Vivre, companie cu bonduri listate la BVB, va depune luni planul de concordat la Tribunalul Bucureşti. Societatea solicită suspendarea tranzacţionării bondurilor

Autor: Eduard Ivanovici 02.11.2022

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, companie în jurul căreia se învârte cel mai scăzut preţ pentru o finanţare antreprenorială din istoria BVB, a anunţat piaţa de capital că, luni, 7 noiembrie, va depune planul de concordat la Tribunalul Bucureşti, secţia a VII-a Civilă.

Planul va fi publicat prin intermediul unui raport curent disponibil pe site-urile societăţii şi Bursei de Valori Bucureşti înainte de deschiderea primei şedinţe de tranzacţionare de săptămâna viitoare.

De asemenea, societatea va solicita Bursei de Valori Bucureşti suspendarea tranzacţionării instrumentelor VIV25E si VIV26E începând cu data de 10 noiembrie şi până la omologarea planului în vederea definitivării listei finale a deţinătorilor de obligaţiuni care vor fi afectaţi de procedura de concordat.

După depunere, planul de concordat va fi supus aprobării prin vot a tuturor creditorilor afectaţi (printre care şi deţinătorii de obligaţiuni) şi omologării de către instanţa competentă.

Vivre Deco a raportat pierderi nete de 84,8 milioane de lei în 2021, de la un profit de 7,4 milioane de lei în anul precedent. Veniturile din exploatare au scăzut cu 16,7%, iar EBITDA a fost o pierdere de 72,7 milioane de lei, de la un profit de 15,5 milioane de lei în 2020.

La jumătatea lui 2022, compania de consultanţă şi audit EY a semnalat că, în condiţiile date, capacitatea Vivre de a-şi continua activitatea depinde de abilitatea de a genera suficiente profituri, de negocierile cu potenţiali investitori pentru obţinere de fonduri şi de suportul acţionarilor şi creditorilor.

De altfel, EY a spus că managementul Vivre nu a putut furniza „suficiente probe de audit privind estimările utilizate în proiecţiile de fluxuri de numerar pentru anul următor pentru a demonstra cum se acoperă necesarul de intrări de numerar în următoarele 12 luni. ”

Auditorul continuă prin a argumenta că „aceste aspecte indică existenţa unor incertitudini semnificative care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea grupului de a-şi continua activitatea în viitorul apropiat şi prin urmare, capacitatea sa de a-şi valorifica activele şi plăti datoriile în cursul normal al activităţii.”

Ulterior, raportul a dus la cele mai scăzute preţuri pentru o finanţare antreprenorială din istoria bursei locale, întrucât cele două emisiuni de obligaţiuni – VIV25E si VIV26E – coborâseră la sub 70% din valoarea nominală.

În S1/2022, retailerul a avut pierderi de 18,6 milioane de lei, peste pierderile de 17 milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. Afacerile au ajuns la 70,7 milioane de lei, minus 45%.