Eveniment

Cadou de la Guvern: Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului va prelua datoriile companiilor publice neperformante

Cadou de la Guvern: Autoritatea pentru Administrarea...

Autor: Valeriu Dănilă

16.05.2024, 18:46 2518

Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă stabilind cadrul legal în care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (ASS) poate prelua creanţele bugetare ale unor companii cu capital de stat, care prezintă importanţă strategică pentru economie.

„Această procedură va contribui la încasarea creanţelor, concomitent cu dezvoltarea activităţii economice a acestor societăţi, prin atragerea unor potenţiali investitori, şi va avea un impact social important, prin păstrarea locurilor de muncă aflate în acest moment în pericol. Concret, AAAS preia de la ANAF creanţele bugetare - impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte venituri ale bugetului general consolidat, inclusiv accesorii - asupra unor societăţi cu capital majoritar sau integral de stat. Creanţele vor fi calculate până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţe aprobate, iar după preluarea de către ANAF îşi vor păstra acelaşi regim juridic”, se arată în comunicatul de presă emis de guvern.

Pentru litigiile existente şi procedurile reglementate de Legea nr. 85/2014, AAAS preia toate drepturile şi obligaţiile ANAF, iar actele îndeplinite anterior rămân valabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels