ZF Cum creștem industria alimentară românească
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Germania, Olanda şi Franţa domină exporturile de produse alimentare în UE. Este Orientul Mijlociu o şansă pentru România? „Din 2020 nu mai avem o strategie de export“
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Germania, Olanda şi Franţa domină exporturile de produse alimentare în UE. Este Orientul Mijlociu o şansă pentru România? „Din 2020 nu mai avem o strategie de export“ 30 sep 2024

România nu face parte din „elita“ exportatorilor de produse alimentare din Uniunea Europeană, însă reuşeşte să menţină departe de prăpastie balanţa comercială din domeniul agroalimentar prin exporturile de cereale.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Realitatea din spatele cifrelor într-un an cu temperaturi record: aproape jumătate din judeţe nu au infrastructură de irigaţii, iar în celelalte nu acoperă nici un sfert din necesar. „Fără irigaţii, agricultura este compromisă“
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Realitatea din spatele cifrelor într-un an cu temperaturi record: aproape jumătate din judeţe nu au infrastructură de irigaţii, iar în celelalte nu acoperă nici un sfert din necesar. „Fără irigaţii, agricultura este compromisă“ 24 aug 2024

Anul 2024 a venit cu secetă, dar şi cu temperaturi record pe o perioadă mare de timp, astfel că încă o dată producţia românească de cereale, legume, cartofi, dar şi de furaje pentru animale stă la mila vremii, iar mulţi fermieri aşteaptă încă o dată despăgubiri de la stat. Asta în condiţiile în care infrastructura de irigaţii nu există în aproape 20 de judeţe din ţară, iar în multe zone în care aceasta funcţionează nu este suficientă pentru a acoperi toate fermele.

citește mai mult
ZF cum creştem industria alimentară românească. Când vom putea vorbi de România ca o forţă în industria alimentară europeană? Începem să vedem holdinguri, însă trebuie să construim afaceri integrate ca să putem ieşi peste graniţe
ZF cum creştem industria alimentară românească. Când vom putea vorbi de România ca o forţă în industria alimentară europeană? Începem să vedem holdinguri, însă trebuie să construim afaceri integrate ca să putem ieşi peste graniţe 30 iul 2024

Industria alimentară românească face paşi timizi către noi orizonturi, iar dovadă stau câteva afaceri lo­cale care au creat holdinguri şi care vor să meargă mai departe către a cuceri noi pieţe. Iar cel mai bun exemplu din regi­une este Polonia, care astăzi are o industrie alimentară care generează afaceri de patru ori mai mare decât cea româ­neas­că cu un număr de două ori mai mare de angajaţi.

citește mai mult
Motorul alimentar „de la furcă la furculiţă“ începe să funcţioneze şi se vede în meniul restaurantelor, dar accelerarea poate să vină doar dintr-o mai bună promovare şi constanţă a produselor româneşti
Motorul alimentar „de la furcă la furculiţă“ începe să funcţioneze şi se vede în meniul restaurantelor, dar accelerarea poate să vină doar dintr-o mai bună promovare şi constanţă a produselor româneşti 29 iun 2024

„România s-a schimbat în bine. De exemplu, am fost la SoroLume şi am rămas impresionat de bucătăria neoromâ­neas­că. Când am văzut bucătăria şi am văzut că totul se face la foc de lemne, chiar am zis «wow». E dificil să mă mai surprindă ceva, dar asta chiar m-a surprins. Am mân­cat gulaş, piftie, mâncare românească, şi am regăsit identitatea României, pentru că iden­titatea trebuie să fie în gastronomie, în preparatele pe care le găseşti în restau­rante“, spunea recent Juanlu Fernandez, proprietarul şi cheful restaurantului Lò Cocina y Alma cu o stea Mi­chelin din Jerez de la Frontera, unul dintre cele mai fru­moa­se oraşe din sudul Spaniei.

citește mai mult
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Cum poate trece industria alimentară de la „Cenuşăreasa economiei“ la un pol de atracţie pentru angajaţi: trebuie să scadă taxarea muncii, iar companiile să mărească puterea brandului
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Cum poate trece industria alimentară de la „Cenuşăreasa economiei“ la un pol de atracţie pentru angajaţi: trebuie să scadă taxarea muncii, iar companiile să mărească puterea brandului 27 mai 2024

Industria alimentară, un sector în care lucrează peste 150.000 de oameni, se confruntă con­tinuu cu atragerea persona­lului, astfel că, deşi este un sector-cheie pentru economia locală, producătorii nu reuşesc să atragă forţă de muncă. În acest context, sectorul se zbate între salarii mici şi lipsa forţei de muncă.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Anomaliile din industria alimentară: suntem pe primele locuri în UE în agricultură, dar importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia şi conserve de roşii din Turcia. Cum întoarcem roata? „Industria alimentară trebuie să devină sector prioritar, să fim ajutaţi să facem investiţii“
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Anomaliile din industria alimentară: suntem pe primele locuri în UE în agricultură, dar importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia şi conserve de roşii din Turcia. Cum întoarcem roata? „Industria alimentară trebuie să devină sector prioritar, să fim ajutaţi să facem investiţii“ 4 mai 2024

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa, lucru care şi susţine balanţa comercială în zona de agrobusiness, însă dincolo de acest capitol, România rămâne deficitară în multe sectoare ale industriei alimentare. Astfel, din cauza lipsei de investiţii mai ales în zona de procesare, de strategii atât la nivel de ferme, companii, cât şi la nivel guver­namental, rafturile magazinelor sunt pline de produse de import.

citește mai mult
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Harta industriei alimentare sau de ce puterea celor mulţi nu aduce puterea generală: România a ajuns în situaţia de a importa lactate, carne şi conserve pentru că nu are suficiente branduri puternice la nivel naţional
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Harta industriei alimentare sau de ce puterea celor mulţi nu aduce puterea generală: România a ajuns în situaţia de a importa lactate, carne şi conserve pentru că nu are suficiente branduri puternice la nivel naţional 13 mar 2024

Mai puţin de 10% din fabricile de lactate distribuie produsele la nivel naţional, doar una din zece firme care procesează carne acoperă mai mult de jumătate din judeţele ţării, în timp ce la nivelul producţiei de conserve de legume şi fructe putem vorbi de o mână de producători care acoperă ţara - acesta este tabloul industriei alimentare româneşti, un sector unde domină firmele mici, care nu au putere să crească şi să aşeze produse pe mai multe rafturi.

citește mai mult
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Mai puţin de 15% dintre antreprenorii din agricultură au sub 29 de ani. „Trebuie susţinută agricultura cu mai multe fonduri ca să devină mai profitabilă. Digitalizarea este iar importantă“, spun antreprenorii tineri
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Mai puţin de 15% dintre antreprenorii din agricultură au sub 29 de ani. „Trebuie susţinută agricultura cu mai multe fonduri ca să devină mai profitabilă. Digitalizarea este iar importantă“, spun antreprenorii tineri 21 dec 2023

Problema investiţiilor în agricultură, sector care ar trebui să asigure nevoia de materii prime şi hrană pentru întreaga populaţie, se pune inclusiv din perspectiva noii generaţii care se implică în acest domeniu, mai ales că tot mai mulţi fermieri vorbesc despre faptul că „nu mai vine nimeni din urmă“ pentru a continua afacerile şi pentru a aduce suflu nou în domeniu

citește mai mult
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Programul INVESTALIM, menit să susţină producţia locală de alimente, rezolvă doar o mică parte din problemele unei industrii care se pierde an de an în importuri
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Programul INVESTALIM, menit să susţină producţia locală de alimente, rezolvă doar o mică parte din problemele unei industrii care se pierde an de an în importuri 15 dec 2023

INVESTALIM, schemă de ajutor de stat menită să susţină producţia locală de alimente în contextul în care importurile de astfel de produse alimentare cresc an de an, este văzut cu ochi buni de producători care îşi fac deja planuri cum să atragă fonduri europene pentru a-şi dezvolta capacităţile existente sau a-şi dezvolta noi capacităţi de producţie.

citește mai mult
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Aproape 300 de puncte gastronomice locale au apărut pe harta României şi măresc interesul pentru produse „made in România“
ZF/ Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Aproape 300 de puncte gastronomice locale au apărut pe harta României şi măresc interesul pentru produse „made in România“ 3 dec 2023

România are astăzi aproape 300 de puncte gastronomice locale, iar mai bine de 70 au apărut pe hartă în acest an, arată o analiză ZF pe baza datelor pu­blice de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

citește mai mult
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Pariu pe mâncarea viitorului: piaţa de alimente plant-based a crescut cu peste 20% în ultimii trei ani. „Produsele din România pot face faţă cu succes concurenţei din supermarketurile din Vest“
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Pariu pe mâncarea viitorului: piaţa de alimente plant-based a crescut cu peste 20% în ultimii trei ani. „Produsele din România pot face faţă cu succes concurenţei din supermarketurile din Vest“ 23 nov 2023

Piaţa alimentelor plant-based, preferate de vegetarieni, vegani, flexitarieni, dar consumate şi de restul populaţiei în perioadele de post, este una dintre cele mai efervescente categorii din industria alimen­tară, punând România pe harta celor mai mari creşteri în ultimii ani în această categorie.

citește mai mult
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Creşterea valorii adăugate în industria alimentară, o ţintă fără rezolvare? Importăm carne, lapte, legume şi fructe pentru procesare, dar nu producem nici suficiente ambalaje, folii şi echipamente
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Creşterea valorii adăugate în industria alimentară, o ţintă fără rezolvare? Importăm carne, lapte, legume şi fructe pentru procesare, dar nu producem nici suficiente ambalaje, folii şi echipamente 4 nov 2023

Industria alimentară, un sector unde procesarea este formată din compa­nii pe umerii cărora stau livrarea de hrană către întrega populaţie, este şi unul dintre domeniile care pătimeşte cel mai mult de pe urma lipsei materiilor prime. Cu deficit de carne, lapte, legume şi fructe care stabileşte an de an un nou record, sectorul se mai confruntă şi cu o lipsă de alte materiale esenţiale pentru realizarea producţiei.

citește mai mult
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Fabricile de alimente investesc în roboţi în lipsa forţei de muncă. „Discrepanţa din companiile mari şi cele mici se va accentua pe măsură ce costul cu forţa de muncă va creşte“
ZF/Scandia Food Cum creştem industria alimentară românească. Fabricile de alimente investesc în roboţi în lipsa forţei de muncă. „Discrepanţa din companiile mari şi cele mici se va accentua pe măsură ce costul cu forţa de muncă va creşte“ 24 oct 2023

Tot mai multe companii au inclus „automatizarea“ şi „investiţiile în noi tehnologii de producţie“ în agenda anuală de investiţii, mai ales în contextul în care bătălia pentru forţa de muncă atinge an de an cote din ce în ce mai mari, deşi multe companii aleg să apeleze şi la angajaţi din afara ţării.

citește mai mult