Aproximativ 166 de kilograme pe cap de locuitor se risipesc anual în România, peste media Uniunii Europene de 132 kilograme per capita, conform celor mai recente date de la Eurostat.
citește mai multAproximativ 166 de kilograme pe cap de locuitor se risipesc anual în România, peste media Uniunii Europene de 132 kilograme per capita, conform celor mai recente date de la Eurostat.
citește mai multFiecare român a cumpărat anul trecut în medie 6 kilograme de produse congelate, fie că vorbim de carne, legume, fructe sau semipreparate, acest segment de piaţă având în ultimii ani o evoluţie pozitivă în ton cu consumul de produse alimentare în general.
citește mai multConsumul de peşte din România este de aproape trei ori mai mic decât media europeană, ceea ce face sectorul mai puţin atractiv decât cel de carne sau de semipreparate, iar acest lucru împreună cu o lipsă de organizare a sectorului duc mai departe la o piaţă unde găseşti mai degrabă peşte din Bulgaria decât românesc.
citește mai mult„România îşi va asigura securitatea alimentară şi va deveni un jucător important în comerţul agroalimentar european şi internaţional“. Este unul dintre obiectivele unei strategii pentru perioada 2020-2030 elaborate de Ministerul Agriculturii şi care poate fi găsită pe site-ul instituţiei.
citește mai multRomânia nu face parte din „elita“ exportatorilor de produse alimentare din Uniunea Europeană, însă reuşeşte să menţină departe de prăpastie balanţa comercială din domeniul agroalimentar prin exporturile de cereale.
citește mai multAnul 2024 a venit cu secetă, dar şi cu temperaturi record pe o perioadă mare de timp, astfel că încă o dată producţia românească de cereale, legume, cartofi, dar şi de furaje pentru animale stă la mila vremii, iar mulţi fermieri aşteaptă încă o dată despăgubiri de la stat. Asta în condiţiile în care infrastructura de irigaţii nu există în aproape 20 de judeţe din ţară, iar în multe zone în care aceasta funcţionează nu este suficientă pentru a acoperi toate fermele.
citește mai multIndustria alimentară românească face paşi timizi către noi orizonturi, iar dovadă stau câteva afaceri locale care au creat holdinguri şi care vor să meargă mai departe către a cuceri noi pieţe. Iar cel mai bun exemplu din regiune este Polonia, care astăzi are o industrie alimentară care generează afaceri de patru ori mai mare decât cea românească cu un număr de două ori mai mare de angajaţi.
citește mai mult„România s-a schimbat în bine. De exemplu, am fost la SoroLume şi am rămas impresionat de bucătăria neoromânească. Când am văzut bucătăria şi am văzut că totul se face la foc de lemne, chiar am zis «wow». E dificil să mă mai surprindă ceva, dar asta chiar m-a surprins. Am mâncat gulaş, piftie, mâncare românească, şi am regăsit identitatea României, pentru că identitatea trebuie să fie în gastronomie, în preparatele pe care le găseşti în restaurante“, spunea recent Juanlu Fernandez, proprietarul şi cheful restaurantului Lò Cocina y Alma cu o stea Michelin din Jerez de la Frontera, unul dintre cele mai frumoase oraşe din sudul Spaniei.
citește mai multIndustria alimentară, un sector în care lucrează peste 150.000 de oameni, se confruntă continuu cu atragerea personalului, astfel că, deşi este un sector-cheie pentru economia locală, producătorii nu reuşesc să atragă forţă de muncă. În acest context, sectorul se zbate între salarii mici şi lipsa forţei de muncă.
citește mai multRomânia este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa, lucru care şi susţine balanţa comercială în zona de agrobusiness, însă dincolo de acest capitol, România rămâne deficitară în multe sectoare ale industriei alimentare. Astfel, din cauza lipsei de investiţii mai ales în zona de procesare, de strategii atât la nivel de ferme, companii, cât şi la nivel guvernamental, rafturile magazinelor sunt pline de produse de import.
citește mai multMai puţin de 10% din fabricile de lactate distribuie produsele la nivel naţional, doar una din zece firme care procesează carne acoperă mai mult de jumătate din judeţele ţării, în timp ce la nivelul producţiei de conserve de legume şi fructe putem vorbi de o mână de producători care acoperă ţara - acesta este tabloul industriei alimentare româneşti, un sector unde domină firmele mici, care nu au putere să crească şi să aşeze produse pe mai multe rafturi.
citește mai multPreluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE