Bănci și Asigurări

Inflaţia dă înapoi datorită preţurilor alimentelor. Preţurile la servicii şi bunuri nealimentare cresc. Inflaţia anuală a fost de 5,9% în aprilie 2024 (6,6% în martie, 7,2% în februarie), dar preţurile la servicii au crescut cu 10%, iar la bunuri nealimentare cu 7%. Preţurile alimentelor au crescut cu numai 2%.

Autor: Răzvan Botea

19.05.2024, 13:21 233

Inflaţia anuală, adică creşterea generalizată a preţurilor raportată la coşul mediu de consum din România, a scăzut la 5,9% în aprilie 2024, de la 6,6%, cât a fost în martie, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua lună consecutivă când inflaţia scade cu 0,6 puncte procentuale, după ce în primele două luni din an a stagnat.

Banca Naţională a României (BNR) a decis la începutul săptămânii să menţină rata dobânzii de politică monetară la 7%, un nivel la care este de peste un an. Inflaţia a scăzut între timp la mai bine de jumătate, însă, aşa cum arată şi datele de la Statistică, pe partea de servicii şi produse nealimentare se ţine încă sus. BNR, când ia decizia de politică monetară, se uită la inflaţia de bază, adică la creşterea de preţuri cu excepţia preţurilor alimentelor şi ale energiei. De asemenea, banca centrală are în vedere şi evoluţia economiei, pentru că dacă economia este în frânare, scăderea dobânzilor poate da un impuls economiei. Or, în acest moment nu sunt date publice privind evoluţia economiei în 2024, iar INS va publica primele informaţii astăzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro