ZF Cum creștem industria alimentară românească
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Risipa şi pierderile alimentare, o oportunitate de business mai ales pentru antreprenorii mici. Cum se pot folosi resturile alimentare eficient inclusiv sub formă de compost, snackuri sau panouri termoizolante?
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Risipa şi pierderile alimentare, o oportunitate de business mai ales pentru antreprenorii mici. Cum se pot folosi resturile alimentare eficient inclusiv sub formă de compost, snackuri sau panouri termoizolante? 31 ian 2025

Aproximativ 166 de kilogra­me pe cap de locuitor se risipesc anual în România, peste media Uniunii Europene de 132 kilogra­me per capita, conform celor mai recente date de la Eurostat.

citește mai mult
Produsul care face furori în România. Tot mai mulţi români se înghesuie să îl cumpere pentru a economisi timp şi a rezolva rapid problema mâncării
Produsul care face furori în România. Tot mai mulţi români se înghesuie să îl cumpere pentru a economisi timp şi a rezolva rapid problema mâncării 19 dec 2024

Fiecare român a cumpărat anul trecut în medie 6 kilograme de produse congelate, fie că vorbim de carne, legume, fructe sau semipreparate, acest segment de piaţă având în ultimii ani o evoluţie pozitivă în ton cu consumul de produse alimentare în general.

citește mai mult
ZF Cum putem creşte industria alimentară românească. Radiografia pieţei de peşte, o categorie în căutarea creşterii consumului: România, la coada clasamentului celor mai mari producători de peşte din Europa, ceea ce ne aduce un deficit de 300 mil. euro anual
ZF Cum putem creşte industria alimentară românească. Radiografia pieţei de peşte, o categorie în căutarea creşterii consumului: România, la coada clasamentului celor mai mari producători de peşte din Europa, ceea ce ne aduce un deficit de 300 mil. euro anual 28 nov 2024

Consumul de peşte din România este de aproape trei ori mai mic decât media europeană, ceea ce face sectorul mai puţin atractiv decât cel de carne sau de semipreparate, iar acest lucru împreună cu o lipsă de organizare a sectorului duc mai departe la o piaţă unde găseşti mai degrabă peşte din Bulgaria decât românesc.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Industria alimentară merge în derivă fără o strategie clară. În ţara lui „sprijin“ şi „vom investi“ un sector cu un potenţial cel puţin dublu merge în gol. Cum ar trebui să arate un plan real?
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Industria alimentară merge în derivă fără o strategie clară. În ţara lui „sprijin“ şi „vom investi“ un sector cu un potenţial cel puţin dublu merge în gol. Cum ar trebui să arate un plan real? 3 nov 2024

„România îşi va asigura securitatea alimen­tară şi va deveni un jucător important în comerţul agroali­mentar european şi internaţional“. Este unul dintre obiectivele unei strategii pentru perioada 2020-2030 elaborate de Ministerul Agriculturii şi care poate fi găsită pe site-ul instituţiei.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Germania, Olanda şi Franţa domină exporturile de produse alimentare în UE. Este Orientul Mijlociu o şansă pentru România? „Din 2020 nu mai avem o strategie de export“
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Germania, Olanda şi Franţa domină exporturile de produse alimentare în UE. Este Orientul Mijlociu o şansă pentru România? „Din 2020 nu mai avem o strategie de export“ 30 sep 2024

România nu face parte din „elita“ exportatorilor de produse alimentare din Uniunea Europeană, însă reuşeşte să menţină departe de prăpastie balanţa comercială din domeniul agroalimentar prin exporturile de cereale.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Realitatea din spatele cifrelor într-un an cu temperaturi record: aproape jumătate din judeţe nu au infrastructură de irigaţii, iar în celelalte nu acoperă nici un sfert din necesar. „Fără irigaţii, agricultura este compromisă“
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Realitatea din spatele cifrelor într-un an cu temperaturi record: aproape jumătate din judeţe nu au infrastructură de irigaţii, iar în celelalte nu acoperă nici un sfert din necesar. „Fără irigaţii, agricultura este compromisă“ 24 aug 2024

Anul 2024 a venit cu secetă, dar şi cu temperaturi record pe o perioadă mare de timp, astfel că încă o dată producţia românească de cereale, legume, cartofi, dar şi de furaje pentru animale stă la mila vremii, iar mulţi fermieri aşteaptă încă o dată despăgubiri de la stat. Asta în condiţiile în care infrastructura de irigaţii nu există în aproape 20 de judeţe din ţară, iar în multe zone în care aceasta funcţionează nu este suficientă pentru a acoperi toate fermele.

citește mai mult
ZF cum creştem industria alimentară românească. Când vom putea vorbi de România ca o forţă în industria alimentară europeană? Începem să vedem holdinguri, însă trebuie să construim afaceri integrate ca să putem ieşi peste graniţe
ZF cum creştem industria alimentară românească. Când vom putea vorbi de România ca o forţă în industria alimentară europeană? Începem să vedem holdinguri, însă trebuie să construim afaceri integrate ca să putem ieşi peste graniţe 30 iul 2024

Industria alimentară românească face paşi timizi către noi orizonturi, iar dovadă stau câteva afaceri lo­cale care au creat holdinguri şi care vor să meargă mai departe către a cuceri noi pieţe. Iar cel mai bun exemplu din regi­une este Polonia, care astăzi are o industrie alimentară care generează afaceri de patru ori mai mare decât cea româ­neas­că cu un număr de două ori mai mare de angajaţi.

citește mai mult
Motorul alimentar „de la furcă la furculiţă“ începe să funcţioneze şi se vede în meniul restaurantelor, dar accelerarea poate să vină doar dintr-o mai bună promovare şi constanţă a produselor româneşti
Motorul alimentar „de la furcă la furculiţă“ începe să funcţioneze şi se vede în meniul restaurantelor, dar accelerarea poate să vină doar dintr-o mai bună promovare şi constanţă a produselor româneşti 29 iun 2024

„România s-a schimbat în bine. De exemplu, am fost la SoroLume şi am rămas impresionat de bucătăria neoromâ­neas­că. Când am văzut bucătăria şi am văzut că totul se face la foc de lemne, chiar am zis «wow». E dificil să mă mai surprindă ceva, dar asta chiar m-a surprins. Am mân­cat gulaş, piftie, mâncare românească, şi am regăsit identitatea României, pentru că iden­titatea trebuie să fie în gastronomie, în preparatele pe care le găseşti în restau­rante“, spunea recent Juanlu Fernandez, proprietarul şi cheful restaurantului Lò Cocina y Alma cu o stea Mi­chelin din Jerez de la Frontera, unul dintre cele mai fru­moa­se oraşe din sudul Spaniei.

citește mai mult
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Cum poate trece industria alimentară de la „Cenuşăreasa economiei“ la un pol de atracţie pentru angajaţi: trebuie să scadă taxarea muncii, iar companiile să mărească puterea brandului
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Cum poate trece industria alimentară de la „Cenuşăreasa economiei“ la un pol de atracţie pentru angajaţi: trebuie să scadă taxarea muncii, iar companiile să mărească puterea brandului 27 mai 2024

Industria alimentară, un sector în care lucrează peste 150.000 de oameni, se confruntă con­tinuu cu atragerea persona­lului, astfel că, deşi este un sector-cheie pentru economia locală, producătorii nu reuşesc să atragă forţă de muncă. În acest context, sectorul se zbate între salarii mici şi lipsa forţei de muncă.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Anomaliile din industria alimentară: suntem pe primele locuri în UE în agricultură, dar importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia şi conserve de roşii din Turcia. Cum întoarcem roata? „Industria alimentară trebuie să devină sector prioritar, să fim ajutaţi să facem investiţii“
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Anomaliile din industria alimentară: suntem pe primele locuri în UE în agricultură, dar importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia şi conserve de roşii din Turcia. Cum întoarcem roata? „Industria alimentară trebuie să devină sector prioritar, să fim ajutaţi să facem investiţii“ 4 mai 2024

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa, lucru care şi susţine balanţa comercială în zona de agrobusiness, însă dincolo de acest capitol, România rămâne deficitară în multe sectoare ale industriei alimentare. Astfel, din cauza lipsei de investiţii mai ales în zona de procesare, de strategii atât la nivel de ferme, companii, cât şi la nivel guver­namental, rafturile magazinelor sunt pline de produse de import.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Harta industriei alimentare sau de ce puterea celor mulţi nu aduce puterea generală: România a ajuns în situaţia de a importa lactate, carne şi conserve pentru că nu are suficiente branduri puternice la nivel naţional
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Harta industriei alimentare sau de ce puterea celor mulţi nu aduce puterea generală: România a ajuns în situaţia de a importa lactate, carne şi conserve pentru că nu are suficiente branduri puternice la nivel naţional 13 mar 2024

Mai puţin de 10% din fabricile de lactate distribuie produsele la nivel naţional, doar una din zece firme care procesează carne acoperă mai mult de jumătate din judeţele ţării, în timp ce la nivelul producţiei de conserve de legume şi fructe putem vorbi de o mână de producători care acoperă ţara - acesta este tabloul industriei alimentare româneşti, un sector unde domină firmele mici, care nu au putere să crească şi să aşeze produse pe mai multe rafturi.

citește mai mult