Eveniment

Cum a ajuns Ungaria condusă de Viktor Orban ”cel mai bun prieten al Chinei” şi un model pentru cum ar vrea Xi Jinping să arate relaţiile diplomatice cu Europa. Beijingul ”recompensează” loialitatea cu investiţii şi comerţ, iar Ungaria deja a primit peste 16 mld. euro investiţii de la chinezi

Cum a ajuns Ungaria condusă de Viktor Orban ”cel mai...
12.05.2024, 10:05 744

Prin îmbunătăţirea relaţiei dintre China şi Ungaria, Xi Jinping a făcut săptămâna aceasta din statul central-european condus de premierul nonconformist Viktor Orbán un model pe care speră să fie urmat de alţii în Europa şi dincolo de ea, au declarat oficiali chinezi, scrie FT. 

Vizitând Budapesta la finalul unui turneu de cinci zile şi trei naţiuni din Europa, Xi a salutat ceea ce este acum oficial „parteneriatul strategic cuprinzător pentru toate timpurile al Chinei şi Ungariei pentru noua eră”, o descriere despre care oficialii au spus că are mult mai mult decât o simplă importanţă semantică.

Budapesta este acum membră a ceea ce Xi numeşte „cercul de prieteni” al Beijingului - acele ţări care fac cel mai mult pentru a sprijini eforturile Chinei de a contracara puterea SUA şi care sunt recompensate din ce în ce mai mult cu investiţii, comerţ şi sprijin diplomatic, au declarat oficialii pentru Financial Times.

Aceasta înseamnă că extinderea unei relaţii descrise anterior doar ca un „parteneriat strategic cuprinzător” poartă un mesaj geopolitic mai greu de înţeles. 

În ciuda apartenenţei Ungariei la NATO şi la UE, Orbán este cunoscut pentru antagonismul său faţă de Washington şi Bruxelles. Xi l-a lăudat pentru politica sa externă „independentă” şi pentru că a „sfidat” politica marilor puteri.

Acum, China îi oferă răsplata. Companiile chineze au investit 16 miliarde de euro în Ungaria, ceea ce face din ea principalul investitor al ţării, a declarat săptămâna aceasta Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei. „Privim cooperarea noastră cu China ca pe o şansă şi o oportunitate uriaşă”, a spus el.

„Prin acest «parteneriat pentru orice vreme», Ungaria este ridicată în cel mai apropiat cerc de prieteni pe care îl are China”, a declarat Abigaël Vasselier de la Merics, un think-tank cu sediul la Berlin.

Analiştii au declarat că desemnarea „pentru orice vreme” acordată Budapestei pare să însemne că prietenia Ungariei se situează doar după legăturile cu Rusia şi Pakistan în ceea ce priveşte importanţa pe care Beijingul le acordă acestora.

Moscova rămâne crucială pentru Beijing, deoarece este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, o putere nucleară şi un rival al SUA. Pakistanul este important pentru că este o putere nucleară, un vecin şi un rival al Indiei.

Desemnarea Ungariei ca prieten „pentru toate timpurile” înseamnă, de asemenea, că Budapesta este văzută de Beijing ca participând la proiectul personal al lui Xi de a conduce construcţia a ceea ce acesta numeşte „o comunitate globală a viitorului comun”.

O lungă explicaţie a acestui concept, publicată anul trecut de Consiliul de Stat, sau cabinetul chinez, combină îndemnurile de a se opune „hegemoniei” SUA şi resurgenţei unei „mentalităţi de Război Rece” cu obiective mai blânde, cum ar fi crearea unei economii mondiale ecologice şi durabile.

Acesta reprezintă viziunea lui Xi despre cum ar trebui să funcţioneze lumea şi dezvăluie un nivel tot mai ridicat de încredere la Beijing că statutul de superputere economică al Chinei ar trebui să îi permită să înceapă să creeze o nouă ordine globală.

„China se simte încrezătoare pe bună dreptate datorită politicilor sale industriale”, a declarat Yu Jie, expert în China la Chatham House, un think-tank britanic. „Beijingul ştie că are industrii de producţie de vârf foarte competitive şi un lanţ de aprovizionare rezistent, la nivelul întregii ţări. Acest lucru adaugă o componentă crucială la sentimentul Chinei cu privire la propria putere în lume.”

Principala atracţie a Ungariei pentru Beijing este că, fiind în interiorul UE, ţara poate servi drept bază de producţie pentru companiile chineze care doresc să evite tarifele de import ale blocului comunitar.â


Din punct de vedere politic, disponibilitatea lui Orbán de a critica SUA, de a menţine relaţii strânse cu Rusia şi de a adopta o poziţie independentă în ceea ce priveşte politicile UE au fost calităţile pe care Beijingul le-a găsit cele mai simpatice, au declarat oficialii chinezi.

„Cea mai importantă calificare pentru a fi un partener «pentru toate timpurile» este loialitatea faţă de poziţiile Chinei în ceea ce priveşte problemele geopolitice”, a declarat un oficial chinez, care a refuzat să fie identificat.

Orbán a afişat această caracteristică în cadrul unei conferinţe de presă cu Xi, organizată joi pentru jurnalişti atent selecţionaţi în biroul său din vârful dealului Castelului Buda din Budapesta.

Alţi membri ai NATO şi UE au încercat să împingă China să îşi reducă sprijinul pentru Rusia după invazia la scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina şi au respins apelul Beijingului la o încetare imediată a focului şi la discuţii de pace ca fiind asemănător unei capitulări. Însă Orbán a avut un ton foarte diferit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels