multe benzi de frecvenţă - inclusiv pentru servicii 4G, până în anul 2029.

Cine este misteriosul "număr 2" din RCS&RDS, dezvăluit cu ocazia licitaţiei ANCOM

Primul care a ajuns la sediul ANCOM a fost Bogdan Iana - directorul Direcţiei administrare spectru radio, urmat de Cătălin Marinescu - preşedintele instituţiei. Marinescu a părăsit după scurt timp sediul ANCOM din strada Lucian Blaga, semn că nu este membru în Comisia de licitaţie.

Cine sunt managerii pe umerii cărora apasă responsabilitatea câştigării licenţelor telecom vândute de ANCOM

Premierul Ponta are o veste proastă pentru IT&C: toţi banii de la licitaţia telecom merg la agricultură

RCS&RDS a luat bani de la Citi pentru licitaţia 4G. Ce licenţe ar putea cumpăra cu banii împrumutaţi

ANCOM: Operatorii vor să cumpere mai multe licenţe decât am scos noi la vânzare

Din rândul marilor operatori, prima echipă care a ajuns la sediul ANCOM a fost cea a Cosmote. Din echipa trimisă de Cosmote la licitaţie fac parte Lampros Iskos - directorul tehnic al operatorului şi Spyridon Spyropoulos - Chief Operations Officer.

Următoarea echipă care a ajuns la ANCOM a fost cea a RCS&RDS, unul dintre membrii echipei trimise de compania lui Zoltan Teszari fiind Valentin Popoviciu - director de dezvoltare.

Următoarea echipă care a ajuns la sediul ANCOM a fost cea a Vodafone, din ea făcând parte Florina Tănase - Senior Director Regulatory, Legal & Corporate Affairs şi Mihail Tărniceanu.

Echipa Orange, condusă de Dorin Odiaţiu - Public Affairs, Partnerships And Wholesale Director al companiei, este ultima care a intrat în sediul ANCOM, chiar în jurul orei 9,00, când urma să înceapă oficial licitaţia.

Niciunul dintre reprezentanţii operatorilor nu a făcut declaraţii.

În ciuda zvonurilor şi a unor declaraţii oficiale privind interesul unor companii chineze, arabe sau chiar americane, la licitaţie nu au depus oferte decât cei patru mari jucători deja existenţi pe piaţă (Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone), plus un jucător mic (2K Telecom - deţinut de familia omului de afaceri Sebastian Ghiţă), care nu va ataca însă cele mai valoroase licenţe, cu preţuri de zeci de milioane de euro.

Dacă statul ar vinde toate licenţele scoase la vânzare la preţul de pornire, atunci încasările ar fi de aproape 726 mil. euro.