Iaşi te inspiră

Florin Cardasim, Codecamp şi Strongbytes: România va fi printre jucătorii importanţi din IT-ul mondial. O să auzim de companii născute aici şi care s-au extins internaţional

16.05.2024, 00:06 Autor: Cristina Roşca

În fiecare marţi de la ora 16:00, antreprenorii şi executivii din „capitala“ Moldovei şi din împrejurimi vin să povestească în emisiunea Iaşi te inspiră! despre cum s-au dezvoltat urbea şi zona în ultima perioadă, dar şi despre ce mai e de făcut pentru o creştere armonioasă.

Antreprenorul Florin Cardasim, cofondatorul Codecamp - o serie de evenimente dedicate comunităţii IT şi oamenilor interesaţi de acest domeniu - şi Strongbytes, o companie de servicii IT, spune că România va fi la un moment dat printre jucătorii importanţi la nivel mondial în domeniul tehnologiei, iar aici el crede că o să contribuie foarte mult fenomenul de start-up.

„Fără îndoială, o să auzim de companii născute în România şi care s-au extins internaţional. E foarte important că avem exemple pozitive (precum UiPath şi Bitdefender - n.red.). Aceste companii ajută în continuare ecosistemul antreprenorial.“

El afirmă că IT-ul atrage nu doar antreprenorii, ci şi angajaţii care caută să se reprofileze către acest domeniu considerat a fi unul de viitor.

„De la an la an, observăm că IT-ul atrage. Acum 7-8 ani au apărut primele şcoli informale, care oferă oportunităţi pentru oamenii din alte industrii care vor să se reprofileze şi să îşi găsească un drum în domeniu. Acest lucru este posibil pentru că în IT nu ai nevoie doar de cunoştinţe tehnice, ci şi de o înţelegere profundă a altor sectoare. Iar asta pentru că IT-ul deserveşte alte industrii.“

Antreprenorul adaugă că foarte multe companii sunt deja într-un proces accelerat de digitalizare. Altele încă învaţă despre fenomen.

„Tehnologia şi IT-ul îţi oferă acest potenţial de a inova şi de a te extinde pe pieţe pe care altfel nu prea ai fi avut cum să ajungi. Vorbim, totodată, de posibilitatea de a eficientiza activitatea în orice companie şi de a automatiza, acolo unde este potrivit şi unde se justifică, tot felul de task-uri, activităţi pe care oamenii le fac în mod repetitiv şi pe care ar putea să le realizeze într-o colaborare cu maşina, cu agentul automat, eliberându-le astfel timpul pentru activităţi mult mai creative.“

Mapamondul este în transformare astăzi, într-o perioadă în care inteligenţa artificială şi machine learning-ul sunt pe buzele tuturor. Florin Cardasim crede că AI-ul e un lucru bun, dar utilizat în maniere nepotrivite poate deveni un pericol.

El a fost prezent în cadrul emisiunii Iaşi te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

„Eu cred că trebuie să abordăm problematica asta într-un mod foarte echilibrat. În primul rând, trebuie să ne gândim la oamenii din jurul nostru şi la potenţialul pe care îl oferă tehnologia pentru a eficientiza activităţi. Dar, n-aş face tranziţii într-o manieră foarte bruscă. E o etică de care trebuie să ţinem cont. N-aş insista foarte mult pe ideea de a automatiza cu scopul de reduce personalul, deşi fenomenul ăsta sigur că e vizibil.“

Mai degrabă, el ar dezvolta instrumentele potrivite cu care oamenii pot convieţui şi cu ajutorul cărora îşi pot continua carierele şi viaţa într-un mod armonios.

Florin Cardasim este antreprenor în IT de circa 15 ani, fondând iniţial Codecamp la Iaşi.

„Codecamp a luat fiinţă în anul 2008, dintr-o nevoie a comunităţii de a se întâlni, de a face schimb de experienţe, de a învăţa practic unii de la de la ceilalţi. A apărut o nevoie acută pe care noi am concretizat-o printr-o primă întâlnire la care au luat parte circa 30 de persoane. Am petrecut un întreg weekend împreună, sub forma unei serii de prezentări tehnice, hackathon.“

Apoi, fenomenul a luat un amploare. Era o nevoie conştientizată de toţi profesioniştii IT, nu foarte mulţi la vremea aceea, spune antreprenorul. Din acest motiv, acel mic eveniment s-a transformat într-o serie de conferinţe desfăşurate în toată ţara.

„Codecamp s-a născut la Iaşi, dar acum este un brand naţional. Am mers în toate marile oraşe ale României, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi, dar nu numai acolo, ci şi la Braşov, Baia Mare, Suceava ori Chişinău. De-a lungul anilor, oriunde am găsit parteneri cu care să organizăm evenimentul şi o comunitate vibrantă, am mers pentru a reuni aceşti oameni.“

La 10 ani de la înfiinţarea Codecamp, în 2018, fondatorii au decis să realizeze 10 ediţii în toată ţara, în Bucureşti, Cluj, Baia Mare, Iaşi, Bacău, Suceava, Chişinău şi alte oraşe, unele chiar având câte două conferinţe pe an.

„Asta este o mărturie a faptului că IT-ul a crescut şi creşte în continuare. Profesioniştii, mai mult ca niciodată, conştientizează nevoia de a se conecta şi de a învăţa unii de la ceilalţi. Trăim nişte momente în economie în care doar cei care se pregătesc şi investesc în educaţia lor şi în schimbul ăsta de experienţe vor reuşi să-şi consolideze şi pe mai departe planurile de carieră.“

Participanţii la evenimentele Codecamp sunt profesioniştii IT în primul rând - de la persoanele din mediul universitar, la angajaţii din domeniu, atât cei care abia au absolvit, cât şi cei cu 20-30 de ani de experienţă.

„Avem un spectru foarte larg de profesionisţi, cu tot felul de roluri, de la programatori la testeri, business analysts, project manageri, persoane interesate de UX design.“

Dar, dincolo de specialişti în tehnologie, de la an la an, Codecamp atrage şi oameni din alte industrii, care îşi dau seama că fenomenul digitalizării este unul de actualitate. Ei vor să ţină practic pasul cu tehnologia sau vor să se conecteze cu specialiştii în IT pentru a putea colabora.

„Cu Codecamp ne dorim să facem la un moment dat şi pasul în afara ţării. Avem discuţii începute cu potenţiali colaboratori din Bulgaria, dar şi din Germania. Avem discuţii inclusiv cu unul dintre prietenii noştri din Timişoara, care este foarte activ într-o comunitate globală de profesionişti şi care a co-organizat împreună cu nişte parteneri din Statele Unite o conferinţă foarte mare pe zona de cloud şi inteligenţă artificială. E posibil să reuşim să aducem acea conferinţă şi în Europa şi, poate, ulterior, chiar în România.“

Un alt business cofondat de Florin Cardasim este Strongbytes. Acesta a apărut acum opt ani, fiind o afacere înfiinţată de un grup de prieteni.

„Încercăm să ajutăm companiile din România, dar şi din Europa ori SUA, să facă faţă provocărilor digitalizării. Suntem 25 de oameni în echipă.“

Companiile de servicii precum Strongbytes deservesc clienţi atât local, cât şi internaţional. Pieţele fluctuează, unele sunt în creştere, altele în scădere, şi atunci fiecare companie de servicii încearcă să îşi găsească clienţi acolo unde poate.

„La noi, foarte mulţi clienţi sunt din zona de healthcare, unii din Statele Unite, alţii sunt din România, dar şi din restul Europei. Avem şi din zona de automotive, din sectorul financiar, din media şi alte sectoare unde tehnologia şi fenomenul digitalizării devin o nevoie imperioasă.“

Firma Strongbytes Consulting a avut în 2022 afaceri de 1,8 mil. euro, cu peste 60% mai mari decât în anul anterior.

„Iaşi-ul se vede foarte bine pe harta de IT a Europei pentru că avem oameni foarte bine pregătiţi. Avem universităţi care reuşesc să colaboreze din ce în ce mai mult cu companiile private, pregătind astfel an de an un număr impresionant de profesionişti care, ulterior, fie pornesc pe o cale antreprenorială, încearcând să-şi construiască propriul startup, fie lucrează în firmele care există în piaţă.“

Cu siguranţă, dezvoltarea în sine a oraşului, faptul că în timp s-au construit şi extins spaţii de birouri, dar şi un aeroport care periodic devine din ce în ce mai mare, a ajutat şi industria IT, adaugă Florin Cardasim.

La aeroportul din Iaşi a fost inaugurat recent un nou terminal.

„Conectarea cu oraşele României şi cu oraşele Europei şi, mai departe, ale întregului mapamond, este foarte importantă. Oamenii lucrează foarte mult online şi remote, dar e foarte important din când în când să călătorim şi să reuşim să ne vedem faţă în faţă, să strângem mâna partenerilor cu care colaborăm.“

Pentru o dezvoltare şi mai alertă a urbei, infrastructura e cheia. Punerea în funcţiune a autostrăzilor A7 şi A8 este un exemplu în acest sens.

„Astfel, colaborarea între oraşe s-ar face mult mai uşor. Astăzi, dacă ai nevoie să ajungi la Cluj sau la Timişoara, din Iaşi, trebuie să zbori prin Bucureşti, iar cu maşina vorbim de 7-12 ore. Dacă am putea scurta aceste durate, ar fi important pentru orice industrie şi pentru dezvoltare în general.“

Omul de afaceri afirmă că e loc, cu siguranţă, de creştere pe piaţa de IT din Iaşi.

„Am aflat din interacţiunile pe care le avem în cadrul conferinţelor cu partenerii noştri din mai multe oraşe ale ţării că Iaşi-ul a atras atenţia şi este o următoare ţintă pentru dezvoltarea companiilor. Chiar atrage un interes deosebit, lucru pe care noi îl măsurăm prin parteneriatele pe care le avem - companii prezente în conferinţele Codecamp. Acesta este un semn că aceste firme au interes şi doresc să se dezvolte aici, în regiune.“

Enorm contează că Iaşi-ul e oraş universitar. Dincolo de asta, e un oraş frumos, în cretere, un oraş al culturii, afirmă el.

„În primul rând, trebuie să ai un oraş în care să poţi să te simţi bine, să-ţi doreşti să rămâi acolo. Faptul că an de an noi generaţii de studenţi vin în Iaşi şi încep să urmeze cursurile universităţilor de aici, ulterior poate chiar stabilindu-se în oraş, toate aceste lucruri contribuie la dezvoltare.“

El vede Iaşi-ul la fel de vibrant precum Clujul sau Timişoara. Sigur, Bucureştiul, întotdeauna, prin dimensiunea sa, a avut o amploare a fenomenelor sporită.

Totodată, toate oraşele mari şi cele în dezvoltare, chiar şi cele mai mici precum Bacău, Suceava, Baia Mare sau Oradea încep să colaboreze foarte frumos între ele. Astfel, pun România pe harta IT-ului nu doar european, ci chiar mondial.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania