Industrie

Exporturile auto domină jumătate din piaţa de export a României. „Grânarul Europei”, cum era odinioară numită România, nu are decât 7% din totalul exporturilor. Automobile Dacia, Ford Otosan, Star Assemblu, Robert Bosch GMFH sau Autoliv România domină piaţa exporturilor – 48% din totalul exporturilor României

Exporturile auto domină jumătate din piaţa de export a...

Autor: Iulian Anghel

18.05.2024, 11:29 1178

Dar alte zeci de companii auto contribuie la exportul de 30 de miliarde de euro anual al exporturilor României (93 mld. euro anul trecut) Acestea contribuie masiv şi la importuri Potrivit datelor INS, în primul trimestru din 2024, exporturile totale al industriei auto au însemnat de 47,7% (10,9 mld. euro) din totalul exporturilor, dar şi importurile au fost pe măsură: 36,2%(10,7 miliarde de euro) din totalul importurilor.

Industria auto are succes pentru că  are o valoare adăugată mare. Dacia şi Ford domină piaţa prin exportul de maşini, dar sunt alte zeci de uzine mai mici care fabrică componente auto.

„Jumătate din piaţă este dominată de Dacia şi Ford, care fabrică şi exportă maşini, cealaltă jumătate este a companiilor care fabrică componente auto”, spune economistul Dragoş Cabat.

Jumătate din top 100 exportatori ai României vin din zona auto sau componente pentru auto.  30 mld. euro au fost generaţi de industria auto şi de componente, în 2023. Şapte din primii zece exportatori sunt din zona auto, iar topul primilor cinci aparţine exclusiv zonei auto, arată datele INS furnizate ZF în urma unei solicitări punctuale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro