Companii

ZF SPECIAL. Top 100 companii antreprenoriale, prima ediţie. Ce nu ştii despre antreprenorii români?

Ziarul Financiar a lansat astăzi prima ediţie a anuarului Top 100 companii antreprenoriale, care îmbină cifrele şi datele statistice cu poveştile din business. Ultimul capitol al anuarului, intitulat ce nu ştii despre antreprenori, vine cu provocarea unor întrenbări inedite, la care au răspuns şapte antreprenori români.

Ziarul Financiar a lansat astăzi prima ediţie a anuarului Top 100 companii antreprenoriale, care îmbină cifrele şi datele statistice cu poveştile din business. Ultimul capitol al anuarului, intitulat ce nu ştii despre antreprenori, vine cu provocarea unor întrenbări inedite, la care au răspuns şapte antreprenori români.

Autor: Roxana Petrescu

11.05.2024, 00:06 284

Pentru prima ediţie a acestui anuar dedicat în totalitate antreprenoriatului, Ziarul Financiar a dus discuţia dincolo de cifre pentru a afla mai multe, şi mai multe, despre oamenii care ne fascinează ♦ Acelaşi set de întrebări, de la relaţia cu copiii până la de ce nu mai fac oamenii copii, de la modele de business la tendinţe remarcabile ♦ Doar întrebările au fost la fel, răspunsurile spun fiecare o poveste în parte şi oglindesc astfel diversitatea liderilor din mediul de afaceri local şi pe alocuri complementaritatea acestora ♦ Totul pentru Business. Totul este Business… diferit, pentru fiecare în parte.

Ziarul Financiar are ca moto Totul pen­tru Business. Totul este Business. A­ceas­tă sim­plificare conţine de fapt tot magnetismul pe care lu­mea afacerilor îl exer­cită. Money makes the world go round, până la urmă, nu? Comunitatea pe care Ziarul Financiar a strâns-o în jurul pagi­nilor sale nu s-a format pe cifre seci, ci pe punerea unor ci­fre într-un context, există o sce­no­gra­fie, un punct culminant, un sus­pans. Dar ce este cu adevărat captivant la busi­ness sunt oamenii care îl fac, actorii, jucătorii, iar zona de antreprenoriat are ceva aparte tocmai prin latura u­mană pe care o imprimă succesului.

 

Top 100 companii antreprenoriale, prima ediţie, a apărut azi pe piaţă. Anuarul este disponibil şi în varianta e-paper.

Top 100 companii antreprenoriale, prima ediţie, a apărut azi pe piaţă. Anuarul este disponibil şi în varianta e-paper.

 

Mihai Marcu, CEO şi preşe­dinte al grupului MedLife

Preferaţi un angajat excep­ţio­nal, dar dificil sau unul bun şi docil?

Dificil, implicat, încăpăţânat să mă schimbe, să mă aducă mereu la firul ierbii. Învă­ţăm şi de la noua generaţie, mai puţin loială şi dedicată, dar mai calculată şi mai echitabilă.

 

Marius Ştefan, CEO & fondator, Autonom

De la ce vă certaţi cu copilul dumneavoastră cel mai des? Ce învăţaţi de la el?

Când soţia mea era însărcinată cu fetiţa noastră Eva (8 ani) am citit mai multe cărţi de parenting şi am avut mai multe discuţii pe temă: Ce fel de copil ne dorim? Amândoi am fost de acord că ne dorim un copil independent. Când avem dis­cu­ţii în con­tradic­toriu cu ea, ne spu­nem că ne-a ieşit prea bine obiec­ti­vul :) O încurajez pe Eva să îşi ca­nalizeze forţa asta interioară către o­biective de învăţa­re şi pentru a schim­ba în bine lucrurile din jurul ei.

 

Mihnea Şerbănescu, fondator şi general manager, Cush­man & Wakefield Echinox

De ce credeţi că sunteţi proprie­tarul fir­mei şi nu doar angajatul ei?

După Revoluţie, când s-a schim­bat paradigma, m-am văzut an­tre­prenor şi nu angajat. Am vă­zut mai degrabă avantajele antre­prenoriatu­lui şi mai puţin riscurile acestei ale­geri, pe care nu o regret nici acum, după peste 30 de ani.

 

Ştefan Vuza, preşedinte, Chimcomplex

Aţi pierdut vreo oportunitate din cauza pro­priu­lui orgoliu? Care?

Întrebând de­­ja care - ex­clu­­deţi va­rian­ta să nu fi pier­dut! Şi pen­­tru că eu me­­reu amintesc că „zmeul se înal­ţă împotriva vân­tului!“, aş pu­tea spune cu o pre­ci­zie de 99% că nu am pierdut din cauza orgoliului, ci din cauza pre­gă­tirii insuficiente, evaluării superfi­ciale a riscurilor şi multe altele.

 

Radu Savopol, fondator şi CEO, 5 to Go

De ce credeţi că sunteţi pro­prietarul fir­mei şi nu doar angajatul ei?

Cred că este important să simt acest lucru, res­pon­sabilitatea este importantă şi faptul că astăzi gestionăm un uni­vers de peste 1.500 de angajaţi îm­preună cu partenerii noştri ne face să fim mai echilibraţi şi mai dornici să dezvoltăm compania cât mai bine!

 

La acest material au contribuit: Alina-Elena Vasiliu, Dana Ciriperu, Geor­giana Mihalache şi Mădălina Dediu

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels