Business Hi-Tech

RCS&RDS a luat bani de la Citi pentru licitaţia 4G. Ce licenţe ar putea cumpăra cu banii împrumutaţi

RCS&RDS a luat bani de la Citi pentru licitaţia telecom. Ce licenţe ar putea cumpăra cu banii împrumutaţi

Autor: Adrian Seceleanu

19.08.2012, 16:46 7728

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Romania, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, a contractat pe 9 august un imprumut de la Citibank Romania, cel mai probabil pentru a putea participa la licitatia de spectru radio organizata luna viitoare de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Compania telecom a luat pe data de 9 august un imprumut cu o valoare maxima de 25 de milioane de euro de la Citibank Europe - Sucursala Romania, potrivit unui document publicat pe Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

"RCS&RDS si Citibank (…) estimeaza ca suma pentru care aceasta ipoteca mobiliara este constituita este de 25 de milioane de euro, reprezentand suma maxima a facilitatii, la care se adauga dobanda si orice alte costuri si cheltuieli datorate", conform documentului citat.

Reprezentantii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru a confirma ca imprumutul a fost luat pentru licitatia din septembrie.

Toti operatorii care participa la cea mai mare licitatie de spectru radio organizata vreodata de statul roman trebuie sa depuna la dosarul cu care se inscriu la licitatie si o scrisoare de garantie bancara, cu care sa garanteze ca pot cumpara licentele pentru care depun oferta.

In mod obisnuit scrisoarea de garantie trebuie sa acopere 50% din valoarea licentelor pe care operatorul doreste sa le achizitioneze. In acest caz, imprumutul luat de RCS&RDS sugereaza ca operatorul ar putea licita pentru un spectru radio cu un pret de pornire de cel mult 50 mil. euro, dublu fata de valoarea garantiei bancare depuse.

Insa caietul de sarcini realizat de ANCOM prevede ca operatorii telecom care accepta sa partajeze reteaua proprie cu alti operatori - asa - numitii operatori virtuali - pot depune o scrisoare de garantie care sa acopere doar 25% din valoarea spectrului radio licitat. In aceste conditii, se poate presupune ca RCS&RDS ar putea licita pentru un spectru cu o valoare de pana la 100 mil. euro, avand in vedere creditul de 25 mil. euro contractat de la Citibank.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO