Business Internaţional

Negociatorii Hamas, la Cairo, la discuţii privind un armistiţiu în Gaza. Şeful CIA este şi el acolo

Negociatorii Hamas, la Cairo, la discuţii privind un...

Autor: Tiberiu Sabo

04.05.2024, 15:22 27

Negociatorii Hamas au sosit sâmbătă la Cairo pentru intensificarea discuţiilor privind un posibil armistiţiu în Gaza, care ar însemna întoarcerea în Israel a unor ostatici, a declarat pentru Reuters un oficial Hamas. Directorul CIA este şi el acolo pentru discuţii privind acest subiect, relatează Reuters.

Un oficial palestinian, care este apropiat de acţiunile de mediere a păcii în Gaza, a arătat un optimism prudent. "Lucrurile arată mai bine de data aceasta, dar dacă un acord este la îndemână va depinde de faptul dacă Israelul a oferit ceea ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

Delegaţia Hamas a sosit de la sediul mişcării palestiniene din Qatar, ţară care, împreună cu Egiptul, a încercat să medieze o încetare a focului în Gaza. Washingtonul, deşi a evitat în mod oficial Hamas, i-a cerut acestuia să încheie un acord.

Semnalând un posibil progres al tratativelor, Hamas a declarat vineri că va veni la Cairo într-un "spirit pozitiv" după ce va studia ultima propunere de acord, din care puţine elemente au fost făcute publice. Israelul a declarat anterior că este deschis la noile condiţii.

Surse egiptene au declarat că William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, a sosit vineri la Cairo. Acesta a fost implicat în rundele anterioare de negocieri pentru armistiţiu, iar Washingtonul a arătat că ar putea exista progrese de această dată. CIA nu a comentat pe seama acestui subiect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels