Eveniment

Biden majorează drastic tarifele la importurile din China, inclusiv la vehiculele electrice, baterii şi semiconductori, pentru a proteja locurile de muncă din SUA

Biden majorează drastic tarifele la importurile din...

Autor: Ştefan Stan

14.05.2024, 13:28 241

Administraţia Biden majorează drastic tarifele la importurile din China, inclusiv la vehiculele electrice, baterii şi semiconductori, într-un efort de a proteja locurile de muncă din SUA înainte de alegerile din noiembrie, scrie FT. 

Casa Albă a declarat că acţiunea a fost „atent direcţionată către sectoare strategice”, incluzând, de asemenea, aluminiul şi oţelul, mineralele critice, celulele solare, macaralele portuare şi produsele medicale. Tarifele se vor aplica unor produse chinezeşti în valoare de 18 miliarde de dolari, a precizat aceasta.

În acest an, SUA va cvadrupla rata tarifară pentru vehiculele electrice chinezeşti, ajungând la 100%, şi va tripla aproximativ rata pentru importurile de oţel şi aluminiu. Rata pentru semiconductorii chinezi va fi dublată începând cu 2025. Tariful pentru celulele solare va fi, de asemenea, dublat în acest an, ajungând la 50 la sută.

Măsura vine în urma unei revizuiri multianuale a tarifelor pentru bunuri chinezeşti în valoare de 300 de miliarde de dolari impuse de preşedintele de atunci, Donald Trump, în cadrul războiului său comercial cu China. Oficialii americani au declarat că administraţia preşedintelui Joe Biden a decis să menţină în mare parte celelalte tarife impuse de Trump.

Lael Brainard, consilierul economic naţional al Casei Albe, a declarat că această măsură ar „asigura că investiţiile istorice în locuri de muncă stimulate de acţiunile preşedintelui Biden nu sunt subminate de un val de exporturi din China la preţuri nedrepte şi subevaluate”.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels