Profesii

Suedezii măsoară metrii pătraţi de spaţiu verde alocaţi per elev, elevii români nu au nici pauze în care să iasă afară

Suedezii măsoară metrii pătraţi de spaţiu verde...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.05.2024, 00:07 471

În vreme ce în România, chiar în Capitală, tot mai multe şcoli se mulează pe orare de studiu care adesea nu depăşesc 40 de minute pentru o oră de curs şi cinci minute pentru o pauză, în vreme ce accesul la zone verzi în sau aproape de curtea şcolii este doar un vis frumos, în ţări precum Suedia, în 2020, doar 0,2% dintre elevi nu au avut acces la un spaţiu verde pe o rază de 300 de metri faţă de curtea şcolii, potrivit unui studiu al Biroului de Statistică din Suedia, care cartografiază şcolile primare şi urmăreşte accesul elevilor la spaţii verzi. Statul ţine din scurt statisticile, pentru a urmări evoluţia calităţii spaţiilor dedicate elevilor.

„Suprafaţa medie a spaţiului alocat fiecărui elev din curtea şcolii a scăzut de-a lungul timpului. Între 2014 şi 2020, media a scăzut cu 2,6 metri pătraţi. Motivul principal este numărul în creştere de elevi din şcolile existente, coroborat cu densificarea acestora, ceea ce a făcut ca amenajarea unor noi pavilioane sau extinderea clădirilor să acapareze din spaţiul alocat cândva curţii şcolii“, se arată în documentul amintit.

În 2020, spaţiul mediu al curţii şcolii alocat unui elev a ajuns la 45,9 metri pătraţi, cu diferenţe de la o zonă la alta, în funcţie de poziţionarea în raport cu marile aglomerări urbane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro