ZF 24

Bursă. Producătorul de vinuri Purcari Wineries a realizat în primul trimestru venituri de 81,6 milioane lei, în creştere cu 11%, în timp ce profitul net s-a redus cu 15%, la 10,8 milioane lei

Bursă. Producătorul de vinuri Purcari Wineries a...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2024, 10:12 179

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a realizat în primul trimestru venituri de 81,6 milioane lei, în creştere cu 11%, în timp ce profitul net s-a redus cu 15%, la 10,8 milioane lei, în contextul unei baze de comparatie ridicate şi a unui Paşte care a fost mai târziu în 2024, potrivit datelor financiare publicate la BVB.

„Am avut un început de an bun şi suntem bucuroşi să vedem cererea în creştere pentru mărcile noastre, reflectată în câştiguri consistente ale cotei de piaţă în regiunile noastre cheie. Pe măsură ce presiunile inflaţioniste se atenuează şi efectele recoltei bogate din 2023 încep să se resimtă, observăm, de asemenea, mai mult spaţiu pentru îmbunătăţirea marjelor.” a declarat Victor Bostan, CEO Purcari Wineries.

Incluzând şi luna aprilie, veniturile au crescut cu 18% faţă de perioada similară din 2023.

EBITDA a crescut la 23,1 milioane lei în T1’24, cu o marjă de 28%.

Dintre pietele pe care este prezentă compania, România a avut un avans de 13% faţă de anul precedent, în timp ce în republica Moldova creşterea a fost de 7%.

Piata din Polonia a fost de asemenea pe plus, cu un avans de 21% pe vinurile sub brandul Purcari, iar Cehia şi Slovacia au o creştere accelerată pentru al doilea trimestru consecutiv, de 37%. Cea mai mare dinamică este în Bulgaria, unde vânzările s-au majorat cu 88% în timp ce piata asiatică a realziat un avans de 29%. TOtuşi, mediul macroeconomic dificil persistă, piaţa vinului în China fiind în general slabă, importurile de vin având o scădere de două cifre în 2023, se arată în raportul companiei.

Grupul Purcari anticipează discontinuitatea activităţii Ecosmart Union, companie de management al deşeurilor în care deţine o cotă de 65,75%. ”Aceasta vine ca urmare a schimbărilor legislative referitoare la Sistemul de Garanţie Returnare („SGR”), care afectează cererea de reciclare pentru ambalajele de sticlă, precum şi a efectelor litigiului cu Administraţia Fondului pentru Mediu. Ecosmart a reprezentat aproximativ 8% din cifra de afaceri şi 4% din EBITDA şi Venitul net al Grupului în 2023”

Purcari Wineries are în portofoliu brandurile  Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza şi Angel’s Estate.

Compania este cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 40 de ţări.

Din februarie 2018, grupul este listat la Bursa de Valori Bucureşti cu simbolul WINE. Grupul este condus de Victor Bostan, un veteran cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul vinicol şi are în actionariat investitori instituţionali precum Horizon Capital, Fiera Capital, Conseq, East Capital şi Norges Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels